Siirry sisältöön

S1 Kasvu ja kehitys/Ihmisen elämänvaiheet

Wikikirjastosta

Ihmiselämässä on erilaisia vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vauva.
Vauva.

Ihmiselämä alkaa kehittyä naisen sisällä kohdussa. Vauva on äidin sisällä 9 kuukautta, minkä jälkeen koittaa syntymä. Syntymästä alkaa vauvaikä. Vauva kehittyy huimaa vauhtia, mutta tarvitsee paljon aikuisten ja isompien sisarusten huolenpitoa.

Lapsuuteen kuuluu leikki.
Lapsuuteen kuuluu leikki.

Vauvaiän jälkeen alkaa lapsuus. Lapsi oppii paljon uusia asioita esimerkiksi leikkimällä toisten ihmisten kanssa. Myös lapsi tarvitsee vielä paljon aikuisten huolenpitoa mutta osaa jo itsekin enemmän kuin vauva. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hän saa tehdä itsenäisesti asioita.

Lapsuuden jälkeistä aikaa kutsutaan nuoruudeksi. Nuoruudessa ihminen opettelee itsenäisemmäksi ja kaverit alkavat olla entistä tärkeämpiä. Nuoruuteen kuuluu myös ajanjakso nimeltä murrosikä. Murrosiässä keho alkaa muuttua lapsesta aikuiseksi. Nuorella on lasta enemmän vapauksia ja velvollisuuksia. Lapsena ja nuorena käydään koulua, jotta opittaisiin aikuisena tarvittavia taitoja.

Nuoruudessa kavereiden merkitys kasvaa.
Nuoruudessa kavereiden merkitys kasvaa.

Nuoruuden jälkeen alkaa aikuisuus. Lain mukaan ihminen on täysi-ikäinen aikuinen 18-vuotiaana. Osa aikuisista löytää itselleen kumppanin, jonka kanssa perustaa perheen. Perheitä on erilaisia. Toiset perheet tekevät lapsia, toiset eivät. Aikuisuuteen kuuluu myös työnteko. Työstä saa palkkaa, jolla voi elättää itsensä ja perheensä. Kaikille töitä ei kuitenkaan löydy. Silloin Suomen valtio voi auttaa, jotta ihminen tulisi toimeen.

Vanhus.
Vanhus.

Aikuisuuden jälkeinen aika on nimeltään vanhuus. Yleensä vanhukset eivät enää tee töitä vaan ovat eläkkeellä. Joillakin vanhuksilla on lapsia ja lasten lapsia, joille vanhukset ovat isovanhempia. Ihmiset elävät eri ikäisiksi, ja lopulta vanhuus ja koko ihmiselämä päättyy kuolemaan.

Oppiminen jatkuu läpi elämän[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vauva ja lapsi oppii uusia taitoja ja asioita huimalla vauhdilla. Oppiminen ei kuitenkaan lopu lapsuuteen