Keskustelu:Musiikin taulukot/Sävellajien etumerkit

Page contents not supported in other languages.
Wikikirjastosta

Muistisääntöjä[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitetaan tänne muistisääntöjä, miten muistaa duurin tai mollin etumerkinnät. Ennen sitä muistellaan, missä järejstyksessä etumerkit ilmaantuvat:

 • Alennukset: Bb, Eb, Ab, Db, Gb, Cb, Fb
 • Ylennykset: F#, C#, G#, D#, A#, E#, B#

Duurit[muokkaa wikitekstiä]

 • Alennusmerkkisissä duureissa toonika on toiseksi viimeinen alennusmerkki (poislukien F-duuri, jossa on vain yksi alennus).
 • Ylennysmerkkisissä duureissa toonika on pienen sekunnin ylempänä viimeiseen ylennysmerkkiin verrattuna.

Esimerkkejä:

 1. Missä duurissa on kuusi alennusta?
  Luetaan alennuksia kuuteen ensimmäiseen saakka. Huomataan, että alennukset ovat Bb, Eb, Ab, Db, Gb, Cb. Tuon litanian toiseksi viimeinen etumerkki on Gb, jolloin kyseessä on Gb-duurin etumerkintä.
 2. Missä duurissa on kolme ylennystä?
  Luetaan ylennyksiä kolmeen ensimmäiseen saakka. Huomataan, että ylennykset ovat F#, C#, G#. Noustaan viimeisestä ylennyksestä, eli G#:stä puolisävelaskel ylöspäin, eli sävelelle A. Kyseessä on A-duurin etumerkintä.

Mollit[muokkaa wikitekstiä]

 • Alennusmerkkisissä molleissa toonika on suuren terssin ylempänä viimeiseen alennusmerkkiin verrattuna.
 • Ylennysmerkkisissä molleissa toonika on kolmanneksi viimeinen alennusmerkki (poislukien E- ja B-mollit, joissa on vähemmän kuin kolme alennusta).

Esimerkkejä:

 1. Missä mollissa on seitsemän alennusta?
  Luetaan seitsemän alennusta alusta: Bb, Eb, Ab, Db, Gb, Cb, Fb. Huomataan, että viimeinen alennus on Fb, joten noustaan siltä suuri terssi ylöspäin. Selviää, että kyseessä on Ab-mollin etumerkintä.
 2. Missä mollissa on kuusi ylennystä?
  Luetaan kuusi ylennystä alusta: F#, C#, G#, D#, A#, E#. Huomataan, että kolmanneksi viimeinen ylennys on D#, jolloin selviää, että kyseessä on D#-mollin etumerkintä.