Polkupyörän huolto ja korjaus/Kumin paikkaaminen

Wikikirjastosta


Seuraavassa on vaiheittaiset ohjeet puhjenneen kumin paikkaamiseksi. Esimerkissä paikataan takarenkaan kumi vaikeimman kautta mutta vähemmälläkin voi päästä. Työn kulku on samanlainen eturenkaan tapauksessa.

Yleensä paikatessa voidaan oikaista siten että jättää renkaan pyörään kiinni ja ottaa vain reiän kohdalta renkaan irti vanteelta. Reikä kuitenkin useasti löytyy ihan vain kuuntelemalla mistä kohtaa suhisee.

Kaikkein nopein tapa hoitaa homma pikalinkulla varustettuun pyörään on vaihtaa sisärengas ja paikkoa puhjennut sitten ajan kanssa. Eli yhtä ehjää rengasta kannattaa pitää varastossa.

Ohjeet pätevät pääosin kaikkiin pyöriin, ainoastaan renkaan irrotus ja kiinnitys on hieman erilainen riippuen kiinnitystavasta ja vaihteistosta.

Kyllästyttääkö paikkaus?

Renkaan paikkaushan on nykyään jo lähtökohtaisesti turhaa puuhaa. Ostamalla pistosuojatut renkaat hommalta useimmiten välttyy käytännössä ainiaaksi. Erityisesti talven murskassa ajaessa paksut pistosuojatut talvirenkaat yksinkertaisesti toimivat. Näistä ei kannata tinkiä ellei ole erityistä syytä säästää viimeistä 10 euroa lompakosta ja 100 grammaa pyörän painosta.

Jos samaa rengasta joutuu paikkomaan jatkuvasti kannattaa puhkeamisen syy tietenkin selvittää. Sehän voi olla ulkorenkaaseen juuttunut lasin tai kivenpala, tai vanteen puolella huono vannenauha. Ulkorenkaan sisäpuolelle pääsevä hiekanjyvä kovertaa ajastaan sisärenkaan puhki.

Venttiilin vieressä olevat viat viittaa ongelmiin renkaan vanteellelaitossa - muista että venttiili pitää olla ehdottoman suorassa ennenkuin rengas täytetään!

Tarvittavat työvälineet

Useimmiten hommasta selviää ilman varsinaisia työkaluja, eli paikkasarjan sisältö (paikka, "liima" ja hiekkapaperi) riittävät. Lisäksi tietenkin jonkinlainen pumppu tarvitaan.

  • Pumppu
  • Kuminpaikkaussarja
  • Rengasrautasarja (helpottaa huomattavasti renkaan irroitusta/laittoa vanteelle)
  • Tussi
  • Jos rengas on jostain syystä irroitettava niin (ei pikalinkulliseen) pulteilla kiinni olevaan sopivan kokoinen lenkkiavain (15mm) tai räikkäavainsarja (tai jakoavain). Lisäksi tarvittaessa ruuvimeisseli (vain ruuveihin, ei vanteen suuntaankaan!)
  • Vesisanko

Kumin paikkaaminen

Takarenkaan kiinnitysruuvit on poistettu ja rengas nostettu osittain pois takahaarukan hahlosta. Kiinnitysruuvin lisäksi on poistettava harmaat väliosat, jotka lähtevät akselilta vetämällä.

VAIHE 1 - Työympäristö

Aivan ensimmäiseksi valmistele itsellesi hyvä työympäristö. Avara sisätila tai tasainen maasto ulkona, jossa kaikki tarvittavat välineet ovat helposti saatavilla. Suojaa satula ja ohjaustangon päät esim vetämällä muovipussi yms niiden päälle. Käännä pyörä ympäri siten että se on maassa satulan ja ohjaustangon varassa. Näin pyörää on helppo huoltaa ja renkaan saa näppärästi irti.


