Polkupyörän huolto ja korjaus/Ketjujen puhdistus

Wikikirjastosta

Ketjujen putsaus ja voitelu on pyörän ikuinen murheenkryyni. Erilaisia tapoja on yhtä monta kuin tekijöitä.

Yksi asia kannattaa pitää mielessä - putsattu ketju pitää öljytä heti tai se ruostuu ja menee pilalle.

Ruosteinen ketju kannattaa vaihtaa uuteen eikä alkaa rasvaamaan.

Samoin kulunut ja venynyt ketju kannattaa uusia. Uusi vakiopyörän ketju ei paljon maksa.

Puhdistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjun voitelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjun likaantuessa se alkaa kulumaan nopeammin.[1] Ketjun puhdistus ja voitelu pidentävät käyttöikää ja vähentävät kitkan häviötä. Parafiinivahalla voi voidella ketjun. Parafiinivaha hylkii likaa ja vettä.

Pelkällä parafiinivoitelullakin voi kokemuksen mukaan mennä. Lika ei tartu kovin paljoa. Youtubessa Oz Cycle teki viimeisen päälle ja käytti monia kemikaaleja.

Parafiinivaha on voiteluaine, joka vaatii sulattamisen ja ketjun kylvettämisen. Parafiini on palavaa, joten matala lämpötila on suositeltu, ei kiehuttaminen. Parafiinivaha on paras vähäisen kitkan vuoksi, mutta voiteluaine loppuu äkisti käyttöiän päätyttyä. Parafiinia parempi voi olla helpommin levitettävä maaöljy, jossa on parafiinivahaa sekä öljyä seoksena[2].

Ketjun irrottaminen parafiiniin kylvettämiseen sopii ketjun vaihdon kanssa. Ketjuja on hyvä olla 2-3. Ketju kuluu nopeammin, kuin hammasrattaat, joten kalliimpien hammasrattaiden säästäminen on taloudellista. Tämä on käyttäjäkokemus. Ei ole lähdettä.

Myös suihkepullosta tai tippapullosta voi voidella ketjua. Ketjua on hyvä pyyhkiä puhtaaksi esimerkiksi liinalla liiasta öljystä. Öljy kerää likaa ja kuivuu, joten sitä tulee lisätä tarpeen mukaan. Ketjua on hyvä pestä ja puhdistaa.

Paineputsaus vedellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi näppärä tapa putsata ketju on pestä se vesiletkulla (paineella) tai painepesurilla. Tällä saa aika sitkeänkin lian irti. Varo ettei rasvainen moska lennä jarrupinnoille. Varo laakereita.

Paineista vettä ruiskutetaan mieluiten pyörän pituus- tai pystyakselin suuntaisesti, jolloin laakereihin ei mene vettä. Kura lähtee näin todella hyvin ketjulenkkien sisäpinnoilta.

Kuivana rapsuttelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtuulliseen tulokseen pääsee ihan rapsuttelemalla enimmät pois tiskiharjalla. Tuloksen voi viimeistellä öljytyllä rätillä. Laitetaan rätti ketjun ympäri ja pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee rätin välistä.

Liuotinpesu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikenlaisia kikkoja löytyy, biologisesti hajoavista autonpesuaineista bensaan ja lamppuöljyyn. Nämä ovat työläämpiä kikkoja.

Astianpesuaine ja mäntysuopa ovat vähemmän myrkyllisiä kuin liuottimet. Tosin kunnon liuotinpesu puhdistaa nopeammin ja perusteellisemmin.

Ketjujen puhdistukseen on myös erityisiä pesulaitteita, joihin laitetaan pesuainetta. Laite asetetaan ketjun ympärille ketjun alajuoksulle ketjun ollessa pyörässä paikoillaan. Sitten vain pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee laitteen läpi. Laitteessa olevat pyörivät harjat putsaavat ketjun melko perusteellisesti.

Ketjunvalmistaja KMC ei suosittele liuotinpesua tai ketjunpesulaitteiden käyttöä yhdessä liuottimen kanssa. [3]

Voitelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia öljyjä ja vahoja löytyy.

Yleensä haetaan kompromissia sen suhteen, tarttuuko öljy ketjuun kiinni ja paljonko moskaa tarttuu öljyyn ja sitä kautta ketjuun kiinni.

Ketjut kannattaa kuitenkin pitää ennen kaikkea öljyttyinä eikä ruostuvina. Jos jatkuvasta öljyämisestä ei pidä, on vaihtoehtona lähinnä jokin sitkeämpi tavara. Etenkin talven sademutakeleissä ei vaihtoehtoja sitkeille öljyille juuri ole.

Ketjuvahat ovat hyviä vaihtoehtoja perinteisille öljyille, koska ne eivät juuri kerää likaa ketjuun. Ennen vahan käyttöä on syytä irrottaa ketjut kokonaan ja pestä jollain liuotinpesuaineella, jotta kaikki vanha tai säilytysrasva ja öljy saadaan pois. Vahat ovat hyviä kurakeleillä.

Mountain bike action -lehdessä oli myös suositeltu ketjujen öljyämistä kaikkein ohuimmalla synteettisellä auton moottoriöljyllä. Illalla putsataan liat pois ketjuista ja laitetaan öljyä ketjuun. Aamulla ennen lähtöä pyyhitään rätillä liika öljy pois.

Ohuet teflon-voiteluöljyt (esim. TF-2) sopivat myös, mutta niitä joutuu laittamaan joka päivä, koska tällaiset öljyt eivät ole kyllin vahvoja kovaan kulutukseen.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Kivioja Seppo Kivivuori Pekka Salminen: Tribologia kitka kuluminen ja voitelu, s. 304. Otatieto, .
  2. Jason Smith: Chain lube efficiency test Pdf-julkaisu. velonews.com. Viitattu 14.11.2019.
  3. When to maintain you chain? KMC Chain Industrial Co., Ltd. Viitattu 26.7.2013.