Korttipelit/Mustamaija

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustamaija

Mustamaija on korttipeli. Sitä voi pelata kahdestaan, mutta yleensä pelaajia on enemmän.

Korttien jakaminen ja pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia.

Sitten nostetaan pakasta alin kortti, joka käännetään kuvapuoli ylöspäin pakan alle ja kyseisen kortin maasta tulee valtti. Kaikilla valttikorteilla (kortit, jotka ovat samaa maata pakan alimmaisen kortin kanssa) pystyy kaatamaan ihan minkä tahansa kortin, paitsi pata rouvan.

Jakajasta seuraava pelaaja aloittaa pelin antamalla muutaman kortin vasemmalla puolella olevalle pelaajalle. Toiselle pelaajalle voi antaa korkeintaan niin monta korttia kuin kyseisellä pelaajalla on, ja kaikkien annettavien korttien pitää olla samaa maata.

Kun joku pelaaja antaa toiselle pelaajalle kortteja, voi korttien saaja lätkäistä käden hänelle annettujen korttien päälle, jolloin hänelle ei voi antaa enempää kortteja sillä kertaa.

Kun pelaaja on antanut kortteja toiselle, hänen pitää nostaa pakasta vastaava määrä kortteja itselleen. Kun joku pelaaja on saanut kortteja toiselta pelaajalta, hän voi kaataa kortit yksitellen suuremmalla saman maan kortilla, jos hänellä on sellainen tai valttikortilla.

Pata rouvaa eli Mustaamaijaa ei voi kaataa, vaan se on pakko nostaa, kun joku pelaaja saa sen nostaessaan kortteja pöydältä tai pakasta tai kun joku toinen pelaaja antaa sen hänelle.

Jos pelaaja ei pysty kaatamaan hänelle annettuja kortteja tai ei halua, hänen pitää nostaa kortit. Pelaaja, joka on nostanut hänelle annetut kortit tai osan niistä, antaa vasta seuraavalla kierroksella kortteja toiselle pelaajalle. Poikkeus on jos pelaaja, joka on saanut kortteja toiselta pelaajalta ja kaatanut ne valtilla tai suuremmalla saman maan kortilla tai korteilla antaa seuraavalle pelaajalle kortin tai kortteja.

Pelin lopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voittaa se, jolta on kortit loppunut silloin kun pakka on loppu. Se häviää jolla on patarouva eli Mustamaija.