Korttipelit/Tikki

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tikki on eräs korttipeli. Siinä on pelaajia yleensä kahdesta ylöspäin.

Pelin kulku ja säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensin jaetaan kortit, jokaiselle pelaajalle viisi. Kun kortit on jaettu, jakajasta seuraava pelaaja aloittaa. Jos jollain pelaajalla on kaikki kortit pienempiä kuin 10, hän saa uudet kortit. Peli käynnistyy, kun jakajasta seuraava aloittaa pelin lyömällä jonkin kortin pöytään. Muiden pelaajien on lyötävä samaa maata kuin kortti, jolla kierros aloitettiin. Se pelaajista, jolla on isoin kortti pyydettyä maata silloin kuin kierroksen viimeistä korttia lyödään pöytään (esim: herttaässä, -kuningas tai jokin muu...) voittaa kierroksen ja saa "tikin". Peli voi katketa, kun jollakulla pelaajista on sovittu määrä "tikkejä". Tikissä käytetään jokereita.

Toinen variaatio tikistä: Kaikille pelaajille jaetaan viisi korttia. Kun kortit on jaettu, jakajasta seuraava aloittaa pyytämällä maata,muut pelaajat yrittävät saada samaa maata olevan isomman kortin pöytään jotta he saisivat pyytää seuraavalla kierroksella. Isoin pyydettyä maata oleva kortti voittaa, ja pelaaja saa pyytää maata aloittaen seuraavan kierroksen. Pelaajan on pakko laittaa pyydettyä maata oleva kortti, jos hänellä ei ole samaa maata olevaa korttia, hän lyö valitsemansa kortin mutta ei voi voittaa tällä kortilla kierrosta. Pelin voittaa pelaaja, joka viimeisellä kierroksella lyö voittokortin eli isoimman kortin pöytään kuin vastapelaajilla. Toinen tapa voittaa on pyytää maata, mitä muilla pelaajilla ei ole.

Pisteet on kolmesta voitosta poikki... Kaksi voittoa on "korvat". Kahden voiton ero tarvitaan. Esim. 2-3 => 2-4, mutta voi katkaista kolmeenkin. Yleensä pelataan myös säännöllä, että kakkoseen lopettamalla saa heti kaksi pistettä, jos vastustajalla ei ole samaa maata.

Väritikissä, saa mustan päälle lyödä mustaa, ja punaisen päälle mustaa, isompi arvo ottaa kiinni. Jos tulee yhtä suuret, esim. patakuusi vastaan ristikuusi, seuraava kortti lyödään yht'aikaa, ja suurempi numeroarvo(siis kuvat tai ässä) voittaa. Jos viimeinen kortti on samanarvoinen, ja siis kysyjän väriä, otetaan molemmille yksi korttipakasta, ja suurempi arvo voittaa.