S1 Esihistoriallinen aika ja sivilisaation synty/Ihmislajin kehitys

Kohteesta Wikikirjasto
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ihmisillä ja apinoilla on yhteinen esi-isä.[muokkaa]

Ihmisen ulkomuoto on kehittynyt pitkän ajan kuluessa.
Ihmisen ulkomuoto on kehittynyt pitkän ajan kuluessa.

Katsoessasi peiliin tai ympärillesi luokassa, näet ihmisiä. Se, mitä ympärilläsi näet, on kuitenkin pitkällisen kehityksen tulosta, eikä ihminen ole aina ollut sellainen kuin nyt.

Olet ehkä kuullut väittämän, että ihminen polveutuu apinoista. Tämä ei kuitenkaan ole tarkalleen ottaen totta. Oikeampaa olisi sanoa, että ihminen on apina. Tiede on muun muassa fossiilien avulla todistanut, että ihmisillä ja apinoilla on yhteinen esi-isä ja ihminen kuuluu ihmisapinoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kauan sitten me ja apinat olemme olleet samaa lajia. Noin 5-7 miljoonaa vuotta sitten laji kuitenkin haarautui, ja yhdestä haarasta alkoi kehittyä ihmislaji toisen haaran jatkaessaan kehitystään apinoina. Nykyaikainen ihminen ei kuitenkaan syntynyt hetkessä, vaan ihmislajin kehitys on ollut monihaaraista ja maapallolla on ollut samanaikaisesti useampia eri ihmislajeja[1].[2]

On kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää, että kehitys ei ole tapahtunut yhdessä yössä, vuodessa, sadassa vuodessa tai edes tuhannessa vuodessa. Nykyisenkaltainen ihminen eli nykyihminen ei saanut alkuaan niin, että kaksi apinaa teki poikasia ja sattumalta yksi niistä olikin ihminen. Lajikehitys on tapahtunut satojentuhansien ja miljoonien vuosien kuluessa. Yksilöissä on tapahtunut pieniä huomaamattomia muutoksia, jotka ovat olleet hyödyllisiä säilymisen kannalta. Kun näitä muutoksia on tapahtunut riittävän monta satojentuhansien tai miljoonien vuosien kuluessa, on laji muuttunut huomaamatta kokonaan toiseksi ihmislajiksi.

Ihmislajin alkukoti on Afrikassa[muokkaa]

Kartta kertoo kolmen ihmislajin leviämisen vaiheista. Vuosiluvut ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja.
Kartta kertoo kolmen ihmislajin leviämisen vaiheista. Vuosiluvut ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja.

Tämänhetkisten tieteellisten todisteiden perusteella voimme sanoa, että ihmislajin ensimmäiset muodot ovat syntyneet Afrikassa. Seuraavassa sinulle esitellään ihmislajin kehityksen päävaiheita.

Nykyihminen syntyi Afrikassa n. 200 000 vuotta sitten - vai syntyikö?[muokkaa]

Nykyihmisen alkuperästä on esitetty erilaisia teorioita, mutta historiantutkijoiden keskuudessa yleisimmin hyväksytty teoria tällä hetkellä on niin sanottu yhden syntykodin teoria, jota kutsutaan nimellä "Alkukoti Afrikassa". Tämän teorian mukaan nykyihminen sai alkunsa Afrikassa n. 200 000 vuotta sitten. Tätä teoriaa puoltavat muiden todisteiden ohella esimerkiksi fossiilitodisteet: toistaiseksi vanhimmat löydetyt ihmisfossiilit ovat löytyneet Afrikasta. Uudet fossiililöydöt saavat kuitenkin miettimään, kehittyikö nykyihminen vielä tätäkin aiemmin. Pohjois-Afrikasta Marokosta on esimerkiksi löydetty nykyihmisen varhaisen muodon fossiileita, jotka on ajoitettu n. 300 000 vuotta vanhoiksi[3]. Mikäli löydöt luokitellaan nykyihmiseksi, se tarkoittaa, että nykyihminen oli olemassa jo n. 100 000 vuotta tähän asti ajateltua aiemmin.

Olipa nykyihmisen alku sitten 200 000 tai 300 000 vuotta sitten, tiedämme kuitenkin nykyihmisen lähteneen vaeltamaan Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan.

Kehittyikö nykyihminen sittenkään vain Afrikassa?[muokkaa]

Osa historiantutkijoista on esittänyt yhden syntykodin teorialle myös vaihtoehtoisen teorian, jota kutsutaan monialueteoriaksi. Sen mukaan nykyihmistä edeltävät ihmislajit vaelsivat pois Afrikasta n. 2 miljoonaa vuotta sitten muodostaen alueellisia ryhmiä ympäri Aasiaa, Eurooppaa ja Afrikkaa. Teorian mukaan nämä ryhmät kehittyivät samanaikaisesti eri puolilla maailmaa nykyihmiseksi. Myös tälle teorialle on esitetty todisteita, mutta suurin osa historioitsijoista ei ole tämän teorian kannalla.[1]

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa]

  1. Tee itsellesi aikajana ihmislajin kehityksestä. Merkitse aikajanalle oikeaan kohtaan tässä artikkelissa esitellyt ihmislajin kehitysvaiheet. Listaa jokaisen lajin viereen myös se ominaisuus tai taito, jonka avulla tämä laji menestyi muita paremmin.
  2. Kun ympäristö muuttuu, on eliölajien sopeuduttava tai kuoltava sukupuuttoon. Pohtikaa millainen maailma voisi olla 500 000 tuhannen vuoden päästä ja tehkää sen perusteella perusteltuja arvauksia siitä, millaiseksi ihmislaji kehittyy tuon ajan kuluessa.

Haluatko tietää lisää?[muokkaa]

Alta löydät materiaalia, jonka avulla voit syventää ja laajentaa tietoasi ihmisen alkuperästä.

  • Kuuntele Yleisradion ohjelma Ihmislajin synty. "Käsitys ihmisen kehitysvaiheista muuttuu jatkuvasti. Uudet fossiililöydöt ja dna-tutkimus ovat tuottaneet paljon uutta tietoa ihmisen alkuperästä. Kalle Haatasen vieraana tietokirjailija ja biologi Juha Valste."

Lähteet[muokkaa]

  1. 1,0 1,1 Blaxland, B & Dorey, F. Australian museum. 2012.https://australianmuseum.net.au/when-and-where-did-our-species-originate (viitattu 16.9.2017)
  2. Blaxland,B & Dorey, F. Australian museum. 2012.https://australianmuseum.net.au/sharing-a-common-ancestor (viitattu 16.9.2017)
  3. Junttila, J. Fossiililöytö paljastaa: Nykyihminen on lajina puolet vanhempi kuin olemme tienneet Helsingin Sanomat. 7.6.2017. Viitattu 16.9.2017.