Radiotaajuuskirja/vapaa radiopuhelin

Wikikirjastosta

Vapaa radiopuhelin on radiolähetinluvasta vapautettu puhelin, jonka käyttö ei edellytä pätevyystutkintoa. Lähettimistä ei tarvitse maksaa radiotaajuusmaksua monissa maissa eikä rekisteröityä. Perinteisesti vapaana radiopuhelimena on pidetty citizen's band -radiopuhelinta, jollaisten käyttö Suomessa alkoi lyhytaalto- eli LA-puhelimin.

Toisessa vaiheessa käyttöön tulivat PR-27-radiopuhelimet ja lopulta CB-radiopuhelin, joista uudet ovat moninormisia sisältäen useiden maiden kansalliset kanava- ja tehoasetukset. Toinen yleinen vapaa radiopuhelintyyppi on PMR446-radiopuhelin 446 MHz:n taajuusalueella kahdeksan kanavan laajuisena.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa PMR446-kanavien tultua täyteen, otettiin käyttöön PMR446:n kaltainen LPD433, low power device 433 MHz, jolla helpotettiin PMR446:n ruuhkaisuutta. Toisin kuin PMR446:ssa, jossa lähetysteho on 0,5 W, on LPD433:ssa se vain 0,1 W. Koska radio on amatööriradioaaltoalueen keskellä, katsotaan se Yhdysvalloissa amatööriradioksi, jota saa käyttää vain, mikäli radiopuhelimen käyttäjällä on asianmukainen radioamatöörilupa.

Yhdysvalloissa ei ole eurooppalaiseen tapaan PMR446-radiopuhelinta, vaan se tilalla on ollut FRS, family radio service vuodesta 1996 alkaen.