Paikallismuseon kokoelmien hoito/Esineiden käsittely

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esineisiin koskettaessa on aina pidettävä käsineitä, jotta esineet säilyvät puhtaina. Käsineiden käyttö on helppo ja halpa ratkaisu pidentää museoesineen ikää.

Käsineiksi soveltuvat puhtaat puuvilla- tai kertakäyttökäsineet – suojakäsineet valitaan käsiteltävän esineen mukaan. Pieniä ja herkkiä esineitä kannattaa käsitellä ohuet käsineet (esim. kertakäyttönitriilikäsineet) kädessä. Taide-esineiden ja taulujen käsittelyssä taas voi käyttää pitäviä, mutta paksumpia ja hengittäviä käsineitä.

Puuvillakäsineet ovat hyviä peruskäytössä, ja varsinkin siivotessa, koska niillä voi myös pyyhkiä esineitä. On kuitenkin syytä muistaa, että likaisten puuvillakäsineiden käytöstä ei ole hyötyä, vaan ne on vaihdettava riittävän usein.

Esineitä käsitellään yksitellen ja rauhassa. Maltti ja suunnittelu ovat valttia tässäkin asiassa. Esineitä pyritään siirtelemään mahdollisimman vähän, ja kulkureititi on syytä miettiä etukäteen. Jos esineitä pitää liikutella tai nostella, niin nostetaan kahdella kädellä ja pidetään pohjasta kiinni. Tuolia ei esimerkiksi nosteta käsinojista tai selkänojasta. Jos vähääkään epäilyttää osaako toimia, niin jättää mieluummin tekemättä ja kysyy neuvoja maakuntamuseosta. Tarkempia ohjeita esineiden käsittelystä löytyy teoksesta Opas paikallismuseon hoitoon s. 87.