Polkupyörän huolto ja korjaus/Jarrupalojen vaihtaminen

Wikikirjastosta

Polkupyörän etujarru on säädettävä siten ettei etujarru lukkiuta etupyörää. Jos etupyörä lukkiutuu, ajaja menettää polkupyörän hallinnan. Pahimmassa tapauksessa ajaja lentää ohjaustangon yli katuun.

Cantilever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi ja kulunut cantilever-jarrupala.

Palat vaihdetaan ja säädetään samoin periaattein kuin v-jarruihinkin. Cantilever-jarrujen palojen kiinnitys on hieman erilainen kuin v-jarruissa; cantilever-jarrupalan tappi on kierteetön, v-jarrupalan tapissa on kierteet. Tästä seuraa se, että palan kiinnitys ja kiristäminen oikeaan asentoon on hieman vaikeampaa kuin v-jarruissa. Kärsivällisyydellä siitä kuitenkin selviää. Tarkista palat laitettuasi, että ne eivät osu jarrutettaessa (tai muutenkaan) renkaan kylkeen, jottei rengas puhkea. Kuva cantilever-jarruista

V-jarrut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuluneet V-jarrupalat sivusta kuvattuna.

Varmista, että olet ostamassa oikean tyyppisiä jarrupaloja, ota tarvittaessa mukaan vanha pala malliksi. Irrota toiseen jarrulänkeen kiinnittyvä metallinen vaijerinkuoren mutka painamalla jarrulänkiä toisiaan kohti ja ottamalla mutka pois paikaltaan. Irrota jarrupalaa kiinni pitävä mutteri (usein kuusiokolomutteri jarrupalan tapin päässä). Tarkista, missä järjestyksessä ja millä logiikalla jarrulängen molemmilla puolilla olevat erimuotoiset aluslevyt ovat. Kuperien ja koverien levyjen tarkoituksena on tarjota palan säätömahdollisuuksia. Poista vanha pala aluslevyineen ja asenna uusi pala vastaavasti paikalleen. Tarkista, että pala menee oikein päin, yleensä palan kylkeen on merkattu vanteen pyörimissuunta nuolen avulla.

Säädä jarrupala niin, että jarrua painettaessa jarrupala osuu keskelle vanteen jarrupintaa kohtisuoraan. Jarrupalan etureunan tulisi ottaa vanteeseen kiinni ennen palan takareunaa niin, että etuosan ottaessa kiinni vanteeseen takareuna on n. 1 mm irti vanteesta. Kiristä jarrupalan mutteri (tämä voi vaatia useamman yrityksen, koska jarrupala pyrkii kääntymään kun sen mutteria kiristetään, pidä siis hyvin kiinni palasta kiristäessäsi sitä). Toista toiselle palalle sama juttu. Tarkista erityisesti, ettei pala osu renkaan kylkeen jarrutettaessa, jottei rengas puhkea.

Vaijerin säätäminen: Usein uusilla paloilla jarrulänget jäävät etäämmälle, koska vanhoilla kuluneilla paloilla ne puristuivat lähemmäs toisiaan. Tämä johtaa siihen, että jarruvaijeria on löysättävä, jos tavoitteena on samanlainen kahvan liike kuin vanhoilla paloilla. Aloita kiertämällä jarrukahvasta löytyvä säätöruuvi mahdollisimman sisälle kahvaan. Säätöruuvi koostuu itse ruuvista ja lukitusmutterista, löysää ensin lukitusmutteri, kierrä ruuvi sisään kahvaan ja kiristä lukitusmutteri. Kiertämällä kahvan säätöruuvi sisään saat vaijeriin kiristysvaraa, jota tarvitaan, kun jarrupalat kuluvat. Tarkista, että jarruvaijerin kuoret ovat kunnolla paikoillaan, aseta myös alussa irrottamasi mutka paikoilleen. Suorita vaijerin kireyden suurpiirteinen säätö muuttamalla paikkaa, josta vaijeri kiristetään kiinni jarrulänkeen. Eli löysää kiristysmutteri/pultti ja löysää/kiristä vaijeria ja kiristä kiinnitysmutteri/pultti takaisin. Hienosäädön voi suorittaa kahvan säätöruuvista.

Samalla, kun vaihtaa jarrupalat, kannattaa myös puhdistaa vaijeri ja öljytä se kevyesti. Talvella voi öljyämiseen käyttää autojen lukoissa käytettävää lukkosulaa, jos vaijerit pyrkivät jäätymään. Lisää vaijereista.

