Kubuntu tutuksi/Kubuntu

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kubuntun esittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Shuttleworth

Ubuntu lienee tällä hetkellä kotikäytössä suosituin Linux-levitysversio. Projektin on aloittanut eteläafrikkalainen it-miljonääri Mark Shuttleworth. Varmistaakseen Ubuntun kehittämistyön tulevaisuudessakin Shuttleworth perusti Ubuntu-säätiön ja lahjoitti sille 10 miljoonaa dollaria.

Vanha afrikkalainen sana Ubuntu kuvaa yhteisöllisyyttä, ja se voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle". Ubuntun perusperiaatteita ovat:

  • ilmaisuus
  • sitoutuminen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja kehittämistapaan
  • helppokäyttöisyys
  • monikielisyys

Uusi käyttäjä näkee järjestelmästä ensinnä työpöydän. Linuxille on useita eri työpöytäympäristöjä. Ubuntu käyttää oletusarvoisesti Gnome-työpöytäympäristöä. KDE-työpöytäympäristöä suosiville on tarjolla Kubuntu-niminen rinnakkaisversio. Ubuntu ja Kubuntu perustuvat samaan perusjakeluun ja poikkeavat toisistaan vain graafiselta oletuskäyttöliittymältään. Xfce-työpöytäympäristöä käyttävää versiota Ubuntusta kutsutaan Xubuntuksi. Erityisesti koulukäyttöön tarkoitettu Ubuntu-versio kulkee nimellä Edubuntu. Uusi Linux-käyttäjä voi aloittaa tutustumisen Linux-maailmaan esimerkiksi Ubuntusta.

Ubuntu perustuu täysin vapaaseen Debian-jakeluun. Ubuntusta julkaistaan uusia versioita Debiania useammin. Lisäksi Ubuntun tavoitteena on nimenomaan helppokäyttöinen työpöytäkäyttöjärjestelmä. Uusi versio Ubuntusta julkaistaan kuuden kuukauden välein, versionumero ilmaisee suoraan julkaisuajankohdan. Versio 8.04 (Hardy Heron) julkaistiin huhtikuussa 2008 ja versio 9.04 (Jaunty Jackalope) julkaistiin huhtikuussa 2009 . Ubuntun uusin versio 9.10 (Karmic Koala) julkaistiin lokakuussa 2009.

Lisätietoja Kubuntusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malline:Kubuntu tutuksi