VAIHE 2 - Renkaan irroitus

Löysää ja irrota renkaan kiinnitysmutterit jakoavaimella tai lenkkiavaimella. Joissakin pyörissä rengas saattaa olla kiinni kuusiokolomuttereilla. Katso, että avain ei pääse pyörähtämään tyhjää mutterin ympärillä koska tämä kuluttaa nopeasti mutterin kulmat pyöreiksi. Tällaista mutteria on hankala irrottaa. Laita irrotetut ruuvit ja muut pienet osat talteen, jotta et hukkaa niitä ja saat vielä kasattuakin pyörän! Mikäli irrotat takarengasta, avaa myös jarrukäpälän kiinnitysruuvi jotta saat nostettua renkaan pois takahaarukasta.

Kun edellämainitut mutterit on irti, voit nostaa renkaan pois takahaarukan hahloista. Ketju lähtee yleensä helposti rattaan ympäriltä. Jos kyseessä on napavaihteinen pyörä ja irrotat takarenkaan, ole varovainen ettet vahingoita vaihdevaijeria. Vaijeria ei kuitenkaan ole syytä irrottaa renkaasta. Mikäli renkaassa on vielä ilmaa jäljellä, tyhjennä se tässä vaiheessa.Ulko- ja sisäkumi irrotettuina vanteen ympäriltä.

VAIHE 3 - Ulko- ja sisuskumin irrottaminen vanteelta

Seuraavaksi täytyy saada sisäkumi esille. Aloita irrottamalla venttiili. Poista ensin venttiilin musta suojatulppa ja kiertämällä sen jälkeen yksi tai useampi metallinen kiinnitysrengas venttiilin ympäriltä pois. Joissakin venttiilimalleissa on vain musta suojakupu. Tyhjä ulkokumi lähtee vanteelta yleensä melko helposti nostamalla ulkokumin reuna vanteen sisältä ulkopuolelle. Tarvittaessa apuna voi käyttää vaikkapa jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja), jonka työntää ulkokumin reunan ja vanteen väliin ja kampeaa sillä ulkokumia. Kun ulkokumin toisen reunan on saanut vanteen ulkopuolelle, lähtee se jo melko helposti irti. Mukana tulee yleensä myös sisuskumi (huomaa että venttiili on painettava vanteen reiän läpi, jotta sisuskumi pääsee irtoamaan). Käsittele sisuskumia varovasti, esimerkiksi terävät työkalut voivat tehdä siihen lisää reikiä.

Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa ulko- ja sisäkumin kunto silmämääräisesti. Jos ulkokumissa on suuria halkeamia tai reikiä, kannattaa se vaihtaa samalla uuteen. Samoin mikäli sisäkumi vaikuttaa kauttaaltaan kuluneelta, voi olla viisaampaa vaihtaa tilalle kokonaan uusi kumi.Reiän paikantaminen sisuskumista.

VAIHE 4 - Reiän paikantaminen ja paikkaaminen

Jos jokin terävä ja ohut on tehnyt reiän kumiin, voi sitä olla vaikeaa havaita paljaalla silmällä. Näppärä konsti on käyttää vedellä täytettyä sankoa apuna. Kiinnitä venttiili takaisin sisäkumiin ja pumppaa siihen jonkin verran ilmaa. Upota sitten kumi vesiastiaan (tai niin iso osa kuin sitä kerralla mahtuu). Käy koko sisäkumi läpi tällä tavoin. Voit samalla puristaa kumia kevyesti lisätäksesi painetta renkaassa ja nähdäksesi selvemmin vuotokohdan. Vuotokohdan tunnistaa sen ympärille tulevista kuplista. Kun reikä on löytynyt, merkitse se vaikkapa tussilla jatkokäsittelyä varten.

Kumin paikkaaminen onnistuu paikkaussetin mukana tulevilla välineillä. Ota ensin pieni metallinen raspi ja hio sillä reiän ympäristö karheaksi. Näin liima ja paikka tarttuvat kumiin paremmin. Seuraavaksi ota pieni liimatuubi ja levitä tasainen, ohut kerros liimaa karhennetulle alueelle. Paikkoja on erikokoisia - karhenna ja levitä liimaa koko paikan laajuiselle alueelle. Anna liiman kuivahtaa hetki siten että se ei tartu kosketettaessa sormeen. Ota sitten tarvittavan kokoinen paikka ja irrota siitä kirkas foliosuoja. Paina foliota vasten ollut pinta reiän päälle ja purista hetki paikkaa tiukasti kumia vasten. Yleensä paikka ehtii liimaantua kumiin parissa minuutissa. Lopuksi irrota paikan päällä oleva muovikalvo. Kumi on paikattu!


