Siirry sisältöön

Puutarha/Puiden ja pensaiden leikkaus

Wikikirjastosta

Puutarhassa pitää puiden ja pensaiden oksia katkaista ja karsia, jotta ne eivät kasvaisi kooltaan liian suureksi. Monet pensaatkin alkavat näyttää huonoilta, jos niitä ei leikata koskaan.

Harvennusleikkauksen avulla jäljelle jäävät puiden ja pensaiden oksat saavat enemmän ilmaa ja valoa. Juuria leikataan tarvittaessa vain istutettaessa. Puun rungon ja oksan välinen kulma ei saa olla liian terävä, koska silloin oksat repeävät helpommin irti. Huonossa asennossa kasvavat oksat on siis järkevää leikata pois. Latvaverson alapuolelta saattaa joskus haarautua ns. kilpalatva, jotka myöskin pitäisi poistaa. Toisiaan hankaavista oksista toinen pitää poistaa, ettei siihen toiseen oksaan jää jälkiä. Puiden oksat leikataan pois juuri niiden "kauluksen" ulkopuolelta. Myös juuriversot poistetaan.

Esimerkiksi koivuja ei suositella leikattavaksi, koska ne näyttävät yleensä paremmilta luonnollisesti kasvavina - siksi niille myös pitäisi jättää tarpeeksi kasvutilaa, ettei tarvitsisi leikata. Hedelmäpuita on tärkeää leikata, koska vanhojen huonosti hoidettujen puiden hedelmäsato jää vähäiseksi ja huonolaatuiseksi.

Pensaat ja pensasaidat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikkaamalla saadaan puut ja pensaat myös pysymään halutunlaisessa muodossa. Erityisesti pensasaitoja leikataan, jotta ne pysyisivät siisteinä muodossaan. Leikkausta eivät tarvitse vain muotoon leikatut pensasaidat, vaan myös niin sanotut vapaasti kasvavat pensasaidat, jotka eivät nekään pysy siisteinä ilman leikkausta. Kuusista koostuvassa muotoon leikatussa aidassa latvan saa leikata pois vasta sitten kun aita on halutun korkuinen, sivuoksia voi siistiä joka vuosi.

Monet pensaslajit voi leikata välillä aivan maan tasalle, sitä kutsutaan nuorennusleikkaukseksi. Sen jälkeen kasvavia juurivesoja kannattaa harventaa. Esimerkiksi syreenin oksat kannattaa leikata kokonaan pois ja antaa kasvaa uudestaan, jos kukkia tulee vain latvaan. Pensaita ei tulisi leikata niin, että katkaistaan kaikki oksat samalta korkeudelta, vaan tulisi leikata niin, että pensaat säilyttävät luonnollisen muotonsa.

Leikkausajankohdalla on merkitystä monien puu- ja pensaslajien kohdalla. Esimerkiksi kirsikoita, luumuja ja vaahteroita kannattaa leikata loka-marraskuussa, koska keväällä leikatessa leikkaushaavat alkavat vuotamaan. Talvella leikatessa on huomioitava myös lämpötila: jos pakkasta on enemmän kuin 10 astetta, niin se aiheuttaa leikkauskohtiin halkeamia. Keväällä ja alkukesällä kukkivia pensaita voi siistiä kesällä leikkaamalla vanhoja tai paleltuneita oksia pois. Kesällä ja syksyllä kukkivia pensaita puolestaan siistitään niiden talvilevon aikaan.

  • Bjørg A. Raybo ja Odd Løvmo: Kotipihan pensaat, pensasaidat ja puut. Otava 2004.
  • Puiden leikkaus