Siirry sisältöön

Radiotaajuuskirja/taajuusjakotaulukko

Wikikirjastosta

Taajuusjakotaulukko on suunnitelma taajuusalueiden käyttöä varten. Mikäli kyseessä on radioliikennettä valvoan viranomaisen laatima taajusjakotaulukko, on se hallinnollinen normi, jota tulee noudattaa. Suomessa kansallisen taajuusjakotaulukon ja radiomääräyksen julkaisee viestintävirasto.

Taajuusjakotaulukon perusteita ovat muun muassa kansainväliset sopimukset, joilla taajuuksia on jaettu. Taajuuksien kansainvälinen jakaminen turvaa häiriötöntä radioliikennettä. Joissain maissa taajuusjakotaulukko poikkeaa ympärövien maiden taajuusjakotaulukoista siten, että maiden raja-alueille voidaan asettaa radioliikenteelle rajoituksia, joita muissa maissa ei ole, taulukoiden eroavaisuudesta johtuvien häiriömahdollisuuksien poistamiseksi.

Taajuusjakotaulukossa voidaan taajuusalueen lisäksi määrittää myös lähetysteho, modulaatio sekä erilaisia lähettäjään liittyviä vaatimuksia, kuten pätevyystodistus, radiolähetyslupa ja radiotaajuusmaksu. Laajassa käytössä olevat taajuudet voivat olla vakioitu kanavoinnilla, jossa jokaista taajuutta vastaa yksi tarkka kanavatunnus.