Rooman valtakunta/Roomalaiset huvit

Wikikirjastosta

Roomalaiset keisarit pitivät kansan tyytyväisenä erilaisten hupien avulla. Huvit olivat pääasiassa ilmaisia. Huvit olivat avoimia patriiseille ja plebeijeille. Eli orjat eivät saanneet osallistua hupeihin yleisönä. Huvit olivat pääasiassa väkivaltaista ja raakaa, mutta rentoutumistakin arvostettiin paljon.

Gladiaattoritaistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosituin huvittelutapa oli gladiaattoritaistelut.

Niissä gladiaattorit, esimerkiksi orjat, sotavangit, köyhät ja vapaaehtoiset taistelivat toisiaan tai/ja eläimiä, kuten leijonia, vastaan yleisön ja keisarin katsellessa.
Aluksi gladiaattorit saapuvat areenalle, amfiteatteriin, tervehtivät keisaria (Terve,keisari! Kuolemaan menevät tervehtivät sinua!) jonka jälkeen heidät arvottiin pareiksi, jotka taistelivat vuorollaan toisiaan vastaan. Toinen parista saattoi jäädä häviölle, jolloin yleisö osoitti mielipiteensä ja keisari päätti hävinneen kohtalon (peukalo ylös: miekka hiekkaan,eli armo tai peukalo alas:miekka kurkkuun,eli kuolema). Alkuaikoina Amfiteatteri saatettiin täyttää vedellä ja gladiaattorit astuivat laivoihin, jolloin yleisö sai nähdä aidon näköisen meritaistelun. Myöhemmin kuitenkin huomattiin, että vesi vaurioitti amfiteatterin rakenteita.

Amfiteatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amfiteatterit olivat gladiaattori taisteluiden tapahtumapaikkoja. Ne olivat areenoja, joilla gladiaattorit ottivat yhteen.

Colosseum tunnettiin ennen nimellä Flaviuksen amfiteatteri
Colosseum sisältä

Kuuluisin amfiteatteri oli nimeltään Flaviuksen amfiteatteri, nykyisin Colosseum. Nykyaikainen nimi on luultavasti tullut vierestä sijatsevasta patsaasta, joka oli kooltaan kolossaalinen. Amfiteattereiden epämukavin asia oli, ettei vessoja ollut, eli katsojat tekivät tarpeensa siihen, missä istuivatkin. Amfiteatterit rakennettiin kevyen näköisen, mutta vankan holvikaaritekniikan avulla. Roomalaiset keksivät holvikaaret.

Kilpa-ajot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpa-ajot järjestettiin vartavasten rakennetuilla areenoilla. Ne olivat maksullisia. Kilpa-ajoissa ajajat ajoivat hevosvaunuilla ympäri nykyisen juoksuradan näköistä rataa. Onnettomuuksia tapahtui harmillisen paljon. Yleisö löi myös vetoa voittajasta. Vedonlyönti oli melkein yhtä tärkeää kuin itse ajot. Keisari Neron aikaan kukaan ei uskaltannut veikata muuta joukkuetta kuin keisarin suosikkia. Kilpa-ajot muistuttivat paljolti nykyajan formula-ajoja. Tallit yrittivät saada kaikkein parhaimmat ajajat, hevoset ynnä muut.

Circus Maximus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkein suurin kilpa-ajoareena on Circus Maximus. Se oli upea paikka, koska siellä oli lukuisia merkkipylväitä, vesihautoja, ajoratoja ja muita koristeita. Circus Maximus oli valtavan kokoinen paikka ja sinne mahtui 250 000 ihmistä.

Circus Maximuksen yksi ajoradoista
Circus Maximius

Kylpylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edelliset huvit sisälsivät paljon väkivaltaa, joten roomalaiset kaipasivat myös lepoa ja rentoutumista. Siksi he kävivät kylpylöissä. Kylpylöissa oli sisällä erikseen naisten ja miesten tilat, joihin kuului puutarhoja, voimasaleja, kirjastoja sekä lepo- ja rentoutumishuoneita. Koska antiikin aikaan ei ollut uima-asuja, kaikki uivat alasti. Kylpylät olivat erittäin suosittuja, joten niitä rakennettiin ympäri valtakuntaa.