Paikallismuseon kokoelmien hoito/Siivousvälineet

Wikikirjastosta
Perusvälineitä museoesineiden hellävaraiseen puhdistamiseen pölystä. Näillä pääsee jo pitkälle. Muista aina käyttää käsineitä esineitä käsitellessäsi.
  • Esineiden puhdistamisessa käytetään pehmeitä, mieluiten luonnonharjaksisia harjoja tai pölyhuiskuja. Esimerkiksi erilaiset luonnonharjaksiset siveltimet sopivat tarkoitukseen. Pöly sivellään esineestä varovasti pois harjan/siveltimen avulla. Jos käytettävissä on imuri, kannattaa pöly ohjata siihen.
  • Maalaamattomia puuesineitä voi myös suoraan imuroida, jos imurissa on harjasuulake. Imurin tehon on oltava säädettävä. Harjasuulake estää esineiden naarmuuntumisen. Harjasuulaketta tulisi käyttää vain esineiden imurointiin. (Muuhun siivoukseen voi hankkia erilliset suulakkeet.) Ihannetilanteessa kokoelmien hoitoa varten on oma imuri, jota ei käytetä muuhun siivoukseen.
  • Imurin imuteho tulee säätää aina esineen mukaan: herkät esineet (esim. tekstiilit) imuroidaan pienimmällä teholla, liikuttaen suulaketta esineen päällä hitaasti ja hieman kannatellen. Tekstiilien imurointiin suositellaan imurointikehikkoa, joka vähentää tekstiiliin kohdistuvaa pistemäistä rasitusta ja hankausta. Turkiksia ei imuroida turkispuolelta lainkaan.
  • Imurin putken päähän tai suulakkeen päälle voi kiinnittää verkon tai harson, jos on mahdollista, että imuriin joutuu esimerkiksi esineen irtonaisia osia.
  • Puhdistusväline tai -tekniikka ei saa vaurioittaa esinettä. Jos esine on on huonokuntoinen, mieti erityisen tarkkaan, miten toimit. Neuvoa voi aina kysyä alueellisesta vastuumuseosta.
  • Aina kokoelmia käsiteltäessä pidetään käsissä puhtaat puuvillakäsineet.
  • Tarkempia materiaalikohtaisia ohjeita esineiden puhdistamiseen ja muuhun käsittelyyn löydät teoksesta Opas paikallismuseon hoitoon, s. 89-96.


Museoesineiden puhdistamiseen suunniteltu museoimuri. Tarkoitukseen sopii myös tavallinen imuri, kunhan siinä on säädettävä imuteho sekä hellävarainen harjasuutin.
Tektiilit imuroidaan imurointikehikon läpi, jotta niihin ei kohdistu pistemäistä rasitusta.
Imurointikehikon verkko kiinnitetään niin, että se ei jää kiinni museoesineisiin imuroidessa.
  • Museon tilojen siivoukseen (lattiat, ikkunat ym.) soveltuvat tavalliset kotonakin käytettävät siivousvälineet: imurit, lakaisimet, mikrokuituliinat, ikkunanpesuvälineet, pölyliinat ja -huiskat. Puhdistusaineiden, jos niitä on tarve käyttää, tulee olla neutraaleja tai heikosti emäksisiä ja niitä käytetään ja annostellaan ohjeen mukaisesti. Pesuainejäämät kuluttavat pintoja kuten likakin.