Psilosybiinisienten kasvatusopas/Tarvikkeet

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaikka sienten kasvatuksessa käytetään ammattipiireissä usein erittäin erikoistunutta välineistöä, voi harrastelija toimia erittäin yksinkertaisilla tarvikkeilla ja pienellä rahallisella panostuksella. Tässä on lueteltu muutamia tärkeimpiä välineitä ja vinkkejä niiden hankkimiseen. Yleisimmät tarvikkeet, kuten kertakäyttökäsineet, veitset, juomalasit, alumiinifolio jne. on jätetty tarkoituksella pois luettelosta.

Agar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agar-jauhetta myydään apteekeissa ja monissa luontaistuotekaupoissa. Sitä käytetään lääketieteessä mikrobien viljelyaineena sekä elintarviketeollisuudessa hyytelöimisaineena.

Digitaalivaaka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gram (pen cap on scale).jpg

Kun punnitaan pieniä määriä ainesosia (esim. agar-jauhe) kasvualustaa tehdessä on hyvä olla tarpeeksi tarkka vaaka. Monet nettikaupat (esim www.mania33.com) myyvät entistä halvempia digitaalivaakoja, jotka ovat tarkkoja (0,1g) ja ne voidaan tarvittaessa kalibroida uudelleen. Vaa'alla voit myös punnita satosi ja näin verrata eri menetelmiä keskenään paremmin.

Hevosen lanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevostalleilta saa usein tätä erittäin varteenotettavaa kasvatusaslustaa ilmaiseksi.

Kookoskuitu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookoskuituharkko

Kookoskuitua myydään kevyinä kuivina harkkoina johon lisätään vesi. Sen pH-arvo on hieman hapan, mikä on ihanteellista sienelle. Sitä myyvät monet puutarha-alan liikkeet ja nettikaupat (www.viherpeukku.com tai www.pavunvarsi.fi). Sienten kasvatuksessa kookoskuitua käytetään lähinnä ensisijaista kasvatusalustaa jatkettaessa.

Micropore-teippi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Micropore-teippi on apteekeissa hyllytavarana myytävää huokoista haavateippiä, joka mahdollistaa kaasunvaihdon, mutta ei päästä homeiden ja bakteerikasvustojen aiheuttajia läpi. Teippiä käytetään rihmastoastioiden ilmansuodattimina vähentämään saastumisriskiä.

Painekeitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pressure.cooker.jpg

Tehokkaimpia välineitä kasvualustan käsittelyyn sienikasvustoa varten, joskin ei pakollinen. Työskentely helpottuu painekeittimellä kuitenkin huomattavasti vähentäen epätoivottujen homeiden ja bakteerikasvustojen riskejä, minkä vuoksi se on eniten käytettyjä välineitä sienten kasvattamisessa. Painekeitin on siis loistava sijoitus jo aloittelevalle kasvattelijallekin. Koon kannattaa olla suuri, jotta kerralla voidaan valmistaa isoja astioita suurissa erissä. Painekeittimiä myyviä yrityksiä on varsin vaikeaa löytää ja ne voivat olla kalliitakin uusina, joten käytetyn etsiminen kirpputoreilta ja nettihuutokaupoista on usein kannattavaa. On syytä olla tarkkana, että keittimen tiiviste ei ole kuivunut ja keitin pitää painetta yllä.

Perliitti ja kevytsora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perliittiä

Kosteutta sitovia karkeajakoisia aineita. Kasvatustilojen pohjalle kosteuden ylläpitämiseen. Näitä myyvät monet rautakaupat ja puutarhaliikkeet (www.viherpeukku.com tai www.pavunvarsi.fi). Perliitin sijasta voi myös käyttää samantapaista vulcaponicia joka on hieman painavampana jopa parempaa.

