Radiotaajuuskirja/CW

Wikikirjastosta

CW on englannikielinen lyhenne sanoista continuous wave eli jatkuva aalto. Se tarkoittaa sähkötystä, mikä on ensimmäinen radion dataliikennemuoto ja teknillisesti tarkoittaa, ettei siinä ole muuta kuin kantoaalto, mitä pätkitään tauoilla. Kun virtapiiri on kytketty, radio lähettää kantoaaltoa. Sähkötyksessä, morsemerkeissä on pitkä ja lyhyt merkki, minkä avulla muodostetaan yhdistelmin aakkosto ja numerot. Kansainvälisessä perusmuodossaan sähkötys perustuu 26 kirjaimeen englannin kielen aakkosten mukaan ja numeroihin 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9. Samalla tavalla muodostetaan kansaiväliset amatööriradiokutsumerkit.

Huolimatta siitä, että monissa kielissä on muitakin kirjaimia tai osa englannin kielen kirjaimista, kuten esimeriksi C, J, Q, W, X, ja Y puuttuvat, niitä voidaan käyttää sanelussa kielissä, missä niitä ei ole käyttämällä jotain kielellistä vertauskuvaa tavausaakkosin.

Venäjän kielessä ei ole c:ä, minkä vuoksi tavauksessa se korvataan sanalla tsentr, minkä tarkoittaa keskusta niin kuin englannin kielen sana center. Kielessä ei ole myöskään varsinaisesti j:ä, mikä korvataan sitä lähellä olevalla lyhyellä i:llä, kratkoje i:llä. Attribuutti on suvultaan neutri. Kun kyse on merkistä, znak, mikä on suvultaan maskuliini, viitataan j:hin sanalla kratkij. Q-kirjaimeen viitataan tavattaessa sanalla štšuka, mikä tarkoittaa haukea. W-kirjaimeen viitataan sanalla Viktor, vaikka se muutoin kirjoitettaessa on tavallinen v. X-kirjainta ei venäjän kielessä ole, ja x:ää muistuttava kyrillinen kirjain on h. Siihen viitataan puheessa sanalla iks, ja mutta tavausaakkosissa se on znak eli merkki. Y:hyn viitataan sanalla igrek. Tämä tulee ranskan kielestä , mitä Venäjän aatelisto puhui 1700-luvulla venäjän lisäksi, sanasta i-grec, kreikkalainen i. Englanninkielisistä aakkosista puuttuvat venäjän kielen kirjaimet ц (ts), ч (tš), ш (š), щ (štš), э, käännetty e, ю (ju) sekä я (ja). Niissä ei ole myöskään venäjän kielen pehmeää (ь) eikä kovaa (ъ) merkkiä. Kirjain ц (ts) sähkötetään kuin C, ч (tš) - - - . , ш (š) - - - - , ш (š) kuin q sekä pehmeä ja kova merkki kuin x. Kirjain ы (taka-i, mikä on suomalaisten vokaalien u ja y väliltä) sähkötetään y:nä. [1]

Tavausaakkosia tarkottavat sanat ovat vaihtuneet eri aikoina eri kielissä. Saksan valtakunnassa korvattiin sen loppuaikoina yleisestä politiikasta johtuen juutalaisille tyypillisiä etunimiä germaanisilla.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Charlie Celsius Cesar Cäsar tsentr
Juliett Jussi John_III_Vasa_by_Danckers_de_Rij Johan Julius Й (Ivan) kratkij
Quebec kuu Qvintus Quelle štšuka
whiskey wiski Wilhelm Wilhelm Viktor
x-ray X äksä Xerxes Xanthippe znak
yankee Yrjö Yngve Ypsilon igrek

Sähkötys on erittäin kapeakaistaista radioliikennettä. Sen kapeus (leveys) voi olla vain 500 kHz, kun yksinauhalähetyksen puhe voi vaatia 2700 kHz ja laajuusmoduloitu (AM) puhe- ja musiikki noin 6000 kHz.

  1. https://www.qsl.net/lb1vd/web/morse.htm