Mancala/Oware/Säännöt

Wikikirjastosta
< Mancala‎ | Oware
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tältä sivulta löydät Owaren yleisesti käytetyt Abapa (=oikeat säännöt) -säännöt sekä Ayo-säännöt.

Abapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alkuasetelman näette Kuvallisesta ohjeesta . Aloittava pelaaja päätetään arpomalla.

Kylväminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittava pelaaja (Tässä tapauksessa pelaaja 1 ) aloittaa vuoronsa kylvämällä kivet jostakin hänen puolellaan olevista koloista eteenpäin kuten oikealla olevassa kuvassa. Kylvämisessä pelaaja ottaa jostakin kolostaan siemenet ja jakaa ne yksi kerrallaan seuraaviin koloihin kiertäen lautaa vastapäivään.

Kaappaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja kaappaa laudalta kiven siten, että hän saa viimeisen sillä vuorolla kylvämänsä kiven osumaan vastustajan koloon, jossa on entuudestaan yksi tai kaksi kiveä. Tuolloin pelaaja kaappaa kyseisessä kolossa siirron jälkeen olevat kaksi tai kolme kiveä itselleen .

Mikäli pelaaja saa kaapattua Kuvallisessa ohjeessa

esitetyssä tilanteessa, niin hän kaappaa kaikki rivissä ennen viimeisen kiven kylvöpaikkaa olevat, kaappauksen ehdot täyttävät kolot.

Pelin voittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan, kunnes jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  1. Kaikki laudalla olleet kivet on kaapattu. Suurimman kivimäärän omaava pelaaja voittaa.
  2. Toisen pelaajan puoli on tyhjä, eikä vuorossa oleva pelaaja voi kylvää yhtään koloa siten, että vastustajan tyhjiin koloihin tulisi kiviä. Pelaaja, jolla on kiviä laudalla, kaappaa ne. Suurimman kivimäärän kaapannut voittaa.
  3. Mikäli sama asetelma toistuu useita kertoja, voi jompi kumpi pelaaja vaatia pelin keskeytystä. Pelaajat kaappaavat omalla puolellaan olevat kivet, ja eniten kiviä kaapannut voittaa.
  4. Luovuttaminen. Mikäli pelaaja luovuttaa, vastapelaaja kaappaa kaikki laudalla olevat kivet, ja eniten kiviä kaapannut pelaaja voittaa.

Turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Owarea pelataan usein turnauksissa, eli pelaajat pelaavat, kunnes jompikumpi on voittanut ennalta sovitun määrän pelejä. Usein käytetään kolmea peliä

Ayo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayo tai ayo-ayo on Yoruba-kansan parissa syntynyt Owaren versio, jonka säännöt ovat lähes identtiset Abapan kanssa. Ainoat poikkeukset ovat seuraavat:

  • Pattitilanne: Mikäli pelissä joudutaan tilanteeseen, että jommalla kummalla pelaajalla ei ole kiviä eikä toinen voi siirtää siten, että tämä pelaaja saisi kiviä, niin pelaaja, jolla ei ole kiviä, kaappaa laudalla olevat kivet, ja eniten kiviä kaapannut voittaa pelin.
  • Turnaus: Ayo-ayo-turnauksessa pelaajat pelaavat, kunnes jompi kumpi pelaaja on voittanut 3 peliä peräkkäin.