Siirry sisältöön

Kirjansidonta

Wikikirjastosta

Tämän työohjeen tietolähteenä on Inspiratikka-blogi: [1]

1. Paperit asetetaan kahtia taitettuna muutaman (noin 4-6 arkkia/nippu) ryhmissä sisäkkäin vihkopinoksi. Päällimmäiseen vihkoon tehdään merkki noin puolen senttimetrin päähän arkin molemmista reunoista taitteen kohdalle ja lisäksi niiden väliin tasaisin välein merkkiparit jossa toinen merkki on noin senttimetrin (tämä riippuu käytettävän sidontanauhan leveydestä) päässä toisesta. Kun merkit on mitoitettu ensimmäiseen nippuun, asetetaan niput päällekkäin kohdakkain ja kopioidaan merkit kohdakkain joka nipun selkään esimerkiksi viivotinta apuna käyttäen.

2. Rei'itetään paperit merkkien kohdalta parsinneulaa ja sormustinta apuna käyttäen.

3. Ommellaan sivuniput yhteen esimerkiksi puuvilla- tai pellavalankaa käyttäen. Ompelussa käytettävän langan on syytä olla sen verran vahvaa että sitä ei saa ilman saksia katkaistua. Noin senttimetrin levyistä puuvillanauhaa varataan yhtä monta pätkää kuin nippuun on tehty merkkipareja, ja näiden pätkien sopiva pituus saadaan lisäämällä paperikasan paksuuteen kuusi senttimetriä. Ompelu aloitetaan pujottamalla lanka ensimmäisen paperinipun reunassa olevasta reiästä sisään ja sen jälkeen seuraavasta reiästä ulos. Sitten asetetaan väliin nauha ja pujotetaan sen jälkeen seuraavasta reiästä sisään ja taas seuraavasta ulos kunnes lanka kulkee saman paperinipun kaikkien reikien läpi. Kun lanka kulkee yhden nipun kaikkien reikien läpi, kiristetään lanka sen nipun osalta ja sen jälkeen pujotetaan lanka seuraavan nipun ensimmäisestä reiästä. Näin jatketaan kunnes lanka kulkee kaikkien nippujen kaikkien reikien läpi. Sen jälkeen langat päätetään. Nauhat asetetaan niin että molemmilla puolilla jää noin kolme senttimetriä kutakin nauhaa vapaaksi.

4. Valmistetaan etu- ja takakansilehti. Niiden pitää olla sivujen kokoiset kahtia taitettuna. Paperi voi olla vahvempaa tai eriväristä kuin sivut tai erottua muulla tavoin selvästi sivuista. Kahtia taitetut kansilehdet asetetaan sivupinon molemmin puolin, yksi kummallekin puolelle. Nauhojen hännät liimataan kiinni kansilehtiin käyttäen yleis- tai puuliimaa, esimerkiksi EriKeeper. Jälkimmäiseen kanteen liimattaessa nauhat kiristetään mahdollisimman tiukalle.

5. Asetetaan kirjaraakile suojapaperien väliin painavan esimerkiksi muista kirjoista koostuvan pinon alle prässäytymään. Liimaa laimennetaan vedellä ja laimennettua liimaa sivellään kirjan selkään useaan kertaan siten että liimaa menee joka rakoon ja nauhat kostuvat liimasta. Annetaan kirjan kuivua painon alla.

6. Kuivumisen jälkeen mitataan kirjan selän paksuus jotta osataan tehdä kirjalle oikeankokoiset kannet, joihin tarvitaan sekä paksua (noin kolmen millimetrin) että ohutta pahvia.

7. Paksusta pahvista leikataan kaksi samankokoista palaa joiden tulee olla leveydeltään sivun leveys plus puoli senttimetriä ja korkeudeltaan sivun korkeus plus yksi senttimetri, ja lisäksi kolmas pala, jonka tulee olla leveydeltään kirjan paksuus ja korkeudeltaan sivun korkeus plus yksi senttimetri. Ohuesta alle yhden millimetrin paksuisesta pahvista leikataan pala, joka no korkeudeltaan sivun korkeus plus yksi senttimetri ja leveydeltään kirjan paksuus plus kuusi senttimetriä. Pahviin merkitään kahdenkymmenenneljän ja kolmenkymmenen millimetrin päähän reunoista viivat, jotka nuutataan vetämällä veitsellä pahvin mattapuolella ulommat ja kiiltävämmällä puolella sisemmät viivat. Taitokset tehdään valmiiksi nuutattuja linjoja pitkin ja avataan, minkä jälkeen kannet ja selkä liimataan kiinni ohuempaan pahviin sen mattapuolelle. Tämä pahvi päällystetään kangaspalalla, jonka korkeus on sivun korkeus plus viisi senttimetriä ja leveys kirjan paksuus plus kymmenen senttimetriä.

8. Selkä ja urat sivellään reilusti liimalla ja yritetään tähdätä mahdollisimman keskelle kangaspalaa. Avataan kannet ja painellaan esimerkiksi sukkapuikolla kangas kiinni urien seinämiin ja pohjaan. Vasta sen jälkeen kankaan sivut liimataan kansipahveihin kiinni. Lopuksi kankaan ylempi ja alempi reuna liimataan kiinni kannen sisäpuolelle venyttäen kangasta siten että ryppyjä jää mahdollisimman vähän.

9. Kannet päällystetään paperilla tai kankaalla. Liima levitetään kanteen, ei paperiin tai kankaaseen. Kansipäällyspaperin tai kankaan reunojen tulee yltää noin kahdesta kolmeen senttimetriä kunkin kolmen reunan yli. Paperi paineillaan huolellisesti kynsillä pahvin reunoja myöten kulmista aloittaen. Sen jälkeen liimataan reunoissa yli jääneet palat kansien sisäpuolelle kulmista aloittaen.

10. Kansilehden väliin asetetaan suojapaperi. Ulompi kansilehti liimataan kiinni kanteen. Kohdistamisen on oltava tarkka, muutoin kirja ei aukea kunnolla sidonnan jälkeen. Kansilehden ja kansipahvin selänpuoleisten reunojen pitää olla aivan kohdakkain. Liima levitetään koko kansilehden ulommalle osalle, erityisesti nauhoille. Suojapaperi vaihdetaan puhtaaseen. Sivut asetetaan alakannen päälle oikeaan kohtaan. Yläkansi käännetään varovasti liimatun kansilehden päälle siten että kansipahvin ja kansilehden reunat tulevat kohdakkain. Kirja käännetään ja toinen puoli liimataan tämän jälkeen. Hetken painelun kuluttua tehdään testiavaus sen varmistamiseksi että liimaus on oikein kohdistetut. Kohdistus on onnistunut jos molemmat kannet aukeavat kunnolla ilman että kansilehti irtoaa kannesta. Sen jälkeen kirja laitetaan painon alle kuivumaan yön yli. Kirja on valmis seuraavana aamuna.

  1. inspiratikka.blogspot.fi/2014/01/kuvitettu-ohje-kirjansidonta.html