Siirry sisältöön

Radiotaajuuskirja/2850 kHz

Wikikirjastosta

2850 kHz on aaltoalueen 2850 kHz - 3025 kHz ensimmäinen taajuus. Suomessa liikenne- ja viestintäviraston radiotaajuusmääräyksen liitteen, taajuusjakotaulukon, taajuusjaossa alue on määritelty siirtyvän ilmailuradioliikenteen käyttöön.

Taajuusalueella kuitenkin kuuluu Suomessakin Venäjän federaatiosta radiolähetysluvattomien vapaiksi radioasemiksi kutsuttujen harrastusradioasemien puheradioliikennettä laajuusmodulaatiolla, AM, tai joskus tätä harvemmin ylänauhalähetyksellä, USB. Tämä radiolähetysluvattomien harrastusradioasemien taajuusalue on vakiintunut noin 2900 kHz - 3200 kHz -taajuusalueelle.

Tälle taajuusaalueella asettuu myös Suomen taajuusjakotaulukon seuraava siirtyvän ilmailuradioliikenteen lohko 3025 kHz - 3155 kHz. Taajuusalueella 3155 kHz - 3200 kHz on osoitettu HF-taajuusalueen radiolinkeille ja merenkulun rannikkoradioasemille. Ennen yleisradioaemallähetyksiä on lisäksi vielä taajuusalue 3200 kHz - 3200 Khz - 3230 kHz yleisradioliikenteen lisäksi kiinteälle radioliikenteelle. [1]

Varsinainen yleisradioliikenteen alue alkaa 3230 kHz:sta ja jatkuu lohkossaan 3400 kHz:iin saakka. [2]

Alanauhalähetys, LSB, ja ylänauhalähetys ovat teknillisesti AM-, eli amplitudilähetysmuodon ala- tai yläpuoli radion lähetysenergian säästämiseksi. Radioamatöörit käyttävät yleensä yksinauhalähetystä säästääkseen verrattain vähätehoisen radiolähettimen energiaa. Yleisradioasemat lähettävät sekä ala- että ylänauhan laajuus- eli amplitudimodulaationa siksi, että saisivat lähetettyä musiikin puhetta paremman laatuisena. Pitkien aaltojen yleisradiolähetykset ja keskipitkien aaltojen yleisradiolähetykset lähetetään AM:llä, kun taas jo 1950-luvulta ultralyhyiden aaltojen radiolähetykset taajuus- eli frekvenssimoduloitiin (FM).

  1. Taajuusjakotaulukko
  2. Taajuusjakotaulukko