Polkupyörän huolto ja korjaus/Polkimet

Wikikirjastosta

Irroittaminen ja kiinnittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polkimet irtoavat kammista yleensä 15mm kiintoavaimella (poikkeuksiakin on). On myös olemassa oma "poljinavain" joka on kapeampi ja olennaisesti pidempi, jolloin vääntäminen helpottuu.

Vasemman puolen polkimessa on vasenkätiset kierteet eli se aukeaa "väärään" suuntaan. Hyvä muistisääntö polkimien irrottamiseen: käännä avainta aina takarenkaaseen päin, kun pyörä on oikein päin.

Polkimen kiinnitykseen on olemassa oma ohjemomenttinsa. Polkimien irrotusta voi helpottaa laittamalla kiinnitysvaiheessa kierteisiin rasvaa tai erityistä tarkoitukseen sopivaa voidetta kuten kuparitahnaa.

Poljinakselin laakerointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisissa polkimissa on järjestetty laakerointi eri tavalla.

Yksi tapa on laakeroida akseli samanlaisella kartiojärjestelyllä kuin napa. Tätä huolletaan kuten napaa. Tähän tarvitaan kuitenkin yleensä oma työkalunsa.

Vaihtoehtoinen tapa laakerointiin on kiinteä laakeriyksikkö. Tämä vaihdetaan kun se hajoaa. Tällainen ns. teollisuuslaakeri (esim. SKF, Koyo), joka on kumitiivistein varustettu, kestää noin 30000 kierrosta minuutissa. Polkupyöräkäytössä se siis kestää todella pitkään.

Lukkopolkimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos polkimissa ei ole ruostuvia osia niitä ei tarvitse öljytä. Tällaisia ovat esim Timen ja Crank brothersin polkimet. Muussa tapauksessa pese polkimet huolellisesti ja öljyä ohuella öljyllä(esim. silikonilla tai teflon-öljyllä kuten WD-40) lukkomekanismi.

Polkimet on yleensä laakeroitu niin, että polkimen uloin laakeri on ns. teollisuuslaakeri, jota ei tarvitse huoltaa ja sisempi laakeri on nylon liukulaakeri, johon ei suositella mitään öljyä.

Mikäli polkimet naksuvat ne voivat olla vaihdon tarpeessa. Pieni välys laakereissa ei vielä välttämättä haittaa toimintaa jos laakerit vaan pelaavat hyvin. Joissakin polkimissa välyksen poistaminen kiristämällä on mahdollista.

Liika öljy kerää likaa ja heikentää polkimen toimivuutta.