Toinen puoli laahaa vannetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus käy niin että jarrujen toinen puoli jumahtaa vanteeseen kiinni eli kahva liikuttaa vain toista puolta.

Periaatteessa asian säätöön on jarrussa kummallakin puolella säätöruuvit (keskitysruuvit). Näihin ei vain yleensä tarvitse (eikä kannata) koskea - kannattaa ennemmin puuttua yleisempään vian aiheuttajaan. Eli öljyä jarrun niveleen, tai vielä parempaa, ensin nivelen puhdistus ja sitten öljyä. Jos tämä ei auta niin sitten vasta säätämään. Öljyä samalla vaijeri. Ruuvit on laitettu juurikin sitä varten, että niillä säädetään helposti molemmat länget toimimaan "samaan tahtiin". Eli jos toinen on jumissa/toimii hitaammin tai ei liiku ollenkaan, kiristä sen ruuvia ja tarvittaessa löysää toista. Painele koko ajan jarruvipua ja tarkkaile länkien liikettä. Pienellä kirstyksellä / löysytyksellä saat länget toimimaan samaan tahtiin. Sitten jos liikevara ruuvissa loppuu, niin vaijeri irti ja länkien huolto. Kuusiokoloruuvi auki ja länki irti. Puhdista ja rasvaa längen liikkuvat osat sekä rungossa oleva tappi. Jos tappi tuntuu olevan epätasainen, niin sitä voi hioa hienolla hiekkapaperilla. Käytä hyvälaatuista vaseliinia. Jos jarrulänki on iäkäs, niin useissa rungoissa tapin ympärillä on kaksi tai kolme reikää, joilla saa längen jousen "kireämmälle" ja jouseen täten napakampaa liikettä. Youtubessa on useita hyviä videoita siitä, kuinka säädät jarrulänget toimimaan.

Levyjarrut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuluneita levyjarrupaloja. Uusina 3 mm palat kuluivat 1 mm paksuiksi.

Levyjarruja on monenlaisia. Huomattavaa on se että monesti edes saman valmistajan eri malleihin ei käy samanlaiset jarrupalat. Esimerkiksi tarvikepaloja valmistavan Kool Stopin kuvastossa on tätä kirjoitettaessa 46 erimallista palaa[1]. Erilaisiin jarruihin vaihdetaan palat eri tavalla.

Yhteistä lienee kuitenkin se että palojen vaihto on helppoa ja nopeaa vannejarruihin verrattuna.

Levyjarruista täytyy muistaa myös se ettei paloille (eikä levyille) saa päästää öljyä. Palat pilaantuvat lopullisesti, levyn voi puhdistaa jos palat eivät ehtineet öljyyntyä siitä.

Avid BB7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avidin BB7 -mallin mekaanisiin jarruihin palat vaihdetaan seuraavasti (työkaluja ei tarvita):

  • irrotetaan kiekko (rengas)
  • kierretään jarrujen molemmilla puolilla olevat pikasäätöruuvit täysin auki
  • pienellä kääntelyllä vanhan palan saa ujutettua ulos (sormin)
  • kun molemmat palat ovat tulleet kokonaan pois saa palojen välissä olevan metallipalan (jousen) irti
  • laitetaan uudet palat paikalleen (kuten vanhat) uriinsa
  • laitetaan jousipala niiden väliin (uraansa)
  • kiekko takaisin
  • lopuksi säädetään palat siten että jarru toimii halutusti (kumpikin puoli erikseen pikasäädöistä siten että pala melkein koskettaa levyä mutta ei laahaa, niin lähelle kuin mahdollista).

Homma on varsin yksinkertainen eikä edellytä samanlaista "hakemista" kuin vannejarruilla. Palojen kulmia ei voi eikä tarvitse säätää vaihtaessa. Yhteenkään (kuusiokolo tms) ruuviin ei tarvitse koskea. Vaijeriin ei tarvitse koskea.

Milloin jarrupala tulee vaihtaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarrupalat kuluvat jonkin verran jokaisella jarrutuskerralla. Niiden kunto tuleekin tarkastaa säännöllisesti, mieluiten joka kerta ennen ajoon lähtöä. Ne ovat kunnossa, mikäli pyörä pysähtyy tarpeeksi nopeasti ja tehokkaasti ja kun jarruttaessa jarrupaloista ei lähde mitään ääntä. Huonoilla jarrupaloilla varustetun pyörän ajamisesta voi saada sakot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kool Stop 3.12.2007: Kool Stop Disc Brake Pads