Puutarha/Nurmikon hoito

Wikikirjastosta

Nurmikon hoito on tärkeää, että se näyttää siistiltä ja voi hyvin.

Leikkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmikkoa ei saa leikata liian lyhyeksi. Neljän sentin korkeus on yleensä hyvä, mutta kerralla saisi leikata vain kolmasosan ruohon pituudesta. Leikkuujätteen voi jättää maahan lannoitteeksi nurmikolle. Suomen ilmastossa nurmikkoa ei saisi leikata ennen lumentuloa, koska se heikentää juurakkoa ja sen ravinnevarastoja.

Maanparannus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmikkoa pitäisi lannoittaa jatkuvasti. Lannoitteen pitäisi sisältää typpeä, fosforia ja kaliumia ("NPK-lannoite"). Typpi lisää kasvua keväällä ja lehtivihreää, fosfori lisää juuriston kasvua ja kalium vaikuttaa vastustuskykyyn, talvenkestävyyteen ja kirkastaa väriä. Orgaanisissa lannoitteissa (esim. kanankakka) on yleensä vähemmän typpeä, jolloin sitä voi joutua antamaan lisää erikseen. Orgaaninen lannoite parantaa kuitenklin hyvin maaperän laatua. Lannoitteet pitäisi levittää kosteaan maahan. Syksyllä pitäisi antaa sellaista lannoitetta, jossa ei ole typpeä.

Kalkkia pitäisi yleensä antaa nurmikolle 2-3 vuoden välein. Määrä riippuu maaperän happamuudesta.

Lannoituksesta voi lukea lisää puutarhakirjan lannoitus-kappaleesta.

Muut toimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutta nurmikkoa pitäisi kastella usein, vanhaa ei yleensä tarvitse. Kuivempina kausina voi haluttaessa kastella, mutta nurmikon täytyy saada vettä runsaasti (mullan pitäisi olla kosteaa 2 cm syvyydeltä) - liian vähäinen kastelu voi vahingoittaa nurmikkoa. Kastelu pitäisi tehdä illalla tai yöllä.

Lisätietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]