Radiotaajuuskirja/kutsukanava

Wikikirjastosta

Kutsukanava on kanavaksi vakioitu aallonpituus tai toisin ilmaistuna taajuus, jolla haetaan yhteys vasta-asemaan.

Amatööriradiopuhelimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden metrin aaltoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citizen's band -radiopuhelimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemien välinen keskustelu voidaan käydä toisella taajuudella yhteisestä sopimuksesta ja vapauttaa kutsukanava muille käyttäjille. Lyhytaaltoradiopuhelimissa yleinen kutsukanava oli kanava numero 7. Nykyisissä citizen's band -radiopuhelimissa yleinen valmistajien pikavalintanäppäimillä joissain radiomalleissa osoittama kutsukanava on kanava numero 9 ja raskaalla maantieliikenteellä kanava numero 19. Vapaamuotoisessa keskustelussa Suomessa käytetään kutsukanavana 31 FM,ää, 27,315 MHz FM. Pitkiä yhteyksiä yritetään kanavalla 28 USB, 27,285 MHz USB.

Missään citizen's band -radiopuhelinta edeltäneessä PR-27 -radiopuhelimessa ei ole laajuusmoduloituja kanavia. Citizen's band - ja PR-27 -radiopuhelimia edeltäneissä LA-radiopuhelimissa voi olla laajuusmodulaation lisäksi myös taajuusmodulaatio. LA-radiopuhelimet eroavat siten PR-27 - ja CB-radiopuhelimista, että niiden sallittu lähestysteho, mikäli ovat määrättyä päivämäärää aikaisemmin maahantuotuja, sallitaan edelleen 4 W:n lähetystehon asemesta 5 W:n lähetysteho.

Aikoinaan lyhyaaltoradiopuhelimissa hätäkutsukanava oli alfakanava 11A, jota ei ollut enää PR-27 -radiopuhelimiessa eikä ole nykyisissä citizen's band -radiopuhelimissa.

Aikaisemmin on vesiliikenteen kutsukanavana käytetty LA-, PR-27- ja CB-kanavaa 16.

Suomalaiset metsästysradiot (RHA68)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa metsästysradioissa, joissa suurimmat sallitut lähetystehot ovat yleensä 5 W, mutta joillain kanavilla 15 W liikkuvalle asemalla ja 25 W muille asemille, käytetään RHA68-kanavaa numero 16 kutsukanavana. Sen sallitut lähetystehot ovat 15 W liikkuvalle asemalla ja 25 W muille asemille.

Liikenne- ja viestintäviraston radiomääräyksen kanava 16 on taajuudeltaan 71,100 MHz. Kanava on 25 W:n kanava. Se merkitään käsiradiopuhelimiessa valinta-asennolla 12.

Meri-VHF -radiopuhelimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesiliikenteessä yleinen hätä-, turvallisuus- ja kutsukanava on 16. Tätä hätäkutsukanavaa käytetään myös yleisenä kutsukanavana siksi, että hätäkanavaluonteensa vuoksi yleensä kaikki kuuntelevat sitä. Alusten välisessä puheradioliikenteessä voidaan kutsukanava 16:sta siirtyä työkanavalle 77, 72, 8 tai 6.