Kubuntu tutuksi/Peruskäyttö
Perustoiminnot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sisäänkirjautuminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tietokoneen käynnistymisen jälkeen avautuu ensimmäisenä näkyville sisäänkirjautumisruutu. Kirjaudu sisään järjestelmään syöttämällä käyttäjätunnus ja salasana.
Ota huomioon, että käyttäjänimi tulee kirjoittaa kokonaan pienillä kirjaimilla. Muista, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet katsotaan eri kirjaimiksi.
Työpöytä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Paneelit ja valikot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ubuntu Ubuntun työpöydällä on Microsoft Windowsista poiketen paneelit sekä alhaalla että ylhäällä. Yläpaneelissa sijaitsevat valikot ja alhaalla olevassa näkyvät avoinna olevat ohjelmat. Lisäksi yläpaneelin oikeassa ylänurkassa sijaitsevat kello ja ns. ilmoitusalue. Alapaneelin oikeassa reunassa on työtilanvaihdin. Yläpaneelissa on kolme valikkoa:
Paneeleja voi muokata pitkälti haluamakseen. Niihin voi lisätä ohjelmien käynnistyskuvakkeita ja erilaisia toimintoja eli sovelmia (appletteja). Voit muuttaa myös paneelien lukumäärää, kokoa ja paikkaa. Paneelin asetuksiin pääset napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta paneelin päällä. |
Kubuntu Kubuntun työpöydän asettelu on tuttu kaikille Windowsia käyttäneille. Ruudun alareunassa on paneeli, jossa olevasta K-valikosta käynnistetään ohjelmat. Lisäksi paneelissa näkyvät sovelluksien käynnistyskuvakkeet, käynnissä olevat ohjelmat sekä työtilanvaihdin. Paneelin oikeassa reunassa sijaitsee ns. ilmoitusalue ja kello. K-valikossa ohjelmat on jaoteltu niiden käyttötarkoituksen mukaan. K-valikon kohdasta System Settings avautuvat Kubuntun järjestelmänhallinnan työkalut. Kubuntun paneeliin voi lisätä itse toimintoja, kuten käynnistyskuvakkeita ja pieniä sovelmia. Paneeleja voi myös lisätä ja niiden kokoa ja paikkaa voi muuttaa haluamakseen. Kubuntun käyttämä KDE-työpöytäympäristö antaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia työpöydän ja paneelien muokkaukseen. Paneeleja pääsee muokkaamaan napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä paneelin päällä. |
Työpöytä ja työtilat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Paneelien ulkopuolella oleva alue on työpöytää. Työpöydälle voit lisätä tiedostoja ja ohjelmien käynnistimiä. Nämä näkyvät kuvakkeina. Myös työpöydän taustakuvan voi vaihtaa haluamakseen. Näitä toimintoja pääset tekemään napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä työpöydällä.
Työpöydän sisältö näkyy myös hakemistona omassa kotihakemistossasi. Hakemisto on nimeltään Desktop.
Ubuntu Pääset tarkastelemaan työpöytääsi hakemistona valitsemalla Sijainnit-valikosta Työpöytä. |
Kubuntu Pääset tarkastelemaan työpöytääsi hakemistona käynnistämällä tiedostoselaimen ja katselemalla kotihakemistossasi hakemistoa Desktop. |
Ubuntun työpöydällä on oletusarvoisesti käytössä kaksi työtilaa. Työtilojen avulla saat lisää tilaa työpöydällesi. Voit pitää samanaikaisesti avoinna useiden ohjelmien ikkunoita ja liikkua työtilasta toiseen.
Ubuntu Pääset liikkumaan työtilojen välillä alapaneelin oikeassa reunassa sijaitsevalla työtilanvaihtimella. |
Kubuntu Pääset liikkumaan työtilojen välillä paneelin työtilanvaihtimella. |
Työpöydän muokkaaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Voit muokata työpöytääsi monipuolisesti. Ulkoasua voi vaihtaa erilaisilla teemoilla, jotka muokkaavat ikkunoiden ulkoasua ja kuvakkeita.
