Radiotaajuuskirja/vapaa radiopuhelin

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vapaa radiopuhelin on radiolähetinluvasta vapautettu puhelin, jonka käyttö ei edellytä pätevyystutkintoa. Lähettimistä ei tarvitse maksaa radiotaajuusmaksua monissa maissa eikä rekisteröityä. Perinteisesti vapaana radiopuhelimena on pidetty citizen's band -radiopuhelinta, jollaisten käyttö Suomessa alkoi lyhytaalto- eli LA-puhelimin.

Toisessa vaiheessa käyttöön tulivat PR-27-radiopuhelimet ja lopulta CB-radiopuhelin, joista uudet ovat moninormisia sisältäen useiden maiden kansalliset kanava- ja tehoasetukset. Toinen yleinen vapaa radiopuhelintyyppi on PMR446-radiopuhelin 446 MHz:n taajuusalueella kahdeksan kanavan laajuisena.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa PMR446-kanavien tultua täyteen, otettiin käyttöön PMR446:n kaltainen LPD433, low power device 433 MHz, jolla helpotettiin PMR446:n ruuhkaisuutta. Toisin kuin PMR446:ssa, jossa lähetysteho on 0,5 W, on LPD433:ssa se vain 0,1 W. Koska radio on amatööriradioaaltoalueen keskellä, katsotaan se Yhdysvalloissa amatööriradioksi, jota saa käyttää vain, mikäli radiopuhelimen käyttäjällä on asianmukainen radioamatöörilupa.

Yhdysvalloissa ei ole eurooppalaiseen tapaan PMR446-radiopuhelinta, vaan se tilalla on ollut FRS, family radio service vuodesta 1996 alkaen.