Polkupyörän huolto ja korjaus/Jousitus

Wikikirjastosta

Jousitus on yleistynyt ennen kaikkea maastopyörissä. Jousituksen tarkoituksena on pitää jousitettu rengas tiiviimmin maan pinnassa kuopista ja muista epätasaisuuksista huolimatta ja vaimentaa isoimmat tärskyt. Lisäksi se voi jossain tilanteessa vaimentaa tärinää. Iskunvaimennuksen tarkoituksena on estää liian suuret edestakaiset (värähtelevät) joustoliikkeet ja esim takajousituksen yhteydessä vähentää pyörän ylös-alas liikettä poljettaessa.

Yksinkertaisimmillaan jousitus sisältää vain teräsjousen ja vaimennus aikaansaadaan (ainakin jossain määrin) esim tiiviillä sovituksella (kitkavaimennus). Jousena voidaan käyttää myös ns elastomeerikumia, joka on eräänlaista solukumia, joka joustaa mutta on "sisäisesti vaimennettu". Vaimennus voidaan tehdä myös nestevaimennuksena (vaimennusöljyllä) kuten tehdään autoissa ja moottoripyörissä.

Etujousitus on yleensä teleskooppi- tyyppinen, useinmiten kahdella putkella (tosin Cannondalella on Lefty, jossa on vain yksi liukuputki - nimen mukaisesti vasemmalla puolella, samoin joissain haarukoissa on jousitus ohjauslaakerin alla)

Takajousituksessa takakolmio on yleensä nivelletty runkoon keskiön lähelle ja rungon vaaka- tai pystyputkeen on asennettu varsinainen jousen ja vaimennuksen käsittävä elementti. Pystysuuntainen joustoliike muutetaan joskus monimutkaisellakin vivustolla jousielementin kokoon puristavaksi tai venyttäväksi liikkeeksi.

Jousituksessa voi olla monia mahdollisia säätöjä - tyypillisimpiä:

  • Jousituksen esijännitys (pre-tension, jousta mekaanisesti "jatkamalla" tai paine-ilmalla)
  • Jousituksen jäykkyys (esim paine-ilmalla)
  • Vaimennuksen ja paluuvaimennuksen säätö
  • Lukitus (jousi kytketään käytännössä pois käytöstä, joko mekaanisesti tai lisäämällä vaimennusta)
  • Joustoliikkeen pituus ja progressiivisuus voi myös olla säädettävissä joko mekaanisesti tai jousielementissä olevalla säädöllä.

Joustohaarukan ja takajousituksen huoltokohteet riippuvat valmistajasta ja mallista. Yleisesti vaimennusöljy ja tiivisteet pitää vaihtaa säännöllisesti ajomäärästä riippuen vuosittain tai muutaman vuoden välein. Liukuputket saattavat tarvita voitelua.