Siirry sisältöön

Musiikin avoin oppikirja/Musiikin teoria/Perustaso 3/Altto- ja tenoriavain

Wikikirjastosta

15. luku: Altto- ja tenoriavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa soittimista käyttää lähtökohtaisesti basso- ja/tai diskanttiavaimia, eivät kuitenkaan kaikki. Alttoviulu käyttää pääavaimenaan alttoavainta ja sitä käyttää lisäksi myös alttopasuuna. Tenoriavainta taas käytetään korkeammissa stemmoissa muun muassa sellon, kontrabasson, tenoripasuunan ja fagotin nuoteissa. Sekä altto- että tenoriavain ovat C-avaimia.

Alttoavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef alto \key c \major \time 7/4 c,4 d e f g a b \bar "!" \tweak color "#0048ff" c d e f g a b c } }

Yllä on alttoavain. Se on C-avain, joka määrittää keski-C:n kolmannelle eli keskimmäiselle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.)

Tenoriavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef tenor \key c \major \time 7/4 c,4 d e f g a b \bar "!" \tweak color "#0048ff" c d e f g a b c } }

Yllä on tenoriavain. Se on C-avain, joka määrittää keski-C:n neljännelle eli toiseksi ylimmälle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.)

Sävellajien etumerkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sävellajien etumerkinnät noudattavat samaa järjestystä kuin muillakin avaimilla, eli alennuksiin Bb kirjoitetaan ensin ja ylennyksiin F# kirjoitetaan ensin.

{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 2/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef alto \key ces \major s16 \clef tenor \key ces \major s16 } >> }

Alennusmerkit kirjoitetaan sekä altto- että tenoriavaimella samaan puolisuunnikkaan muotoiseen asetteluun kuin basso- ja diskanttiavaimilla.

{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 2/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef alto \key cis \major s16 \clef tenor \key cis \major s16 } >> }

Alttoavaimella myös ylennysmerkit kirjoitetaan kuten basso- ja diskanttiavaimille. Tenoriavaimella näin ei kuitenkaan voida tehdä, sillä tällöin G#-sävelen etumerkki olisi pakko kirjoittaa ensimmäiselle yläapuviivalle, joten se on pakko kirjoittaa oktaavia alemmas. Myös F# kirjoitetaan oktaavia alemmas, koska jäädessään yksin ylimmälle riville se voisi jäädä näyttämään "orvolta". Näin tenoriavaimelle kirjoitettaessa ylennysmerkit muodostavat samanlaisen puolisuunnikkaan muotoisen kuvion kuin alennusmerkit.