Siirry sisältöön

Korttipelit/Presidentin koira

Wikikirjastosta

Presidentin koira on yhdistelmä korttipeleistä Presidentti ja Koira. Pelin alku pelataan aivan kuten Koira, mutta pakan loputtua käsissä olevat kortit pelataan Presidentin säännöillä. Pieniä poikkeuksia kuitenkin löytyy, mitkä tekevät pelistä mielenkiintoisemman.

Pelaajien määrä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3-6

Korttien jakaminen ja pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli pelataan 54 kortin pakalla (jokerit mukana)

Jakaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä vaiheessa kaikille peliin osallistuneille jaetaan 3 korttia ja loppupakka pannaan pöydälle. Pelin edetessä pelaajat ottavat kortin aina lyödyn tilalle pöydällä olevasta pakasta, kunnes pakka loppuu.

Pelin kulku:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Vaihe:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä pelissä jakajasta seuraava aloittaa lyömällä kädestään yhden kortin pöytään ja nostamalla pakasta seuraavan kortin edellisen tilalle (Seuraavissa peleissä aloittaja on edellisen pelin aloittajasta myötäpäivään seuraava). Jokainen pelaaja lyö sen jälkeen vuorollaan yhden kortin pöytään. Kierroksen täyttyessä suurimman kortin lyöjä kerää itselleen (2. kierrosta varten) pöydällä olevat kortit.

Jos kierroksella esiintyy kaksi kappaletta samaa numeroa (suurimmat numerot pöydällä) tai pöytään on lyöty jokeri kortti, kisaavat näiden korttien lyöjät (2 samaa korttia lyöneet tai suurimman ja jokerin lyöneet) pöydällä olevista korteista lyömällä toiset kortit pöytään suoraan pakasta. Edelleen jos toiset kortit ovat samat tai pöytään lyödään jokeri-kortti jatkavat pelaajat kisaamista kädessä olevilla korteilla kunnes voittaja selviää. Jos kisa alkaa pöydällä olevan pakan loppuessa kesken käydään kisa suoraan kädessä olevilla korteilla. Kisan mennessä tasan loppuun asti jaetaan kasa kilpailevien pelaajien kesken "tasan"

Pöydällä olevan pakan loputtua päättyy 1.vaihe.

2. Vaihe:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen vaihe pelataan ensimmäisessä vaiheessa kerätyillä korteilla. Jos joku pelaajista on jäänyt ilman kortteja ensimmäisessä vaiheessa. Saa hän valita jokaiselta pelaajalta 2 haluamaansa korttia kuitenkaan katsomatta niiden arvoja ennen valintaa (valitaan "sokkona" eli kortin takapuoli valitsijaan päin).

Pelaaja, jolla on patakakkonen aloittaa pelin joko lyömällä pelkän patakakkosen tai usemman kakkosen kerralla. Seuraavan pelaajan (järjestyksessä seuraava myötäpäivään) on lyötävä: vähintään yhtä monta korttia seuraavaa tai suurempaa numeroa, tai sanottava ohi. Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Poikkeuksia 2.vaiheen sääntöihin: - Ässän päälle ei voi lyödä muita kortteja, jolloin kortin lyöjä saa lyödä heti uudelleen. - Jokeri on aina lyötävä ns. parikorttina eli se pitää lyödä vähintään yhden kortin kanssa, jolloin se muodostaa parin. - Pelaajan lyödessä 4 korttia (esim. 4 viitosta) voi jokerin omaava pelaaja lyödä 5 korttia (esim. 5 kuutosta) - Viiden kortin (esim. 5 viitosta) päälle ei voi lyödä suurempaa määrää kortteja, jolloin kortin lyöjä saa lyödä heti uudelleen. - Pelatessa toista peliä edellisen pelin häviäjä (presidentin koira) antaa keräämistään (tai viemistään) korteista 2 parasta korttia edellisen pelin voittajalle (presidentille), joka taas antaa häviäjälle 2 haluamaansa korttia parhaiden tilalle. - Jos pelataan useampia pelejä peräkkäin ja presidentti pitää paikkansa 3 peliä peräkkäin nollautuu presidentin arvonimi ja peli alkaa nollilta uudestaan.

Pelin lopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voittaa se , keltä loppuu kortit ensimmäiseksi pelin toisen vaiheen jälkeen (Presidentti). Pelin häviää se, jolla on kortteja vielä kun muilta ovat kortit jo loppuneet (Presidentin koira).

Huom. Näillä on merkitystä, jos pelataan peliä useampia kertoja peräkkäin.