Siirry sisältöön

Lintukirja/Tiira-lintutietopalvelu/Paikan määrittäminen

Wikikirjastosta

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luku kertoo miten havaintopaikan määrittämisestä. Havaintotietojen kirjaaminen aloitetaan Havaintopaikan tiedoilla. Havaintopaikka merkitään koordinaateilla ja nimellä. Paikan voi hakea kahdella tavalla:

  • kartalta
  • listalta

Kun havaintopaikka on merkitty, niin kartan oikealle puolelle ilmestyy vielä kolme painiketta:


Kohdista-painikkeella saa valitun havaintopaikan keskelle karttaikkunaa, Tyhjennä-painikkeella otetaan pois tehdyt merkinnät. Valmis-painiketta napsautetaan sitten, kun kaikki tiedot on syötetty.


Hae paikka kartalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloituksessa kartassa näkyy koko Suomi. Napsautetaan + -valitsinta. Hiiri viedään suurin piirtein havaintopaikkaan ja klikataan. Kartta suurenee. Sitä suurennetaan niin paljon, että havaintopaikka tulee näkyviin (suurennuskerrointa voi halutessa muuttaa Zoom x –kohdasta, tällöin pääsee nopeammin haluttuun paikkaan).

Nyt kun paikka on näkyvissä klikataan Aseta havainnoijan paikka –työkalua (kiikarinkuva). Käydään vielä napsauttamassa havaintopaikkaa kartalla. Huom! työkalu on käytettävissä vasta sitten, kun kartta on riittävän tarkalla tasolla.

Klikkauksen jälkeen tulee oikeaan laitaan havainnoijan paikka -koordinaatit näkyviin. Havaintopaikalle annetaan vielä kunnan nimi ja havaintopaikan nimi sekä napsautetaan valmis-painiketta.

HUOM! Mikäli ko. paikasta tehdään usein havaintoja, sen kannattaa tallentaa omiin paikkoihin ruksaamalla kohta Lisää havaintopaikka omiin havaintopaikkoihin:


Hae tallennetuilla paikoilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaintopaikkojen listaushaussa valitaan ensiksi haluttu yhdistys ikkunan oikeassa laidassa olevasta Näytä havaintopaikat kartalta -valikosta:


Nyt kartalta näkyä yhdistyksen järjestelmään tallentamat havaintopaikat sinisinä pisteinä. Huom! kun haetaan havaintopaikkoja, varmista, että kartassa näkyy halutun yhdistyksen alue.

Tämän jälkeen napsautetaan työkalupalkista Hae kartalta -painiketta.

Hiirtä napsautetaan kerran halutussa paikassa kartalla. Kun hiirtä vedetään, alkaa muodostua neliö. Kun se on riittävän suuri, napsautetaan toisen kerran hiirtä. Neliön sisään jääneet pisteet muuttuvat oranssin väriseksi. Samalla ikkuna oikeaan alalaitaan tulee listaus valituista havaintopaikoista:


Napsauta hiirellä kiikari-kuvaketta niin havaintopaikan tiedot siirtyvät ikkunan oikeaan yläosaan ja paikka näkyy tarkasti kartalta.

Huom! Mikäli havaintopaikka ei ole listassa, voi valita lähimmän mahdollisen paikan. Kartalle ilmestyy tämä paikka. Jos haluttua paikkaa ei näy kartalta, sitä voi zoomata niin laajaksi, että etsitty paikka näkyy siinä. Tämän jälkeen napsautetaan työkalupalkista Aseta havainnoijan paikka –työkalua ja napsautetaan kartalta etsittyä havainnointipaikkaa. Paikan koordinaatit ilmestyvät ikkunan oikeaan ylänurkkaan. Tässä vaiheessa on syytä tarkistaa, ovatko kunta ja havaintopaikan nimi oikein. Jos ei, niin ne on muutettava.


Hae paikka omista paikoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli käyttäjä on tallentanut omia havaintopaikkoja järjestelmään, Pikavalinta –valikosta voi valita halutun paikan:


Hae paikka koordinaateilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos käyttäjällä on tiedossa havaintopaikan koordinaatit, ne voidaan kirjoittaa Havaintopaikan koordinaatit –kohtaan. Lopuksi painetaan Aseta paikka –painiketta.


Valittu paikka ilmestyy karttaan ja koordinaatit oikeille paikoille.

Valitse paikka listalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hae paikka listalta –linkkiä napsautettaessa eteen avautuu pienempi selainikkuna, jossa on listattu omat tallennetut paikat ja valitun yhdistyksen tallentamat paikat. Paikkoja voi myös hakea täyttämällä Etsi paikka –kohta. Siihen voi kirjoittaa vaikka vain osan paikan nimestä, mikäli ei muista sitä aivan tarkasti.


Alueeksi voi määritellä paikallisen yhdistyksen tai koko Suomen. Lopuksi napsautetaan Hae-painiketta ja tällöin listautuu näkyviin kaikki ehdot täyttävät paikat. Näistä valitaan oikea paikka napsauttamalla sitä hiirellä.

Tämän jälkeen ikkuna sulkeutuu automaattisesti ja päästään takaisin Havaintoilmoitus-lomakkeelle. Havaintopaikkaan on ilmestynyt valitun paikan nimi ja koordinaatit.


Linnun paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä havainnoissa ilmoitetaan havaintopaikka. Järjestelmässä voi ilmoittaa myös linnun paikan. Erityisesti pesimähavainnoissa tarkalla linnun paikalla voi olla merkitystä.

Tämä ei ole pakollinen kenttä. Kaikkein parhain tapa merkitä linnun paikka, on tehdä se samanaikaisesti havaintopaikan merkitsemisen kanssa. Kun käyttäjä on merkinnyt kartalle havaintopaikan, napsautetaan työkalupalkista linnun kuvaa.

Sen jälkeen kartalta klikataan sitä kohtaa missä lintu oli. Tämän jälkeen ilmestyy koordinaatit Linnun paikka –ruutuun.