Polkupyörän huolto ja korjaus/Satulan korkeuden muuttaminen

Wikikirjastosta
KUVA 1 - Satulan korkeuden muuttaminen kuusiokoloavaimella.
KUVA 2 - Satulan korkeuden muuttaminen tapahtuu joissain pyörissä vivun avulla eikä työkaluja tarvita.

Pyörän satulan on oltava oikealla korkeudella, jotta ajaminen olisi mielekästä eikä kävisi polviin. Satulan korkeuden säätö käy helposti seuraavan yksinkertaisen ohjeen avulla.

Tarvittavat välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuusiokoloavain
  • Lenkkiavain (13 tai 14mm)

Satulan korkeuden muuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Löystytä satulan kiinnitysruuvia kuusiokoloavaimella riittävästi (KUVA 1) kiertämällä ruuvia vastapäivään, jotta pystyt liikuttamaan satulaa ylös tai alas. Tarvittaessa käännä satulaa oikealle ja vasemmalle samalla kun nostat tai lasket sitä. Kiinnitysruuvin tilalla on joissakin pyörissä vipu, jota kääntämällä satulan kiinnitystä saa löysättyä ilman työkaluja (KUVA 2).
  2. Nosta tai laske satula sopivalle korkeudelle. Varmista että satula on suorassa. Kiristä satulan ruuvi kiertämällä ruuvia myötäpäivään tai käännä vipu tarpeeksi tiukalle, jotta satula ei pääse liikkumaan ajon aikana.


Satula on sopivalla korkeudella silloin, kun poljettaessa jalka pääsee suoristumaan polkimen ollessa alimmassa kohdassa, mutta ylettää kuitenkin hyvin polkimeen.

HUOMAA, ETTÄ SATULAPUTKESSA OLEVAA,KORKEUSMERKKIÄ YLEMMÄKSI SATULAPUTKEA EI SAA NOSTAA. SATULAPUTKEN ON OLTAVA RIITTÄVÄSTI RUNKOPUTKEN SISÄSSÄ!