Siirry sisältöön

Puutarha/Ruukkupuutarha

Wikikirjastosta
Ruukkukasveja maitotonkassa eli hinkissä.

Ruukuissa voi kasvattaa melkein mitä tahansa mitä voi ihan perinteisesti maassakin kasvattaa. Niihin voi istuttaa vaikkapa kesäkukkia, perennoita, sipulikukkia tai vaikkapa mausteyrttejä. Samaan ruukkuun ei kuitenkaan kannata istuttaa kasveja, joilla on erilaiset vaatimukset vaikkapa valoisuudesta tai kosteudesta. Siksi pitääkin selvittää kasvien vaatimuksia tarkemmin jos haluaa eri lajeja samaan ruukkuun. Yleisesti ottaen tärkeimpiä valintaperusteita kasveille on kuitenkin viihtyvätkö ne auringossa vai varjossa – millaisia paikkoja nyt sitten onkaan tarjolla omassa pihassa.

Ruukuissa kasvatuksen etuja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruukkujen etu on, että niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Jos kesällä aurinko paistaa liian kuumasti, ne voi siirtää varjoon. Ruukut voivat olla vain jossakin taustalla tai ne voidaan asettaa vaikkapa peittämään kukkapenkkiä, josta kukat ovat jo kuihtuneet. Ruukut voi myös haudata osittain maahan. Niille voi rakentaa puisia suojakehikkoja.

Ruukkukasvien valitseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäköseikkoihin pätevät samat asiat kuin puutarhassa muutenkin. Kukkien väri kannattaa valita rakennuksen julkisivun mukaan: ei siis samanvärisiä kukkia kuin talo, koska silloin ne hukkuvat taustaan, vaan mieluummin kannattaa valita väri esimerkiksi ikkunanpuitteiden värin mukaan. Värejä kannattaa tosin muutenkin miettiä, että ne olisivat yhteensopivia. Lisäksi kannattaa valita erikorkuisia kasveja ja erimuotoisia ruukkuja, jotta olisi vaihteleva eikä tylsä ympäristö. Talon ja muun puutarhan tyyli pitää huomioida ruukuissa, kukissa ja malleissa; onko talo vanha ja historiallinen tai onko muuten ollut yksinkertainen linja.

Ruukun valitseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muoviset ruukut ovat kevyitä ja edullisia. Ne ovat myös tiiviitä eli vesi ei haihdu niistä helposti – joillekin kasveille se on hyvä asia ja joillekin huono. Betoniset ruukut ovat lujia ja kestäviä, mutta painavat paljon. Betoni taas päästää vettä jonkin verran haihtumaan läpi. Perinteisissä saviruukuissakin on vaihtoehtoja: niiden lasitus saa aikaan eri värivaihtoehtoja, mutta vaikuttaa veden haihtumiseen. Materiaalivaihtoehtoja on enemmänkin, ruukkuja on myös metallista ja kivestä. Ruukkuina on mahdollista käyttää vanhoja käytöstä poistettuja esineitä kuten maitotonkkaa eli hinkkiä, joka tuo kodikkaan säväyksen puutarhaan. Useimmille kasveille paras on saviruukku joka hengittää ja pitää kosteuden optimaalisena.

On tärkeää, että ruukun pohjassa on reikä sekä kerros kevytsoraa. Oikeanlainen kastelu on oleellista. Kastellessa liian märäksi ruukun sisältö voi homehtua. Pienten ruukkujen sisältö kuivuu nopeammin. Myös lannoitus pitäisi muistaa. Jos ruukkuna käytetään käytöstä poistettuja esineitä on reikä tehtävä itse.

Ruukun olisi hyvä olla riittävän suuri. Koon määrittää kasvin vaatima juuritila. Liian pienessä ruukussa kasvit alkavat voida huonosti ja voivat jopa kuolla.

Jos tietää olevansa kesällä paljon poissa vaikka viikonloppuja, kannattaa valita kasveja, jotka eivät vaadi paljon hoitoa. Lisäksi jos on pitkään yhtäjaksoisesti poissa, niin on varmaankin parempi valita kukkia, jotka eivät kuki juuri siihen aikaan. Yleisesti on järkevää pyytää jotakin henkilöä huolehtimaan kasveista poissaolon aikana.

Jos ruukkuja pitää ympäri vuoden ulkona, pitää huomioida niiden talvenkestävyys. Ruukuissa kasvavat perennat pitää suojata hyvin talveksi. Kevätaurinko ja syyssateet ovat ruukkuperennoille usein ongelmia, sillä ruukussa on esimerkiksi kosteusolojen takia erilaista kasvaa kuin kukkapenkissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]