Paikallismuseon kokoelmien hoito/Esineiden käsittely

Wikikirjastosta

Esineisiin koskettaessa on aina pidettävä käsineitä, jotta esineet säilyvät puhtaina. Pestyistäkin käsistä irtoaa aina rasvaa, joka kertyy esineisiin. Käsineiden käyttö on helppo ja halpa ratkaisu pidentää museoesineen ikää. Käsineiksi soveltuvat puhtaat puuvilla- tai kertakäyttökäsineet – suojakäsineet valitaan käsiteltävän esineen mukaan. Pieniä ja herkkiä esineitä kannattaa käsitellä ohuet käsineet (esim. kertakäyttönitriilikäsineet) kädessä. Taide-esineiden ja taulujen käsittelyssä taas voi käyttää pitäviä, mutta paksumpia ja hengittäviä käsineitä. Puuvillakäsineet ovat hyviä peruskäytössä. On kuitenkin syytä muistaa, että likaisten puuvillakäsineiden käytöstä ei ole hyötyä, vaan ne on vaihdettava riittävän usein.

Esineitä käsitellään yksitellen ja rauhassa. Maltti ja suunnittelu ovat valttia tässäkin asiassa. Voima ja nopeus kannattaa unohtaa.

Esineitä pyritään siirtelemään mahdollisimman vähän, ja siirto on suunniteltava: mikä on kulkureitti ja mihin siirrettävä esine lasketaan. Esineitä ei saa pinota päällekkäin. Esineitä nostetaan rauhallisesti ja tukemalla, kahdella kädellä ja pohjasta kiinni pitämällä. Esimerkiksi:

  • Tuoli nostetaan pitelemällä sitä sen rungosta kiinni, eli ei pelkästään käsi- ja selkänojista
  • Arkku, saavi, tynnyri ym. nostetaan tukemalla sitä pohjasta. Vaikka esineessä, esimerkiksi arkussa, olisi kahvat, esinettä ei nostetta niistä, vaan aina pohjasta.
  • Tekstiilejä nostetaan kannattelemalla niitä mahdollisimman laajalta alueelta. Museotekstiilit saattavat olla paljon hauraampia, miltä ne näyttävät ja niiden käsittelyssä tulee olla todella varovainen.

Varmistathan myös, että siirrät esineen puhtaalle ja kuivalle alustalle, jossa se pysyy tukevasti.

Jos olet epävarma, jätä mielummin esine siirtämättä ja kysy neuvoja alueellisesta vastuumuseosta. Tarkempia ohjeita esineiden käsittelystä löytyy teoksesta Opas paikallismuseon hoitoon s. 87.