Puutarha/Puutarhasuunnittelu

Wikikirjastosta

Puutarhasuunnittelulla järjestellään puutarhojen toimintoja ja kasvillisuutta siten, että puutarhasta tulee kaunis ja toiminnallisesti järkevä. Oman puutarhansa voi suunnitella ja rakentaa kokonaan itse tai antaa kaiken tai vaan osan ammattilaisten hoitoon.

Suunnittelussa huomioidaan asukkaiden toiveet ja erityisesti se, mihin he haluavat puutarhaansa käyttää. Lisäksi pitää huomioida talon asukkaiden elämäntilanne: asuuko siellä vaikkapa lapsia tai huonosti liikkuvia vanhuksia. Joka pihassa siis pitäisi huomioida tontille tulevan ajotien paikka, lasten leikkipaikkojen sijainti, mahdolliset pyykinkuivatus- ja matontamppaustelineet. Parhaimman lopputuloksen puutarhasuunnittelussa saa yleensä silloin, kun puutarha ja talo suunnitellaan ja rakennetaan samaan aikaan.

Suunnittelussa onkin tärkeintä aloittaa juuri eri toimintojen sijoittelusta, kasvit kannattaa valita vasta sen jälkeen. Maasto on tärkeää ottaa kasvien valinnassa huomioon: esimerkiksi kuivassa harjumaassa pärjäävät eri kasvit kuin kosteassa kuusimetsässä. Kasvien pitää myös muuten sopia ympäristöön: vanhojen talojen pihoille sopivat erilaiset kasvit kuin nykyaikaisen tiilitalon pihaan. Lisäksi pitää myös muistaa, että puutarha vaatii myös säännöllistä hoitoa. Puita ja pensaita pitää leikata, etteivät ne pääse varjostamaan liikaa. Talvi pitää myös ottaa huomioon, että miltä kasvit näyttävät talvella ja että Suomessa tulee paljon lunta. Kaavoitus ja muut kunnan säädökset vaikuttavat myös puutarhoihin: asemakaavassa on voitu määritellä esimerkiksi aidan korkeus ja väri.

Pihasta tehdään yleensä ainakin asemapiirros, jossa esitetään mm. talon sijainti tontilla ja tärkeimpiä maaston korkeussuhteita. Joitakin yksityiskohtaisia kuvia voidaan piirtää esimerkiksi päällystettävistä alueista. Erilaisia karttoja ja kuvia piirretään olemassa olevista rakenteista (tiet, kaapelit, valaisimet, kasvillisuus...) ja uusista asioista (esim. istutukset, laatoitukset). Piirustusten lisäksi suunnitteltaessa tehdään myös kirjallinen työselitys, kustannusarvio, taimi- ja tarvikeluettelot.

Lisätietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Alanko, Taina Koivunen, Elina Regårdh ja Meeri Saario: Suomalainen piha ja puutarha. Gummerus 2002.
  • Pentti Alanko: Kotipuutarhurin opas. WSOY 1993.