Korttipelit/Viisisataa

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viisisataa on korttipeli, johon tarvitaan kaksi täyttä normaalia pakkaa sekä 3 jokeria. Pelissä pyritään nimensä mukaisesti saavuttamaan ensimmäisenä pelaajana 500 pistettä. Erä päättyy, kun yksi pelaajista saa lyötyä kaikki korttinsa pois. Pisteitä jaetaan ja menetetään erän loppuessa kädessä ja pöydässä olevien korttien perusteella. Jokaisen vuoron päätyttyä on lyötävä yksi kortti pois ja jokaisen vuoron alussa on nostettava (vähintään) yksi kortti. "Toinen versio" on sellainen johon tarvitaan vain yksi pakka, jossa mustat kakkoset on jokereita ja lisäksi on vielä 2 jokeria.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit ovat kolme samaa ja neljän kortin värisuora (tietysti myös pidemmät pelit kelpaavat). Suorassa ässä on joko 1 tai 14. Kun erän aikana tehdään ensimmäinen peli, on pöytään lyötävien korttien pistemäärä oltava vähintään 40 pistettä (ks. pistelasku). Jos pelaajalla on kädessään kortteja, jotka sopisivat muiden peleihin, saa hän löydä ne eteensä jatkoksi. Esim. Matilla on pöydässä kolme kolmosta, Teppo saa lyödä kädestään kolmosen eteensä. Jatkajalla täytyy olla vähintään yksi peli tehtynä. "Toisessa versiossa" ei ole pisterajoitusta kun lyö kortteja pöytään. Eli riittää myös esim. 3 viitosta, josta tulee vain 15 pistettä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi jaetaan kortit: jakajalle kahdeksan ja muille seitsemän. Loput kortit asetetaan umpipakaksi pöydän keskelle. Nyt jakaja saa tehdä pelin, mikäli pystyy (ks. pelit) ja lopettaa vuoronsa lyömällä kortin avopakkaan.

Seuraavan pelaajan vuoro alkaa kortin nostamisella. Tällöin nostetaan kortti joko umpi- tai avopakasta. Vaihtoehtoisesti voidaan nostaa koko avopakka, mutta tällöin on voitava muodostaa vähintään yksi peli, johon kuuluu joku kortti avopakasta. Jos nostaa koko avopakan, mutta ei pysty tekemään siitä yhtään peliä, saa 40 pisteen rangaistuksen. Nostamisen jälkeen pelaaja tekee pelejä tai lyö jatkokortteja ja lopuksi laittaa yhden kortin avopakkaan. "Toisessa versiossa" rangaistus on 50 pistettä.

Jokeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri on lyöjänsä valinnan mukaan mikä tahansa kortti. Jokeri ei voi kuitenkaan esiintyä korttina, joita ei enää ole ts. jos pöydässä on jo kaksi patajätkää, ei jokeria voi käyttää patajätkänä. Kun jokerin kanssa tekee pelejä, on normaaleista korteista saatava vähintään kaksi korttia peliin. Esimerkiksi ässä ja kaksi jokeria ei ole peli, mutta jokeri+jokeri+♥K+♥A on peli. Pöytään lyöty jokeri täytyy asettaa päällimmäiseksi tai jos se ei ole mahdollista (esim. suorassa) on se asetettava selkeästi näkyville.

Jokerin voi varastaa toiselta lyömällä vastaavan kortin jokerin tilalle vastustajan pöytään. Varastettu jokeri täytyy käyttää saman vuoron aikana."Toisessa versiossa" esim. ässä ja 2 jokeria/2 mustaa kakkosta on peli.

Lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli loppuu, kun joku pelaajista saa pelattua kaikki käsikorttinsa pöytään. Lopettaja saa 40 pisteen bonuksen. "Toisessa versiossa" lopetuksesta saa 50 pistettä. Jotkut vaativat käden tyhjentämistä aina poisheitolla, eli kättä ei saa tyhjentää pöytäämällä.[1]

Pistelasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistelasku on yksinkertainen, käteen erän päättyessä jääneet kortit lasketaan miinuspisteiksi ja pöytään lyödyt kortit pluspisteiksi.

pisteet: *"Toinen versio"

  • 2...9 → 5 pistettä * samat pisteet
  • 10...13 → 10 pistettä * samat pisteet
  • ässä → 15 pistettä * samat pisteet
  • jokeri → 20 pistettä * jokeri → 15 pistettä
  • lopettaminen → 40 pistettä * lopettaminen → 50 pistettä
  • Avopakan nostaminen tekemättä peliä → -40 pistettä * Avopakan nostaminen tekemättä peliä → -50 pistettä

  1. Kirjoittaja Mikko Saari: Viisisataa-rommi Korttipeliopas. Viitattu 7.7.2021.