Siirry sisältöön

Puutarha/Puutarhan valaistus

Wikikirjastosta
Lumilyhdyilläkin voi valaista.

Valaistus on olennainen osa puutarhaa. Tärkeimpiä paikkoja valaistavaksi ovat sisäänkäynti, portaat, risteysalueet ja kulkuväylät lähinnä turvallisuussyistä. Lisäksi järkevää on valaista huoltotilat. Myös tunnelmavalaistus on yksi pihavalojen mahdollisuus. Valoilla voidaan korostaa vaikkapa kasvillisuutta tai jotakin puutarhan muuta yksityiskohtaa, kuten vesilammikkoa, patsasta tai vaikka jonkun puun erikoista kohtaa.

Puistoissa ja taloyhtiöiden pihoissa sopivat käytettäväksi 2–5 m korkeat valaisimet, joita sijoitetaan 15–20 metrin välein. Pienemmillä pihoilla riittävät 2–4 m korkeat valaisimet 8-15 metrin välein. Aivan lähellä rakennuksia valaisimet voivat olla 1–1,5 m korkeita tai seinään kiinnitettäviä. Valot pitäisi asetella niin, että ne valaisevat tasaisesti, mutta eivät häikäise tai kohteet pimenny ihmisten varjoista.

Lampputyyppejä on erilaisia, mutta pihoille sopii useimmiten elohopealamput, joissa on hieman sinertävä valo. Valot voidaan sytyttää käsin, mutta niihin voidaan asentaa erilaisia automaattisia järjestelmiä, kuten hämäräkytkin, liiketunnistin tai ajastin.

Valojen sijoittelu kannattaa ottaa huomioon jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, koska sähköjohtoja varten pitää puutarhassa kaivaa aika paljon ja se tietenkin vaikuttaa puutarhan kasvillisuuteen. Lisäksi asennukset pitää jättää virallisen sähköasentajan hoidettavaksi.

  • Pentti Alanko, Taina Koivunen, Elina Regårdh & Meeri Saario: Suomalainen piha ja puutarha. Gummerus, 2002.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]