Lemmikit ja kotieläimet/Kesyhiiri

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:
Valkoinen kesyhiiri (black eyed white)

Kesyhiiri on kotihiirestä jalostettu lemmikkieläin. Laji on yleistynyt lemmikkieläimenä Suomessa melko huomaamatta. Joskus tietämättömät erehtyvät pitämään kesyhiirtä samana kuin metsähiirtä, mutta lajien välillä on suuri ero. Ne kuuluvat samaan sukuun, mutta kesyhiiri ei kanna bakteereita, jotka olisivat vaarallisia ihmisille. Vaikka ne ovat melko helppohoitoisia lemmikkejä, ne vaativat kuitenkin enemmän hoitoa kuin gerbiilit tai hamsteri ja ovat niitä älykkäämpiä. Älykkyydessä ne eivät kuitenkaan yllä lähellekään rotan tasoa. Hiiriä on jalostettu monia rotuja, värejä ja kuviointeja.

Kesyhiiret eivät todellakaan kuulu hajuttomiin lemmikkeihin, vaan hiiren ominaishaju tuoksahtaa melko voimakkaalle. Urosten haju on voimakkaampaa kuin naaraiden, sillä urokset merkitsevät reviirinsä tarkasti ja vahvasti.

Hiiren asumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asumuksen on oltava tarpeeksi suuri ja sellainen, mistä hiiri ei pysty karkaamaan. Sinne ei tule laittaa mitään, mihin hiiri voisi itsensä vahingoittaa. Aikuinen kesyhiiri voi hyvinkin mahtua yli 7 mm pinnavälin häkistä, joten kaikkein parhaiten hiiren asumukseksi sopii duna tai terraario. Terraarion viran täyttää myös vanha ja käyttämätön akvaario. Dunastakin hiiri voi kuitenkin päästä karkuun, sillä se saattaa todella jyrsiä dunan kylkeen reiän ja sitä kautta päästä karkuun. Karannut hiiri on vaikea saada kiinni. Terraariossa on tärkeä muistaa hyvä ilmastointi. Jos ilmastointi on huono, saattaa hiiri pahimmassa tapauksessa jopa kuolla hapenpuutteeseen. Huonon ilmastoinnin voi huomata hiiren kovasta väsymyksestä ja tokkurassa olemisesta. Terraarion katoksi sopii mainiosti seulaverkko, tiheään rei'itetty pelti tai -pleksi.

Kuivike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuivikkeena voi käyttää sitä peruspurua, jota saa ostettua melkein mistä tahansa. Parempia vaihtoehtoja tosin ovat kuohkealastuinen kutterinpuru ja höylänlastut. Toisina vaihtoehtoina ovat hiiren hajua lievittävä turve ja jonkin verran kalliimpi, mutta tehokkaasti hajua syövä mörttiröpö. Turve saattaa haista joidenkin ihmisten nenään pahalta, toiset eivät sitä haista lainkaan. Sahanpuru ja hiekka eivät ole hyviä kuivikkeita, sillä ne pöllyävät voimakkaasti ja voivat vaurioittaa hiiren silmiä, turkkia ja hengitysteitä.

Virikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesyhiiret pitävät virikkeistä, eikä niiden toisaalta tarvitse kovinkaan kummoisia olla. WC-paperirullat on ehkä helpoin hankkia ja isona plussana on se, että se on varsin mielenkiintoinen hiiren mielestä; voihan sitä nakerrella ja siitä voi pujahtaa läpi monet, monet kerrat. Tyhjä kananmunakenno on myös hyvin mielenkiintoinen ja halpa lisä hiiren asumukseen. Myös kaikenlaiset naruhärpäkkeet ovat hiirten mieleen, kuitenkin on muistettava, että naru ei saa olla villalankaa eikä mitään ohutta, jossa hiiri voi itsensä vahingoittaa. Myös asumuksen katosta ripustettu, kantapäästä auki leikattu sukka on hiirelle hyvin mieluisa. Juoksupyörä on hyvä ystävä hiirelle. Halkaisijaltaan sen tulisi olla yli 20 cm, jottei hiiren häntä taitu selän päälle ja täten vaurioidu. Umpinainen juoksupyörä on paras vaihtoehto, sillä hiiren jalka tai häntä voi herkästi jäädä pinnojen väliin ja vaurioitua pahastikin. Hiirilaumoissa juoksupyörän on lähes pakko olla umpinainen, sillä metalliset pinnat omistava juoksupyörä saattaa toimia jopa giljotiinina muiden hiirten juostessa, ja kun joku onneton yksilö laittaa päänsä väliin.

Piilopaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesyhiirellä on oltava ainakin yksi piilopaikka asumuksessaan. Piiloksi kelpaa hyvin vaikka kukkaruukku, tyhjä kookospähkinä, pajukori, kanneton lasitölkki tai kaupasta ostettu, jyrsijöille tarkoitettu koppi. Myös aiemmin mainittu asumuksen katosta ripustettu, kantapäästä auki leikattu sukka on hyvä.

Eläinkaupoissa ja useissa muissa kaupoissa myydään myös tehdasvalmisteisia tarvikkeita hiirille, joista osa on ihan hyödyllisiä. Myös muille pikkujyrsijöille suunniteltuja härveleitä voi ostaa hiirelle.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruoka olisi hyvä antaa hiirelle aina samaan aikaan päivästä, mieluiten illalla. Kantaville ja imettäville naaraille ruokaa on oltava kaikenaikaa tarjolla. Perusruoaksi annettaan esim. hamsterien siemensekoituksia tai erityisesti hiirille ja rotille tarkoitettuja täysrehupellettejä. Niiden kanssa on hyvä antaa myös tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kuten omenaa, päärynää, salaattia, tomaattia jne. Tuoreruoalle täytyy olla oma kuppi.

Juoma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiirellä tulee olla jyrsijöille tarkoitettu, toimiva juomapullo ja sinne ei tule laittaa muuta kuin vettä ja silloin tällöin vitamiinia.Vesi tulisi vaihtaa joka päivä, jotta hiirellä olisi aina tarjolla raikasta vettä. Juomakippo kelpaa myös, mutta se ei ole kovin käytännöllinen, sillä se hyvin herkästi hautautuu puruihin ja hiiren papanoihin yms.

Pääravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesyhiiret syövät pääravintona siemensekoituksia joita saa ostettua eläinkaupoista. Hamstereille tai rotille tarkoitetut siemensekoitukset ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta joskus on nähty myytävänä ihan hiirillekin tarkoitettuja seoksia. Siemensekoituksen sijasta hiirelle voidaan antaa rotta- ja hiiri pellettejä, jotka sisältävät hiiren tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet.

Tuoreruoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiirelle olisi hyvä tarjota kerran tai parikertaa päivässä tuoreruokana vihanneksia ja hedelmiä. Esim. kurkkua, kiinankaalia, porkkanaa ja päärynää. Ne tulee kuoria ja pestä huolellisesti ennen hiirelle antamista, sillä niissä voi olla säilöntäaineita jotka eivät ole hyväksi hiirelle. Kesäisin tuoreruokana voi tarjota ruohoa, apiloita ja voikukan lehtiä, jotka olisi syytä pestä, jottei tule ylimääräisiä asukkeja tai myrkkyjä mukana. Pakasteita ei hiirelle ei tulisi tarjota.

Lisänä voi antaa myös puuroa, perunamuusia, keitettyjä makaroneja, riisiä sekä pilttiä. Lisäksi voi antaa myös kermaviiliä, josta hiiri saa kalsiumia. Kasvaville poikasille, kantaville- ja imettäville naaraille kalsiumin saaminen on erityisen tärkeää.

Sokeripitoisia, mausteisia ja rasvaisia ruokia ei tulisi hiirille antaa.

Sallitut ja kielletyt -lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sallitut:

Kielletyt

Hoitaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivittäiseen hoitoon kuuluu ruokakupin ja juomapullon puhdistus ja pesu. Niiden pesemiseen voi hyvin käyttää astianpesuainetta, mutta se on huuhdeltava hyvin huolellisesti pois.

Hiiren asunto on siivottava noin kerran viikossa. Omistaja tai joku muu perheenjäsen kyllä varmasti haistaa missä vaiheessa pitäisi asunto viimeistään siivota. Jotkut hiiret oppivat käyttämään virtsa ja kakkanurkkaa, joka olisi hyvä siivota päivittäin hajun lievittämiseksi. Asumus olisi hyvä kantaa aina pesuhuoneen puolelle ja pestä siellä perusteellisesti suihkun ja harjan kanssa, apuna voi käyttää myös mietoa astianpesuainetta, mutta se on pestävä huolellisesti pois.

Terveys on tarkistettava päivittäin. Koska hiiri on lyhytikäinen eläin, on myös sen taudin puhkeaminen varsin rivakkaa ja yhdessä yössä hiiri saattaa olla sairastunut johonkin ja löytyä aamulla turkki pörhöllään asuntonsa nurkasta tai katolta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nettihaisulit Hiirifoorumi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on materiaalia aiheesta {{{2}}}.