Radiotaajuuskirja/Moppe

Wikikirjastosta
Moppena yleinen Mobira Talkman

Radiolaitteiden uusiokäyttö eli muokkaus mopeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli radiolaitteen aikaisempi käyttötarkoitus mitätöityy siksi, että sen käyttämä taajuusalue osoitetaan johonkin muuhun käyttöön tai erilaiselle modulaatiolle, tulee laitteesta alkuperäiseen tarkoitukseensa käyttökelvoton, mutta siitä voidaan muokata osia tai ohjelmistoa päivittämällä joissakin tapauksissa amatööriradio. Muokattuja laitteita kutsutaan nimellä "moppe".

Moppe-nimityksen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mopen nimitys tulee NMT450 - GSM -muutoksen ajoilta, joillain jäi paljon autokäyttöön tarkoitettuja suuria NMT-radiopuhelimia tarpeettomiksi NMT-verkon sulkeuduttua. Näistä laitteista muokattiin 70 cm:n aaltoalueen amatööriradioita. Tällä taajuusalueella on suurin osa amatööriliikenteen puheradiotoistimista. Lähinnä kiinalaisen radiovalmistuksen aiheuttama radiolähettimien hintojen aleneminen on aiheuttanut sen, ettei NMT-puhelinten muokkaaminen amatööriradiokäyttöön ole enää taloudellisesti kannattavaa kuten ennen. Toisaalta käytettävissä olevien NMT450 -radiopuhelinten saatavuus on romahtanut verrattuna NMT450-verkon sulkemisajankohtaan.

Muita harrastuskäyttöön modattuja laitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan lentokone- ja laivaradiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen lentokoneiden radioita muokattiin uusiokäyttöön, koska toisen maailmansodan aikaisten teknisesti vanhentuneiden lentokoneiden romuttaminen tuli ajankohtaiseksi. Radiot uuskäytettiin mm. liikennevastaanottimiksi tai amatööriradioiksi. Myös ylimääräiseksi jääneistä laivoista saatiin radioita muuhun käyttöön.

Elinkeinoelämän radiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkeinoelämässä on käytetty aiemmin enemmän radioverkkoja kuin nykyään ja näiden lakkauttamisesta tai digitaaliseksi muuttamisesta on jäänyt radioita ylimääräisiksi. Radiot ovat VHF- ja UHF-alueilla toimivia.

Wifi-tukiasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräiden Wifi-tukiasemien ohjelmisto voidaan korvata amatööriversiolla, jolloin saadaan käyttöön suuremmat lähetystehot. Taajuusaluetta ei tarvitse vaihtaa, koska 2,4 GHz taajuusalue on sekä luvasta vapaille palveluille että amatööriliikenteelle osoitettu. Normaalin langattoman verkon salauksen käyttö on kielletty amatööriliikenteessä.

Radiosondit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkin mallit maastosta löytyvistä sääluotauksessa käytetyistä radiosondeista voidaan päivittää amatööridatalähettimiksi 70 cm taajuusalueelle korvaamalla ohjelmisto amatööriversiolla. Sondia voidaan käyttää esimerkiksi APRS-lähettimenä.

Taulukko muokattujen laitteiden taajuuksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen tarkoitus Alkuperäinen taajuusalue Amatööritaajuusalue Amatöörikäyttö Muuta
NMT-puhelin 453-456 MHz 70 cm (432-438 MHz) puhe
Elinkeinoelämän radiot ylä-VHF 146-174 MHz 2 m (144-146 MHz) puhe
Taksi/energiahuolto/sotilaskäyttö ala-VHF 30-87,5 MHz 4 m (70,000-70,300 MHz) tai 6 m (50-52 MHz) puhe
Wifi-tukiasema 2400-2483 MHz 13 cm 2400-2450 MHz data
Sääsondi 400-406 MHz 70 cm (432-438 MHz) APRS tai muu data