Ubuntu Teemoja pääset vaihtamaan valitsemalla Järjestelmä -> Asetukset -> Ulkoasu. Uusien teemojen lataaminen onnistuu helposti jos olet asentanut Gnome Art -ohjelman (Järjestelmä -> Asetukset -> Art Manager). |
Kubuntu Pääset muokkaamaan työpöytäsi ulkoasua valitsemalla K-valikosta System Settings ja avaamalla kohdan Appearance. Xubuntu Pääset vaihtamaan työpöydän teemoja valitsemalla Applications -> Asetukset -> Käyttöliittymän asetukset. |
Uloskirjautuminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ubuntu Pääset kirjautumaan järjestelmästä ulos valitsemalla Järjestelmä -valikosta Poistu. Avautuvasta ikkunasta voit valita haluatko kirjautua ulos, sammuttaa tietokoneen, vaihtaa käyttäjää, lukita näytön, laittaa koneen valmiustilaan tai käynnistää sen uudelleen. |
Kubuntu Pääset kirjautumaan järjestelmästä ulos valitsemalla K-valikosta Kirjaudu ulos. Avautuvasta ikkunasta voit valita haluatko kirjautua ulos, sammuttaa tietokoneen vai käynnistää sen uudelleen. |
Tiedostonhallinta ja hakemistorakenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tiedostoselain
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tiedostoja hallitaan tiedostoselain-ohjelmalla. Tiedostoselaimella voit tehdä tiedostonhallinnan perustoimintoja, kuten kopioida, siirtää, uudelleennimetä ja poistaa tiedostoja sekä kansioita (hakemistoja).
Ubuntu Ubuntussa tiedostonhallinta hoituu Nautilus-nimisellä ohjelmalla. |
Kubuntu Kubuntussa tiedostonhallinta hoituu Dolphin-nimisellä ohjelmalla. |
Hakemistorakenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ubuntun uudelle käyttäjälle hakemistorakenne saattaa aiheuttaa alkuhankaluuksia, sillä hakemistorakenne poikkeaa Microsoft Windowsin vastaavasta merkittävästi. Suurin ero on siinä, että Linuxissa ei ole erillisiä levytunnuksia (a:, c:, d: jne.) levykeasemalle, kiintolevyn osioille, CD-/DVD-asemalle tai USB-tikulle. Kaikki laitteet näkyvätkin yhdessä ja samassa hakemistorakenteessa.
Tärkeimmät hakemistot useimmille käyttäjille ovat:
- /media
- Tämän hakemiston alla näkyvät koneeseen liitetyt ulkoiset tallennusvälineet kuten ulkoiset kovalevyt, CD-/DVD-asemat, USB-tikut ja digikamerat.
- Esimerkiksi:
- /media/floppy – levykeasema
- /media/hda5 – ensimmäisen kiintolevyn viides osio
- /media/hdb1 – toisen kiintolevyn ensimmäinen osio
- /media/windows – kiintolevyn Windows-osio
- /media/cdrom – CD-asema
- /media/usbdisk – USB-tikku (irrotettava taltio)
- Levykkeitä, CD:tä ja USB-muisteja käytettäessä niiden kuvakkeet näkyvät työpöydällä. On syytä muistaa, että ne on aina irrotettava järjestelmästä, ennen kuin otat levyn pois levyasemasta tai USB-tikun USB-portista. Tämä tapahtuu napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella kuvakkeen päällä ja valitsemalla "Irrota taltio".
- /home
- Täällä sijaitsevat käyttäjien kotihakemistot.
- Esimerkiksi:
- /home/mikkohuo – käyttäjän mikkohuo kotihakemisto
- /home/aatu – käyttäjän aatu kotihakemisto
- /home/käyttäjätunnus/Documents
- Tämä hakemisto on varattu käyttäjän työtiedostoille ja vastaa Windowsin 'Omat tiedostot' -kansiota
- /usr/bin
- Ubuntun pakettienhallinta sijoittaa tähän hakemistoon ohjelmien käynnistystiedostot.
