Siirry sisältöön

Musiikin avoin oppikirja/Musiikin teoria/Perustaso 3/Muita nuottiavaimia

Wikikirjastosta

16. luku: Muita nuottiavaimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuottikirjoituksen historian aikana diskantti-, altto-, tenori- ja bassoavain eivät ole olleet ainoita avaimia, joita on käytetty. Perusavaimista G-avain on itse asiassa nuorin. Aiemmin tunnettiin vain C- ja F-avaimet. Erityisesti C-avainta, mutta myös F-avainta (ja myöhemmin G-avainta) on liikuteltu eri kohtaan nuottiviivastoa.

Vaikka näitä avaimia tänä päivänä ei juurikaan käytetä enää, on hyödyllistä osata lukea näitäkin avaimia, sillä vanhoissa nuoteissa näitä on käytetty. Esimerkiksi käännettäessä nuottimateriaalia tälle päivälle nuottien siirtäminen sopraanoavaimelta diskanttiavaimelle on erityisen hyödyllinen taito osata.

Sopraanoavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef soprano \key c \major \time 7/4 \bar "!" \tweak color "#0048ff" c4 d e f g a b c d e f g a b c } }

Yllä on sopraanoavain. Se on C-avain, joka määrittää keski-C:n ensimmäiselle eli alimmalle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.) Ennen G-avaimen käyttöönottoa sopraanoavain oli korkein käytetyistä nuottiavaimista. Sitä käytettiin muun muassa cembaloviivaston oikean käden stemmoissa ja sopraaanolaulajien stemmoissa.

Mezzosopraanoavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef mezzosoprano \key c \major \time 7/4 \bar "!" c,4 d e f g a b \tweak color "#0048ff" c d e f g a b c } }

Yllä on mezzosopraanoavain. Se on C-avain, joka määrittää keski-C:n toiselle eli toiseksi alimmalle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.) Sitä on käytetty muun muassa mezzosopraanolaulajien stemmoissa.

Baritoniavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef baritone \key c \major \time 7/4 \bar "!" c,,4 d e f g a b c d e f g a b \tweak color "#0048ff" c } }
 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef varbaritone \key c \major \time 7/4 \bar "!" c,,4 d e f g a b c d e f g a b \tweak color "#0048ff" c } }

Yllä on baritoniavain. Se on C-avain, joka määrittää keski-C:n viidennelle eli ylimmälle viivalle; tai vaihtoehtoisesti F-avain, joka määrittää pienen F:n kolmannelle eli keskimmäiselle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvissa siniseksi.) Sitä on käytetty baritonilaulajien stemmoissa ja toisinaan myös cembaloviivaston vasemman käden stemmoissa.

Sub-bassoavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef subbass \key c \major \time 7/4 \bar "!" c,,4 d e f g a b c d e f g a b \tweak color "#0048ff" c } }

Yllä on sub-bassoavain. Se on F-avain, joka määrittää pienen F:n viidennelle eli ylimmälle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.) Sillä merkitty viivasto on näin vielä matalampi kuin bassoavaimella merkitty. (Sana "sub" tarkoittaa alapuolella, eli toisin sanoen "basson alapuolella".) Sub-bassoavainta on joskus käytetty oikein matalien stemmojen kirjoittamiseen turhien ala-apuviivojen välttämiseksi. Sub-bassoavain sijoittelee sävelet tismalleen samoille viivoille ja väleille kuin diskanttiavain, mutta kaksi oktaavia matalammalle.

Ranskalainen viuluavain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' { \clef french \key c \major \time 7/4 \bar "!" \tweak color "#0048ff" c4 d e f g a b c d e f g a b c } }

Yllä on ranskalainen viuluavain. Se on G-avain, joka määrittää G4-sävelen ensimmäiselle eli alimmalle viivalle. (Keski-C on värjätty nuottikuvassa siniseksi.) Sillä merkitty viivasto on näin vielä korkeampi kuin diskanttiavaimella merkitty. Se on kaikista perusnuottiavaimista harvimmin käytetty. (Jos ei lasketa siis mukaan 8va-, 8vb-, 15ma- ja 15mb- merkittyjä nuottiavaimia.) Jotkut ranskalaiset viulistit ja huilistit saattoivat kirjoittaa soolokappaleitaan tälle avaimelle. Ranskalainen viuluavain sijoittelee sävelet tismalleen samoille viivoille ja väleille kuin bassoavain, mutta kaksi oktaavia korkeammalle.

Sävellajien etumerkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska näitä nuottiavaimia ei nykyään käytetä paljoa, ei näille nuottiavaimille ole yhtä vakiintunutta tapaa kirjoittaa kiinteitä etumerkkejä sävellajeille. Ne voidaan kirjoittaa esimerkiksi allaolevilla tavoilla.

{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 5/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef french \key ces \major s16 \clef soprano \key ces \major s16 \clef mezzosoprano \key ces \major s16 \clef varbaritone \key ces \major s16 \clef subbass \key ces \major s16  } >> }
{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 5/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef french \key cis \major s16 \clef soprano \key cis \major s16 \clef mezzosoprano \key cis \major s16 \clef varbaritone \key cis \major s16 \clef subbass \key cis \major s16  } >> }

Ylläolevat tavat ovat LilyPondin käyttämiä tapoja kirjoittaa kyseiset etumerkinnät. Esimerkiksi nuotinnusohjelmat Sibelius ja Finale poikkeavat noista tavoista ainakin joiltakin osin. Näillekin avaimille sävellajien etumerkkejä kirjoitettaessa on syytä muistaa, että alennuksiin Bb kirjoitetaan ensin ja ylennyksiin F# kirjoitetaan ensin.