Alla vielä kuvasarja kumissa olevan reiän paikkaamisesta. Hio ensin raspilla reiän ympäristö karheaksi (KUVA 1). Levitä sitten ohut ja tasainen kerros liimaa koko paikan suuruiselle alueelle (KUVA 2). Ota kiiltävä foliosuoja irti paikasta (KUVA 3) ja paina se lujasti reiän päälle (KUVA 4).


Sijoita vanne / sisäkumi ulkokumin sisään ensin yhdeltä puolelta ja etene siitä renkaan ympäri. Apuna saattaa tarvita jotain tylppää esinettä.

VAIHE 5 - Sisä- ja ulkokumin laittaminen takaisin vanteen päälle

Aloita kumien paikoilleen laitto työntämällä sisuskumin venttiili vanteessa olevan reiän läpi ja kiristämällä se kiinni vanteeseen kapean kiristysrenkaan avulla. Joissakin venttiileissä ei ole tällaista kiristysrengasta, tällöin riittää että työnnät venttiilin vanteen reiän läpi. Katso, että sisuskumi kiertää vannetta suorassa, eikä se mene mistään kohdin kierteelle. Pumppaa sisuskumiin tarvittaessa vähän ilmaa, jotta se tiivistyy vanteen ympärille ja pysyy siinä. Sijoita nyt vanne ja sisuskumi ulkokumin sisälle, aloittaen yhdeltä puolelta ja edeten pikkuhiljaa koko renkaan ympäri. Tässä vaiheessa on oltava huolellinen, jotta ei vahingoita sisäkumia. Eri tapoja on varmasti useita, mutta ensin kannattaa yrittää saada sisäkumi ulkokumin sisälle ja tämän jälkeen lähteä laittamaan ulkokumin reunoja vanteen reunojen sisäpuolelle. Lopussa joutunet käyttämään esimerkiksi jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja) kammetaksesi ulkokumin reunan vanteen reunan sisäpuolelle. Huomaa, että tässä vaiheessa joudut luultavasti tyhjentämään sisäkumin kokonaan ilmasta, jotta saat ulkokumin menemään paikalleen!

Kun ulkokumi on joka puolelta vanteen reunojen sisäpuolella, pumppaa rengas täyteen ilmaa, jotta näet vuotaako se (toivottavasti ei!). Mikäli ilma näyttäisi pysyvan renkaassa, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.Renkaan laittaminen paikoilleen takahaarukkaan.

VAIHE 6 - Renkaan kiinnittäminen takahaarukkaan

Rengas kiinnitetään takaisin pyörään samalla tavalla kuin otettiin pois mutta käänteisessä järjestyksessä. Nosta rengas paikalleen, laita ketju takarattaan ympärille ja laske rengas takahaarukan hahloihin. Muista mahdolliset välikappaleet haarukan ja mutterin väliin! Lopuksi kiristä renkaan kiinnitysruuvit tarpeeksi tiukalle jakoavaimella tai hylsyavaimella. Älä unohda kiinnittää mahdollista jarrukäpälää kiinnikkeeseensä sekä vaihdevaijeria rungon pidikkeisiin.

Kiristä renkaan kiinnitysruuveja vuorotellen ja varmista että rengas tulee suoraan. Tämän näkee pyörittämällä rengasta ja katsomalla kohtisuoraan heittääkö se pyöriessään puolelta toiselle. Kun rengas on kohdallaan, kiristä ruuvit loppuun riittävän tiukalle.


Lopuksi käännä pyörä oikein päin ja suorita testiajo ennen pidemmälle matkalle lähtöä. Jokaisen huollon yhteydessä kannattaa myös öljytä laakerit, rattaat ja ketju sekä varmistaa että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tiukasti kiinni.