Siirry sisältöön

PHP

Wikikirjastosta
(Ohjattu sivulta Php)
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:

PHP (lyhenne sanoista PHP: Hypertext Preprocessor) on eräs suosituimmista palvelinpohjaisista skriptikielistä, joka tarkoittaa että koodi käsitellään ennen kuin se näytetään selaimelle, joten koodia ei pysty näkemään sivun lähdekoodista. PHP:tä käytetään dynaamisten internet-sivustojen tekemiseen. Esimerkiksi MediaWiki (ohjelmisto, jota Wikikirjasto käyttää) on tehty PHP-kielellä. PHP on C/C++:n kaltainen kieli, johon on lisätty valtava määrä helpottavia funktioita. Tästä syystä PHP ei ole niin ohjelmakirjastopohjainen (ohjelmakirjasto = engl. "library") kuin C/C++-kieli.

PHP on kehitetty avoimen lähdekoodin projektina. Toiminnaltaan jossain määrin vastaavia tekniikoita ovat esimerkiksi Microsoftin ASP ja Sun Microsystemsin JSP. PHP:n tärkein ero verrattuna avoimen lähdekoodin Perl-skriptikieleen on se, että PHP on suunniteltu nimenomaan web-käyttöön. PHP:stä löytyy myös suoraan tietokantaominaisuudet mm. MySQL:lle, PostgreSQL:lle, ja SQLitelle (PHP 5).

Esimerkki:

 <?php
 echo "Hei, maailma!"; // Tulostaa tekstin: Hei, maailma!
 ?>

Tässä oppaassa PHP:n komennot on linkitetty PHP:n omaan käyttöohjeeseen. Se on englanninkielinen, mutta sieltä löytyy jokaiselle komennolle syntaksi ja kattavat käyttöohjeet esimerkein.

  1. Historiaa
  2. Rakenne
  3. Ulkoasu
  4. Kielen perusominaisuudet
  5. PHP:n käyttö
  6. Tietoturvavinkkejä

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]