Siirry sisältöön

Korttipelit/Tuppi

Wikikirjastosta

Tuppi on "Suomen Bridge", korttipeli, siinä voi olla 2-4 pelaajaa.

Kahden pelaajan tupessa, sekoitetusta korttipakasta jakaja jakaa kuusi korttia molemmille. Kun kortit on jaettu, henkilö valitsee, aikooko hän ottaa kiinni mahdollisimman monta korttia(Rami) vaiko laistaa kaikkia kortteja(Nolo). Rammaajan perässä aina mennään, eli kun jakasta seuraavilta kysytään, kysely päättyy, jos yksi pelaajista rammaa. Nolo toteutuu vain, jos kaikki noloavat. Rammaaja, joko joukkue tai yksilö, ei saa aloittaa peliä.

Kolmesta jäljelle jätetystä kortista näytetään punaista(alle kuvakortilla) jos hän aikoo rammata, jos kaikki oli isoja mustia, hän saa vain sanoa rammaavansa. Nolossa pelaaja taas jakajasta seuraavan valitessa pelitapaa, NOLOAA, eli näyttää mustaa. Hän siis haluaa pelata NOLOSSA (maata pitää tunnustaa) laistaen kaikkien korttien alle... "Sakatessa" pistetään kortti pois, jota toinen kysyi, jos vastustajalla ei ole maata. Kannattaa olla tarkkana, ettei vastustaja petkuta, eli jos sakkaa sellaisen maan, jota hän pistääkin myöhemmin. Sakkaus on siis hyödyksi nolossa, ei ramissa. Nolossa siis yli 6 tikinkiinniottamiset pudottavat vastustajan tai sinut kohden tuppea.

Kolmen kortin valitsemisen jälkeen, pelaajat pistävät valitsemansa kolme pois, ja rammaajasta seuraava saa aloittaa kortin nostamisen... Joko hän hyväksyy nostetun kortin, jolloin hän heittää seuraavan katsomatta korttia roskapakkaan, tai sitten hän hylkää saamansa kortin ja nostaa pakottaen seuraavan. Näin käydään pakka vuorotellen läpi, kunnes neljästä viimeisestä kortista, molemmat saavat valita viimeisestä parista kumman haluaa, eli katsoa molemmat, mutta toinen kortti on hylättävä.

Jos ollaan pöytäpelissä(molemmilla 0 pistettä) tai vastustaja on "painunut alas", hänen pisteensä tulevat kaksinkertaisiksi ramin hävitessään, ja ne tavallaan ovat "miinuspisteitä". 25 miinuspistettä on "pikkutuppi", ja 50 pistettä on isotuppi... Rammatessa kuuden yli otetut kasat kerrotaan neljällä, pelin lopuksi ja kerrotaan vielä kahdella(=>x8), jos oli pöytäpeli(molemmat alhaalla), tai rammaaja oli itse alhaalla. Rammata ei siis tavallisesti kannata, jos oli itse hävinnyt edellisiä eriä useita putkeen, eikä yleensä pöytäpelissäkään. Nuo rammaajan yli kuuden voitetut pisteet, jos hän sai ryöstöramin, lisätään vastustajan alaspainamiseen kohti "TUPPEA".

Nolossa ei kerrota pisteitä kahdella, vaan 4 x (vastustajanpakat - 6), (vastustajanpakat > 6) tai jos itse hävisi nolonsa 4 x (omatpakat - 6), omatpakat > 6, eli tuo kaava toimii myös hävitessä nolonsa, ja ne pisteet pudottavat aina vastustajaa jos voitat. Nolossa ei tavallisesti tarvitse pelata käsiä, eli melko pienelle kortille sakkauskortteja, ellei luule vastustajalla olevan paljon sitä samaa maata. Nolotessakin tosin on ongelma jos joutuu ottamaan kertaalleen kiinni yhdestä maasta, ja vastustajalla ei ole enää muita maita, siksi silloin tällöin valitaan "käsiä", keskikokoisen pienille nolokorteille.

Peli alkaa rammaajasta seuraavasta, eli siksi rammaajan on täytynyt yrittää kerätä edes yksi kiinniotto jokaiseen maahan, ja se mahdollistuu pelaamalla "jalat alle", esimerkiksi jätkälle, kolmella huonommalla kortilla, samasta maasta. Aina ei tarvitse "jalkoja" niin montaa, jos väliin jäänyt iso kortti on mennyt roskapakkaan. Ässä on molemmissa, nolossa ja ramissa paras kortti, nolossa ykkönen ja ramissa neljätoista. Voidaan sopia kiinteäkin arvo, eli että ässä molemmissa 1.

Kortit pelataan kuin tikissä, ramissa kiinniottaen, ja nolossa laistaen. Jos nolossa tulee siis yli 6 kasaa, ne kasat kerrotaan miinuspisteiksi, toisinpäin kuin ramissa. Jos voittoputki jommallakummalla katkeaa, molemmat pelaajat ovat taas "pöytäpelissä" eli nollilla.

Kolmen tupessa kortit jaetaan suoraan käteen, ja yksi pakka tehdään "pirunpakaksi". Kaikki kolme pelaavat toisiaan vastaan, samoin 6 yli menevät tikit ovat ramissa hyväksi, ja 7 alle jäävät nolossa on voitto. Valkkausta ja kuusi korttia suoraan käteen voi suorittaa jos haluaa, tavallisesti ne jaetaan kolmenpelissä vain suoraan käteen ja neljäs pakka on "pirunpakka", jota ei käytetä pelissä, 13 korteista tulee sinne.

Neljän tuppi on lähes samanlainen kuin kahden tuppi, kaksi pelaa joukkueena kahta muuta vastaan. Rammaajasta seuraava on aloittanut, ja pelaajat lyövät joukkueina vuorotellen. Kortit jaetaan suoraan pakasta, ilman valkkausta, mutta taas jakajasta seuraava näyttää punaista tai mustaa. Jos kierrättäessä näyttövuoroja, joku rammaa, ei muiden tarvitse näyttää korttia, tai sanoa: NOLO tai RAMI. JOS luulee, että vastustajan joukkueella on liian hyvät kortit ja vastustaja rammaa liian voiton varman oloisesti, voi oma joukkue "SOOLATA", eli koettaa kahdella pariltaan saamalla apukortilla(ja heittää itse kaksi huonointa korttiaan pois), käydä heidän Rammaustaan vastaan, tavallisesti nolossa ei soolata. Kaksi vastustajaasi pelaa yhtä vastaan, eli toisen kaverin kortit mitätöidään, ja siis kortteja tullekin vain kolme tikissä, eikä neljä, mutta samoin yli 6 kasat painavat vastustajan alas, tai joskus puhutaan päinvastoin, "ylläällä olemisesta".

Tikkipinkat pistetään siististi tikin kiinnitoton jälkeen kunkin pelaajan eteen, kohtisuoraan kääntyen limittäin, jotta pisteet voidaan lopussa nopeasti nähdä. Soolatessa pakat siis tulee soolipelaajalle, ja vastustajan parien kasat lasketaan yhteen. Soolaajan oli vastustajan rammatessa saatava yli kuusi pakkaa, ja samoin soolatessa pisteet kertoutuvat kahdella, vaikka se olisi ollut nolosooli, jos sooli epäonnistuu, mutta jos olit hävitessäsi vastustajan ollessa lähellä yrittämääsi tuppea, tulee vain pöytäpeli.