Siirry sisältöön

Kubuntu tutuksi/Järjestelmän asetukset

Wikikirjastosta

Järjestelmän asetusten muokkaaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmänhallinnan työkalut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu

Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle. Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista löydät graafiset työkalut useimpien tehtävien suorittamiseen ja asetusten muokkaamiseen. Osaan ohjelmista tarvitset pääkäyttäjän oikeudet.

Kubuntu

Kubuntussa järjestelmän hallintaa hoidetaan pääasiassa Järjestelmän asetukset -ohjelmalla, joka löytyy K-valikosta. Myös Järjestelmä -alavalikoissa on joitain työkaluja järjestelmän asetusten muuttamiseksi. Osaan järjestelmän hallinnan tehtävistä tarvitset pääkäyttäjän oikeudet.

Asetustiedostojen muokkaaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen tapa Linuxissa järjestelmän hallintaan on tekstipohjaisten asetustiedostojen muokkaaminen. Itse asiassa graafiset asetusohjelmat tekevät muutoksia näihin samoihin tiedostoihin. Useimmat asetustiedostot sijaitsevat hakemistossa /etc. Asetustiedostojen muokkaamiseen tarvitset pääkäyttäjän oikeudet.

Ubuntu

Tekstieditorin käynnistäminen pääkäyttäjän oikeuksin tapahtuu komentorivillä käskyllä gksudo gedit.

Esimerkiksi:

gksudo gedit /etc/apt/sources.list - Muokkaa pakettienhallinnan käyttämää listausta pakettivarastoista
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf - Muokkaa näytön asetuksia

Kubuntu

Tekstieditorin käynnistäminen pääkäyttäjän oikeuksin tapahtuu menemällä aluksi tiedostoselain ohjelmistoon Dolphiniin. Etsi nyt tiedosto jota haluat muokata (/etc sijaitsee juuri hakemistossa) ja vie hiiresi kursori tiedoston päälle jolloin Tietoja palkkiin (jos olet sen laittanut toisen kirjanmerkit palkin tilalle) ilmestyy kohta Edit as Root. Tätä klikkaamalla ilmestyy ikkuna jossa kysytään salasanaa anna tähän pääkäyttäjän salasana. Jos annoit salasanan oikein eteesi aukeaa tekstieditori jossa voit muokata tiedostoa pääkäyttän oikeuksin.


Komentorivillä tekstieditorin käynnistäminen pääkäyttäjän oikeuksin tapahtuukäskyllä kdesu kate.

Pääkäyttäjä eli root

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisessa Linux-koneessa, siis myös Ubuntussa, on yksi käyttäjä, jolla on oikeudet tehdä järjestelmässä aivan mitä vain. Tämän käyttäjän tunnus on root.

Ubuntussa root-käyttäjältä on kuitenkin poistettu kirjautumisoikeus turvallisuussyistä. Sen sijaan järjestelmää hallitaan käyttäen sudo-komentoa (lyhenne sanoista superuser do).

Ryhmään admin kuuluvat käyttäjät (käyttäjät, joille on annettu käyttäjienhallinnan kautta oikeus järjestelmänhallintaan) voivat käyttää sudo-komentoa. Komentoa samalla rivillä seuraava komento suoritetaan nyt pääkäyttäjänä. Ennen komennon suorittamista järjestelmä kysyy varmuuden vuoksi salasanaa, joka siis on käyttäjän salasana, ei root-käyttäjän.

Graafisella puolella tämä näkyy siten, että avatessa vaikkapa Synaptic-pakettienhallintaohjelmaa kysyy järjestelmä salasanaa. Tämä on vastine sudolle.

Ubuntu

Graafisia ohjelmia voi käynnistää käskyllä gksudo. Esimerkiksi tekstieditorin voit käynnistää pääkäyttäjän oikeuksin seuraavasti:

gksudo gedit

Kubuntu

Graafisia ohjelmia voi käynnistää käskyllä kdesu. Esimerkiksi tekstieditorin voit käynnistää pääkäyttäjän oikeuksin seuraavasti:

kdsudo kate

Monta käyttäjää - yksi kone

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos samaa tietokonetta käyttää useampi eri ihminen, kannattaa jokaiselle luoda oma käyttäjätunnus. Tällöin jokainen saa valita oman taustakuvan, näytön tarkkuuden ja paljon muita asetuksia. Jokaisella käyttäjällä on myös oma kotihakemisto, jonne tallentaa omat tiedostot. Myös sähköposti tulee tällöin kaikille omaan postilaatikkoon. Huomaa, että saadaksesi kaikille käyttäjille oman sähköpostiosoitteen, sinun tulee olla yhteydessä palveluntarjoajaasi (internet-operaattoriin), sillä postiosoitteet annetaan sieltä käsin.

