Psilosybiinisienten kasvatusopas/Toissijainen kasvualusta

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toissijainen substraatti inokuloidaan PF-tek kakuilla tai jyvillä. Kokonaan kolonisoitunut rihmasto murskataan ja sekoitetaan uuteen substraattiin. Jos ensisijaisena substraattina käytetään PF-tek kakkuja tai popcornia on ensisijaisen ja toissijaisen substraatin suhde 1:2. Käytettäessä jyviä voidaan käyttää suhteita 1:3 ja 1:4. Suurempienkin suhteiden käyttäminen on mahdollista mutta ei suositella. Toissijaista substraattia ei steriloida painekeittimellä vaan se pastöroidaan kiehuvalla vedellä. Koska se inokuloidaan jo valmiiksi kolonisoituneella substraatilla kontaminaatiot eivät ehdi vallata kasvualustaa. Toissijaista substraattia ei tarvitse yleensä kattaa jos kasvuolosuhteet ovat kunnossa. Täytä kuitenkin mahdolliset kolot ja peitä näkyvät jyvät sadonkorjuun yhteydessä.

Astiat ja niiden valmistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutaman litran kannelliset muovirasiat soveltuvat tähän tarkoitukseen. Valitse laakea mutta älä liian matalaa. Sopiva syvyys on noin 7-10 cm pienemmille määrille (1-2,5l) ja yli 15 cm suuremmille määrille. Vuoraa rasiat mustalla jätesäkkimuovilla ja pyyhi se alkoholilla. Tämä siksi, että rihmasto kasvaa kiinni muoviin, ja sen kutistuessa muovi pysyy siinä kiinni estäen sivu- ja pohjapinnaamisen. Rasioiden kansiin tehdään reiät jotka peitetään micropore teipillä. Kansien on hyvä olla läpinäkyviä ettei niitä tarvitse avata ennen 100% kolonisaatiota.

Kasvualustan valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Itiön kookoskuitusubstraatti" (noin 2,5 litraa)

  • 100g kuivaa kookoskuitua
  • 5 dl vermikuliittia
  • 3 dl kahvinpuruja
  1. Mittaa ainekset kulhoon.
  2. Kaada päälle 0,75-1 litraa kiehuvaa vettä. Sekoita.
  3. Peitä kulho kannella tai foliolla ja odota puoli tuntia.
  4. Toista vaiheet 2 ja 3. Veden määrä ei ole tarkkaa, koska ylimääräinen vesi puristetaan ennen käyttöä pois. Oikean kosteusmäärän saa ottamalla substraattia kourallinen kerrallaan käteen ja puristamalla kunnes siitä valuu nestettä vain pisaroittain.
  5. Kun ylimääräinen vesi on puristeltu pois, annetaan substraatin vielä jäähtyä muutama tunti. Sitten vain sekoitetaan kolonisoituneet jyvät tai murskatut kakut substraattiin laitetaan purkkeihin. Purkkien annetaan kolonisoitua täysin ennen siirtämistä kasvatustilaan.