- Esimerkiksi:
- /usr/bin/mozilla-firefox – käynnistää Firefox-selaimen
- /usr/bin/totem – käynnistää Totem-elokuvasoittimen
- /etc
- Hakemisto ohjelmien asetustiedostoille.
- Esimerkiksi:
- /etc/apt/sources.list – tiedosto johon on määritelty käytettävissä olevat ohjelmavarastot
- /etc/X11/xorg.conf – näytön toimintaan liittyvä asetustiedosto
HUOM!
Tavallisen käyttäjän oikeuksilla voi muokata tiedostoja vain omassa kotihakemistossa (/home/käyttäjätunnus), levykeasemassa (/media/floppy) ja USB-laitteella (/media/usbdisk). Asetustiedostojen (/etc) muokkaamiseen tarvitaan pääkäyttäjän oikeudet, ne saadaan käyttöön komentokohtaisesti lisäämällä komennon eteen sudo (vain päätteessä käytettävät ohjelmat) tai gksudo (graafiset ohjelmat).
Sudon käyttöoikeus on oletuksena vain admin-ryhmän jäsenillä. Ubuntun asennuksen yhteydessä ensimmäisenä luotu käyttäjätunnus liitetään tähän ryhmään. Sudo-salasana on sama, jolla kirjauduit järjestelmään, toisin sanoen oma salasanasi.
Esimerkiksi:
- gksudo gedit /etc/apt/sources.list
Microsoft Windowsissa ohjelmat asennetaan yhteen hakemistoon, yleensä joko 'Ohjelmatiedostot'- tai 'Program files' -hakemistoihin. Linuxissa paketinhallinnalla asennettujen ohjelmien tiedostot sen sijaan sijaitsevat useissa eri hakemistoissa. Tämän vuoksi ohjelmien asentaminen ja poistaminen tulee tehdä pakettienhallinnan avulla aina kun se vain on mahdollista.
Tarkemmin Linuxin hakemistorakenteeseen voit tutustua Linux.fi-wikin artikkelissa Linuxin hakemistorakenne.
Komentorivi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ubuntua voi käyttää myös komentoriviltä, jota kutsutaan myös komentokehoitteeksi. Englanniksi sitä kutsutaan nimillä "terminal" tai "CLI" (command line interface). Komentorivillä järjestelmää ohjataan kirjoittamalla yksittäisiä käskyjä. Tämä onkin usein erittäin tehokas ja nopea tapa käyttää Ubuntua, mutta vaatii pientä opettelua ja totuttelua graafisiin käyttöliittymiin tottuneelle. Joissain ongelmanratkaisutilanteissa saattaa komentorivikäyttö olla ainoa vaihtoehto jos esimerkiksi graafinen käyttöliittymä ei jostain syystä käynnisty.
Ubuntu Pääte-ohjelma käynnistyy valitsemalla Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte. |
Kubuntu Pääte-ohjelman käynnistyy valitsemalla K-valikosta kohdasta Järjestelmä -> Konsole |
Esimerkkejä komennoista
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ls - Antaa listauksen hakemiston tiedostoista
- ls -l - Antaa yksityiskohtaisen listauksen hakemiston tiedostoista
- cd Documents - Siirrytään hakemistoon Documents
- cd ~ - Siirrytään käyttäjän kotihakemistoon
- cd - Siirrytään käyttäjän kotihakemistoon
- cd .. - Siirrytään yläkansioon (huom välilyönti ennen pisteitä!)
- mv *.pdf ~/tekstit - Siirtää kaikki hakemiston pdf-tiedostot kotihakemistosi /tekstit -kansioon
- sudo apt-get install firefox - Asentaa ohjelman Mozilla Firefox
Oppaita komentorivikäyttöön
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Linuxin komentorivikäyttöön löytyy monia hyviä oppaita:
- Linux.fin artikkeli Komentorivin perusteet
- Ubuntu Suomen 'tärkeimmät komennot'
- Tapani Räikkösen artikkeli Konsoli ja sen tehokas käyttö