Polkupyörän huolto ja korjaus/Polkupyörän osat

Wikikirjastosta
Polkupyörän osia.

Tällä sivulla käydään lyhyesti läpi polkupyörästä löytyviä osia. Osat on esitelty aakkosjärjestyksessä.

Jarrukäpälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkajarrullisissa pyörissä takarenkaan pysäyttämiseen tarvitaan jarrukäpälää, joka jarruttaa kun poljinta polkaistaan taaksepäin. Jarrukäpälän kiinnitys on hyvä tarkistaa säännöllisesti, koska siihen kohdistuu varsinkin voimakkaassa jarrutuksessa melko suuri voima. Seuraavassa kuvassa punaisen runkoputken alla oleva metallinen osa on jarrukäpälä.


Jarrupalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsijarruissa käytetään jarrupaloja pysäyttämään rengas jarrutuksessa. Kun pyöräilijä vetää jarrukahvasta, jarruvaijeri kiristyy ja painaa jarrupalat vannetta vasten. Vanteen kummallakin puolella on oma jarrupala, ja ne tulisikin asentaa siten että molemmat palat ottavat kiinni vanteeseen yhtä aikaa ja samalla voimalla. Ajan saatossa palat kuluvat ja vaativat säätöä, jotta jarrutusteho säilyisi. Lopulta palat on pakko vaihtaa uusiin. On olemassa myös LED-tekniikalla toteutetulla punaisella jarruvalolla varustettuja jarrupaloja. Jarrupalassa on pieni kuminen kytkin, joka painautuu jarrutuksessa vannetta vasten ja sytyttää led-valon. Valo toimii pienellä sisäänrakennetulla paristolla.

Yleensä napavaihteisissa pyörissä eturenkaassa on jarrupalat ja ratasvaihteisissa pyörissä sekä edessä että takana, kuten seuraavien kuvien pyörässä.

Jarrupaloja löytyy (ainakin) kahta mallia: cantilever, v-jarrupaloja ja u-jarrupaloja. Cantilever-palojen tapissa ei ole kierteitä, v-jarrujen palojen tapissa on. Lisäksi on erimittaisia paloja.

Levyjarrujen palat ovat merkki- ja mallikohtaisia. On olemassa kovia ja pehmeitä paloja, pehmeät palat pitävät paremmin, mutta märissä olosuhteissa ajettaessa ne kuluvat nopeasti. Kovat palat pitävät kuivalla huonommin, mutta toimivat ja kestävät märällä kelillä hyvin. Levyjarrupaloissa täytyy myös ottaa huomioon että on erikseen mekaaniseen eli vaijeri välitteiseen tarkoitetut palat sekä hydrauliseen tarkoitetut palat.

Jousitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinkin maastoajoon tarkoitetuista pyöristä löytyy monesti vähintään etujousitus. Täysijousitetuissa pyörissä myös takarengas on jousitettu. Jousituksen tarkoituksena on vaimentaa renkaisiin kohdistuvia iskuja ajettaessa maastossa tai kuoppaisella tiellä ja tehdä ajamisesta näin mielekkäämpää. Seuraavassa kuva pyörän etujousituksesta ja takajousituksesta.

Kissansilmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissansilmä on pyörän takana oleva punainen heijastin, joka auttaa takana tulevia ihmisiä havaitsemaan pyöräilijän pimeällä.

Vaijeripidikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarru- ja vaihdevaijerit kulkevat pitkin pyörän runkoa ja ovat kiinni rungossa pienillä oheisen kuvan mukaisilla vaijerikiinnikkeillä (ulkonäkö vaihtelee toki eri pyörämalleissa). Joissakin huoltotöissä, kuten takarenkaan irrotuksessa, saattaa olla syytä irrottaa vaijeri väliaikaisesti pidikkeistään.


Venttiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venttiiliä tarvitaan, jotta renkaaseen pumpattu ilma pysyisi kumin sisällä. Venttiileitäkin on erilaisia, mutta erityisesti vanhoissa pyörissä yleisin venttiilityyppi on viereisessä kuvassa esitelty malli (dunlop). Jos rengas tyhjenee, on syytä epäillä myös venttiilin rikkoutumista. Uudet venttiilit ovat halpoja ja helppoja asentaa mutta samaan sisärenkaaseen käy vain samanlainen venttiili.

Eri venttiileillä on omat etunsa eivätkä siten korvaa toisiaan. Esimerkiksi autonventtiilin etu on se että sen voi täyttää helposti huoltoasemalla samoin kuin autonrenkaan. Leveänä venttiilinä sitä ei kuitenkaan voi laittaa erityisen kapeaan vanteeseen kun taas leveässä kaupunki/maastopyörän renkaassa tämä ei ole ongelma. Presta- ja Schrader-venttiileillä voidaan ilmanpaine asettaa tarkasti oikeaksi.

Eri venttiileille löytyy pieniä adaptereita jolloin voidaan käyttää "vääränlaista" pumppua, esimerkiksi huoltoaseman pumppua kapeaan presta-venttiiliin.

Yleisiä venttiilimalleja ovat autonventtiili (Schrader), presta (erityisesti kapearenkaiset/vanteiset pyörät) ja dunlop ("pikaventtiili") (kuvissa alla).

Autonventtiili eli Schrader-venttiili Presta-venttiili PIkaventtiili eli dunlop-venttiili Pikaventtiili avattuna

Tässä muutamia valmistajia:

AheadSet Alexrims Campagnolo Carbotech Easton Elite Fauber ITM Kalloy Look Magura Manitou Mavic Pro-Lite Prorace Regina Rigida Ritchey Rockshox Rohloff Rotor Sachs Selle Shiman SKF Skyway Specialites SRAM SR Suntour Torpedo Tektro Tioga Truvativ Velo Velocity Wellgo Wheelpro