Polkupyörän huolto ja korjaus/Tavaratelineen asentaminen pyörään

Wikikirjastosta
Tavarateline odottamassa asentamista.

Useimmissa pyörissä tavarateline eli tarakka on jo omasta takaa. Kuitenkin suurimmasta osasta monivaihteisia maastopyöriä se puuttuu. Tällä sivulla on kerrottu kuinka satulaputkeen kiinnitettävä tavarateline asennetaan helposti. Tällainen tavarateline käy myös jousitettuihin pyöriin ja on mukava lisä pyöräilyyn. Tavaratelineitä on useaa eri mallia, tällä sivulla esitellään yhdenlaisen asentaminen pyörään.

Tarvittavat työvälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuusiokoloavain
  • Satulaputkeen kiinnitettävä tavarateline (+ mukana tulevat asennustarvikkeet)

Tavaratelineen asentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satulaputkeen tulevan tavaratelineen asentaminen on hyvin yksinkertainen toimenpide riippuen tietysti jonkin verran kyseessä olevasta telineestä. Alla olevassa kuvassa näkyy paketissa tulevat kiinnitysosat: neljä kuusiokoloruuvia, telineen pidikkeen vastakappale ja satulaputken ja pidikkeen väliin tuleva kuminen tiiviste. Tavaratelineen pohjassa on kaksi kuusiokoloruuvia, joiden avulla pystyy muuttamaan satulan ja tavaratelineen välistä etäisyyttä.


Vasemmassa kuvassa tavaratelineen asentamiseen tarvittavat osat: pidikkeen vastakappale, kumitiiviste, neljä kuusiokoloruuvia ja itse teline. Oikealla kuva telineen etäisyydensäätöruuvista, jota löystämällä voidaan muuttaa telineen etäisyyttä satulasta ja jolla teline lukitaan paikoilleen.

Tavaratelineen asentamiseen tarvittavat osat. Tavaratelineen etäisyyden muuttamiseen käytettävä ruuvi.


Tavaratelineen asentaminen.

Kiinnitä tavarateline pyörään laittamalla ensin kumitiiviste satulaputken ympärille ja ruuvaamalla sitten vastakappale kiinni tavaratelineen pidikkeeseen. Seuraava kuva valottaa asiaa enemmän. Kiristä ruuveja vuorotellen ja ruuvaa ne riittävän tiukalle. Katso että teline tulee suoraan. Lopuksi säädä tavarateline haluamallesi etäisyydelle satulasta ja kiristä pohjassa olevat kaksi ruuvia (merkitty kuvaan punaisilla ympyröillä) lukitaksesi telineen paikalleen.Kannattaa huomioida, että tällainen teline ei välttämättä kestä yhtä suurta painoa kuin perinteiset telineet. Telineen maksimikesto voi olla esimerkiksi 10 kg. Kannattaa vielä hankkia pari joustavaa kiinnityslenkkiä eli mustekalaa, jotka kummasti lisäävät tavaratelineen käyttöä...