Poltin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuumalla liekillä palavaa poltinta voidaan käyttää neulojen ja veisten puhdistamiseen. Pysyvästi päälle saatavat, lukittautuvat mallit mahdollistavat molempien käsien vapaan työskentelyn. Poltin tunnetaan myös nimellä "minitorch" ja sitä myyvät monet työkaluliikkeet (esim. Biltema). Myös paahtovanukkaan liekittämiseen tarkoitettu poltin käy. Tarkoitukseen käy myös alkoholilamppu (kts. rakennusohjeet) sekä paahtovanukkaan liekittämiseen tarkoitettu poltin. Paremman puutteessa voidaan käyttää kuumaliekkistä sytytintä.

Puhdistusalkoholi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denaturoitu isopropanoli. Käytetään hanskojen, pintojen ja välineiden desinfiointiin. Sillä voi pyyhkiä hanskalaatikon sisäpuolen ja hanskat ennen käyttöä. Yleisimmin käytetyt vahvuudet ovat 70% ja 91%. Näistä 70% on suositeltavaa, koska se haihtuu hieman hitaammin, jolloin se ehtii imeytyä ja tuhota mahdollisten epätoivottujen kasvustonalut paremmin. Myydään apteekissa tai esim. laimennettu Sinol-polttoneste käy. Sitä myyvät autotarvikeliikkeet ja huoltoasemat.

Riisijauho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahta erilaatuista riisijauhoa

Sienille ravinnoksi hyvin soveltuvaa, tummaa täysjyväriisijauhoa myyvät monet ruokakaupat (mm. S-market) sekä luontaistuoteliikkeet.

Ruiskut ja neulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syringe with needle and needle cap.jpeg

Itiöruiskujen tuottamista varten on hankittava työhön soveltuvia ruiskuja ja neuloja. Hyviä ruiskukokoja ovat pienemmät 10 tai 20 millilitran mallit, mutta neulaksi kannattaa valita suurin mahdollinen (ns. kinkunsuolausneula), sillä itiöt tukkivat pienemmän koon neulat helposti. Ruiskuja ja neuloja saa edulliseen hintaan apteekeista.

Vermikuliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vermiculite1.jpg

Vermikuliitti on huokoinen savimineraali, jota käytetään kasvualustoissa sitomaan kosteutta. Sitä myydään monissa rautakaupoissa (mm. Bauhaus), puutarha-alan liikkeissä, lemmikkikaupoissa terraarioaineksena sekä nettikaupoissa (www.exoticgarden.fi, www.puutarha.net).

Vetyperoksidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen desinfiointiaine. Käytetään 3% vahvuisena liuoksena, jota voidaan sumuttaa. Tappaa itiöt, mutta ei rihmastoa, joten voidaan käyttää apuna lisätessä sienikasvustoa kasvualustaan. Vetyperoksidia myydään valmiina 3% tai 6% käyttöliuoksena apteekissa hyllytavarana haavojen puhdistukseen. Mikäli käyttää enemmän, kannattaa kysyä tiskiltä vahvempaa liuosta (esim. 30%). Siitä laimennetaan vedellä itselleen sopivan vahvuista. Se tulee huomattavasti halvemmaksi.

Viljelyastiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agar Plate.jpg

Viljelyastiat eli petrimaljat ovat matalia, läpinäkyviä ja pyöreitä astioita väljällä kannella. Niitä myy mm. Bebek Electronic. Niitä on useita eri kokoja, mutta yleensä riittävät ja yleisesti käytetyt mitat ovat 100 x 15 mm. Astioita saa sekä lasisina että muovisina, joista lasiset ovat kalliimpia, mutta ne voidaan steriloida painekeittimellä muovisten ollessa tarkoitettu lähinnä kertakäyttöisiksi. Viljelyastioita käytetään usein edistyneisiin tekniikoihin, kuten sienikannan kloonaamiseen ja eristämiseen, mutta niitä voidaan käyttää tehokkaasti myös yksinkertaisempien perustekniikoiden yhteydessä.