Polkupyörän huolto ja korjaus/Ohjauslaakeri

Wikikirjastosta

Ohjauslaakerin (ohjainlaakeri) toteutustapoja on muutamia erilaisia.

Aheadset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aheadset-mallin kannatin.

Aheadset-mallisen laakeroinnin tunnistaa yleensä siitä, että haarukan ylipäässä on tuuman läpimittainen muovilätkä, jonka keskellä on pultti. Lisäksi jossain kohtaa saattaa jopa lukea Aheadset.

Aheadset-mallisissa itse laakeri on kiinnitetty runkoon (emäputken sisään). Laakerin läpi menee etuhaarukka. Ohjaustanko on kiinnitetty ohjainkannattimella (stem, stemmi) suoraan etuhaarukan putkeen. Paketti pysyy kasassa, kun kannattimen ruuvit on kiristetty.

Itse laakerointi asennetaan runkoon erikseen (yleensä tehtaalla).

Kasaaminen tapahtuu (jos itse laakeri on jo paikoillaan!)

  1. latomalla loput osat paikoilleen
  2. ruuvaamalla haarukan putken päässä olevan ruuvin kiinni varovaisesti. Ko. ruuvi vain pitää pakettia kasassa sen aikaa kunnes kannattimen ruuvit saadaan kiristettyä. Jos päässä olevaa ruuvia kiristää liikaa, seurauksena on sen alapuolella olevan muovilevyn hajoaminen (jota ilman kasaaminen ei tietenkään enää onnistu). Tarkoitus on vain saada klappi pois.
  3. kiinnittämällä kannatin tukevasti.

Purkaminen on päinvastainen toimenpide.

Jos ohjaintankoa haluaa kääntää suhteessa renkaaseen riittää siis ohjainkannattimen ruuvien löysääminen (ja tangon säätö, ruuvienkiristys takaisin).

Ohjaintangon korkeussäätö tehdään siis joko kannatinta säätämällä (jos on säädettävä), vaihtamalla erilainen kannatin (tai kannattimelle jatkopala) tai jos haarukan putkessa on varaa, siirtämällä kannatinta korkeussuunnassa. Kannattimen ja rungon väli täytyy olla jotenkin tuettu, esim. tarkoitukseen tarkoitetuilla prikoilla (spacers).

Toteutuksia on ainakin 1 ja 1 1/8 tuuman kokoisina. Esim. 1 1/8" stemmi käy 1" haarukkaan, kun väliin laittaa 1/8" putkenpalan (tulee yleensä uutta ostaessa mukana).

Pulttien kiristysmomentit riippuvat käytetyn osan valmistusmateriaalista.