Radiotaajuuskirja/SRD433

Kohteesta Wikikirjasto
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SRD433-taajuuskaista (Short Range Devices) on 70 cm radioamatöörialueen sisällä oleva luvasta vapaiden laitteiden käyttöön osoitettu taajuusalue. Alue tunnetaan myös nimillä ISM433 (Industry Science Medical) ja LPD433 (Low Power Devices).

Kaistan tarkat rajat ovat 433,040 - 434,790 MHz. Keskitaajuus laitteilla on 433,920 MHz. Maksimi lähetysteho 433-laitteilla on laitteen tyypistä riippuen 1, 10 tai 25 mW ja lähetteen modulaatio NFM.

Taajuusalue on eräs radiospektrin eniten käytetyistä. Käyttökohteisiin kuuluvat muun muassa:

  • lääketieteelliset sovellukset
  • langattomat lämpömittarit ja sääasemat
  • kauko-ohjatut pistorasiat
  • kauko-ohjattavat avainjärjestelmät
  • työkoneiden kauko-ohjaus
  • rengaspaineen valvontajärjestelmät

Tiheästi asutuilla alueilla on mahdollista havaita vesiputousnäytöllä varustetuilla vastaanottimilla, kuten ohjelmistoradioilla, jatkuva lyhyiden datapurskeiden virta 433-laitteista.

433-laitteiden vastaanottoon harrastajayhteisö on kehittänyt rtl_433-nimisen ohjelman käytettäväksi RTLSDR-vastaanottimen kanssa. Linuxille ohjelman lähdekoodi on saatavilla Githubista ja Windowsille on valmiiksi käännetty binääri harrastajasivustolla. Ohjelma pystyy dekoodaamaan yli 120 laitemallin signaalin.

Varsinkin Britanniassa taajuusaluetta on käytetty PMR446:n ruuhkaantumisen takia puheradio- ja itkuhälytinkäytössä LPD433-standardin radioilla. Suomessa taajuusalueella ei esiinny puheradiokäyttöä.