Käyttäjätilien luominen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu

Käyttäjiä lisätään ja poistetaan Ubuntussa omalla ohjelmalla, joka löytyy valikon kohdasta Järjestelmä -> Ylläpito -> Käyttäjät ja ryhmät.

Ohjelmaan syötetään käyttäjän tunnus (käytä esimerkiksi etunimeä pienellä kirjoitettuna) ja koko nimi. Tämän lisäksi tulee syöttää salasana, jonka järjestelmä osaa luoda myös itse näin haluttaessa. Salasana vahvistetaan kirjoittamalla se kaksi kertaa, kohtiin Käyttäjän salasana ja Varmistus. Näin vältytään kirjoitusvirheiltä. Tietoturvasyistä salasanoja ei koskaan näytetä ruudulla, vaan ne esitetään joko tähtinä tai ei ollenkaan. Poikkeuksen muodostaa tietysti järjestelmän luoma satunnainen salasana, joka näytetään siksi että käyttäjä ei muuten tietäisi mikä se on.

Näiden pakollisten tietojen lisäksi voit halutessasi täyttää muutkin lomakkeen kohdat, kuten puhelinnumeron ja toimiston sijainnin.

Ikkunassa on muitakin välilehtiä - Edistyneet ja Käyttäjäoikeudet. Käyttäjäoikeuksia käsitellään seuraavassa luvussa. Älä muuta Edistyneet-ikkunan arvoja, ellet tiedä mitä olet tekemässä. Voit toki tutustua jo tässä vaiheessa ikkunan sisältöön!

Kun olet syöttänyt kaikki tarpeelliset tiedot, paina Ok ja käyttäjä luodaan.

Kubuntu

Kubuntussa järjestelmän käyttäjiä hallitaan valitsemalla Järjestelmän asetukset -ohjelmassa kohta Käyttäjien hallinta.

Käyttäjien oikeudet ja käyttäjäryhmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen käyttäjä kuuluu johonkin ryhmään. Käyttäjätunnusta luotaessa luodaan samalla uusi ryhmä, joka on saman niminen kuin luotava käyttäjätunnuskin. Tämä ryhmä on käyttäjän ensisijainen ryhmä, eli kaikki tiedostot jotka käyttäjä luo, kuuluvat myös automaattisesti tälle ryhmälle. Lisäksi käyttäjä voi kuulua useampaankin toissijaiseen ryhmään, jotka antavat kyseiselle käyttäjälle lisäoikeuksia järjestelmässä.

Käyttäjien oikeuksia voi muokata samalla sovelluksella kuin millä heitä järjestelmään lisätäänkin.

Ubuntu

Valitse välilehti Käyttäjäoikeudet ja ruksaa halutut oikeudet käyttöön. Tällöin käyttäjä lisätään näiden oikeuksien taustalla oleviin ryhmiin.

Kubuntu

Kannattaa muistaa että on turhaa antaa käyttäjille liikaa oikeuksia. Esimerkiksi Oikeus järjestelmänhallintaan (Admin) kannattaa varata vain sellaisille henkilöille, joilla on siihen oikeasti tarvetta ja jotka tietävät mitä ovat tekemässä. Käyttäjällä on oltava oikeus järjestelmänhallintaan voidakseen esimerkiksi asentaa tai poistaa ohjelmia.

Sen sijaan Käytä äänilaitteita (Audio) tai Videokiihdytys (Video) ovat perusasioita, joita jokainen konetta käyttävä saattaa kaivata. Jos käyttäjällä ei ole oikeutta tällaisiin, niin hänestä näyttää että kone toimii puutteellisesti - esimerkiksi äänet eivät kuulu.

Halutessasi tietää, mihin ryhmiin kuulut, avaa ensin pääteistunto valitsemalla Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte . Kirjoita päätteeseen komento groups. Tuloksena on luettelo ryhmistä, joiden jäsen olet. Osa ryhmien nimistä on hyvin kuvaannollisia, kuten audio tai video, jotka vastaavat noita edellisessä kohdassa mainittuja Käytä äänilaitteita ja Videokiihdytys -oikeuksia. Tärkein kaikista ryhmistä on admin, jonka jäsenillä on siis oikeus järjestelmänhallintaan käyttämällä sudoa.

