Siirry sisältöön

Orjuus Yhdysvalloissa - sisällissota päättää orjuuden

Wikikirjastosta
<< S6 Nykyisen maailmanpolitiikan juuret

1800-luvun alkupuolella Yhdysvallat kasvoi nopeasti.

Maa jakautui kahtia etelävaltioihin ja pohjoisvaltioihin.

Etelävaltioissa oli miljoonia afrikkalaistaustaisia orjia.

Pohjoisvaltioissa monet halusivat kieltää orjuuden.

Etelä- ja pohjoisvaltioiden välillä käytiin sisällissota 1861-65.

Pohjoisvaltiot voittivat sisällissodan ja orjuus kiellettiin.

Reproduction of a handbill advertising a slave auction in Charleston, South Carolina, in 1769.

Yhdysvalloissa oli miljoonia orjia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäistymisen jälkeen Yhdysvallat laajeni nopeasti. 1800-luvun puolivälissä osavaltioiden määrä oli kasvanut alkuperäisestä 13 osavaltiosta yli kolmeenkymmeneen. Samalla Yhdysvalloista oli kasvanut hajanainen valtio, missä erot maan eri osien välillä olivat suuret. Eteläisten osavaltioiden talous perustui suurten plantaaseiksi kutsuttujen maatilojen tuotantoon. Etelävaltioiden plantaasit tuottivat ruokaa sekä muita maataloustuotteita, kuten puuvillaa. Puuvilla oli etelävaltioille tärkeä vientituote, jota myytiin ulkomaille vaateteollisuuden raaka-aineeksi. Plantaasien tuotanto vaati paljon työvoimaa. Siksi Yhdysvaltoihin oli aikoinaan tuotu Afrikasta ostettuja orjia. Etelävaltioissa oli kaiken kaikkiaan 9 miljoonaa asukasta, joista 4 miljoonaa oli orjia.

Vaikka kansainvälinen orjakauppa oli lakkautettu 1800-luvun alussa, ennen tätä maahan tuotujen orjien jälkeläisiä pidettiin edelleen orjuudessa. Orjilla ei ollut oikeutta määrätä omasta kohtalostaan. Lain mukaan orja oli isäntänsä omaisuutta, jota isäntä saattoi vapaasti käyttää palkattomaan työhön, rankaista mielensä mukaan tai jopa tappaa joutumatta edesvastuuseen. Pelloilla työskentelevien orjien asema oli huono. Työ oli raskasta, työpäivät pitkiä ja orjia kohdeltiin usein julmasti. Orjan opettaminen lukemaan oli etelävaltioissa kiellettyä. Orjien perheet saattoivat hajota, jos puoliso tai lapset myytiin toiselle omistajalle.

Pohjoisosan osavaltioissa orjuus oli suurimmaksi osaksi kielletty ja sielläkin, missä se oli sallittua, orjia oli vähän. Pohjoisvaltioiden talous perustui kasvavaan teollisuuteen. Suurin osa maahan saapuvista siirtolaisista suuntasikin pohjoisvaltioihin, missä oli tarjolla työtä. Monet pohjoisvaltioissa pitivät etelän orjuutta häpeällisenä ja halusivat kieltää orjuuden sekä vapauttaa orjat. Orjuuskysymys aiheutti Yhdysvaltojen sisälle syvän kahtiajaon, kun etelävaltioiden orjuutta kannattavat asukkaat pelkäsivät Pohjoisvaltioiden yrittävän kieltää orjuuden myös etelässä.

Sisällissota syttyy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodan alku, tapahtumat, ratkaisu ja etelän hävitys

Sisällissodan jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Crow -lait ja etelän talouden ongelmat