Käyttäjäryhmillä voi tehdä paljon muutakin kuin määrittää kuka saa käyttää mitäkin laitetta järjestelmässäsi. Jos järjestelmässäsi on paljon käyttäjiä, voit jakaa heitä erilaisiin ryhmiin ja luoda ryhmäkohtaisia hakemistoja joihin on oikeus vain tiettyyn ryhmään kuuluvilla henkilöillä. Kotikäytössä tästä esimerkkinä on vaikkapa kaikille käyttäjille yhteisen hakemiston luominen, jossa olevia tietoja on oikeus muuttaa esim. users-ryhmään kuuluvilla henkilöillä.

Ohjeet tällaisen yhteisen kansion luomiseksi löytyvät Ubuntu Suomen keskustelualueilta

Ubuntussa tulee mukana mukava valikoima erilaisia fontteja. Tarvittaessa saat asennettua myös tutut Microsoft-fontit (Arial, Times New Roman, Verdana jne. Huom! Mukana ei ole Tahomaa, joten sen joudut hakemaan erikseen.) asentamalla paketin

msttcorefonts

Webistä voi ladata lisää vapaita fontteja itselleen esim. täältä http://www.fonts500.com/ saa 500 ilmaista fonttia ja asentaa yksitellen. Kubuntu 7.10 Dolphinissa voi ainakin ladatun fontti tiedoston(fontti.ttf) päällä painaa hiiren oikeaa painiketta ja valita tämän jälkeen Toiminnot -> Asenna kirjasin.

Ubuntun pakettienhallinnan kauttakin saa ladattua fontteja: koita hakusanaa fonts pakettienhallinnassa.

Resoluutio ja virkistystaajuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu

Näytön käyttämää tarkkuutta voit muuttaa valitsemalla Järjestelmä -> Asetukset -> Näyttö (Ubuntu 9.04).

Kubuntu

Näytön asetuksia pääset muokkaamaan valitsemalla Järjestelmän asetukset -ohjelmassa Monitori ja näyttö.

Näytön asetusten uudelleenmäärittely (dpkg-reconfigure)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus näytön asetukset pitää määritellä uudestaan. Tämä tehdään tekstipohjaisella työkalulla dpkg-reconfigure. Näytön asetusten automaattinen tunnistaminen tapahtuu komennolla

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Voit tehdä asetusten määrittämisen myös käsin. Asetusten määritysohjelma käynnistyy komennolla

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Muutosten jälkeen käynnistä graafinen ympäristö uudelleen painamalla Ctrl+Alt+Backspace .

xorg.conf-tiedoston muokkaaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntussa näytön asetustiedot on tallennettu tiedostoon /etc/X11/xorg.conf. Käytä tähän pääkäyttäjän oikeuksia

Lisätietoja:

Ubuntu

Valitse Järjestelmä -> Ylläpito -> Tulostimet asentaaksesi uuden tulostimen tai muokataksesi tulostimien asetuksia.

Kubuntu

Tulostimien hallinta tapahtuu Järjestelmän asetukset -ohjelmassa kohdassa Tulostimet.

Yleensä palomuurin asetuksiin ei tarvitse koskea, sillä järjestelmässä ei ole avoinna olevia portteja. Jos palomuurin asetuksia on syytä säätää, sen voi tehdä helposti UFW-palomuuriohjelmalla. Ohjeet tähän löytyvät Ubuntun ohjeista: Valitse Järjestelmä - Ohjeet ja tuki ja aukeavasta ohjevalikosta Pidä tietokoneesi turvallisena - Palomuurin asentaminen.

Palomuuria voi hallita myös komentoriviltä. Lisätietoja löytyy Linux.fi-wikin artikkelista Iptables.

Virustorjunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linuxille tunnetaan muutama tietokonevirus, mutta viruksilla on tyypillisesti UNIX-järjestelmissä pieni vaikutus itse isäntäkoneen toimintaan.[1] Siksi erilliselle virustorjuntaohjelmalle ei ole ainakaan toistaiseksi tarvetta. Voit kuitenkin asentaa esimerkiksi Clam Av -virusohjelman, jos haluat tarkastaa tiedostoja Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä leviävien virusten varalta. Tavallisella kotikäyttäjällä ei tosin ole viruksen tartunnan vaaraa kuitenkaan ole.

Ubuntu

Verkon asetuksia pääset muokkaamaan valitsemalla Järjestelmä -> Asetukset -> Verkkoyhteydet tai Järjestelmä -> Ylläpito -> Verkkotyökalut (Ubuntu 9.04)

Kubuntu

Verkon asetuksia pääset muokkaamaan Järjestelmän asetukset -ohjelman kohdasta Verkkoasetukset.

Malline:Kubuntu tutuksi