S2 Demokraattinen yhteiskunta/Eduskunnassa päätetään kansan asioista

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eduskunta edustaa suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa yhteisistä asioista päätettäessä eivät kaikki suomalaiset voi kokoontua yhteen paikkaan päättämään asioista. Tämän vuoksi suomalaiset valitsevat eduskunnan edustamaan omaa mielipidettään. Eduskunta valitaan vaaleilla, joissa kaikilla yli 18-vuotiailla Suomen kansalaisilla on äänioikeus. Eduskuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Eduskunta tekee päätökset kaikkien kansalaisten puolesta. Eduskuntaan valittua kutsutaan kansanedustajaksi ja he tekevät työtään pääosin Eduskuntatalossa, Helsingissä.

Täältä löydät eduskunnan esitteen: Eduskunnan esite.

Eduskunnan tärkeimmät tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduskunta päättää, miten paljon rahaa suomalaisilta kerätään veroina ja mihin yhteiset rahat käytetään. Kansanedustajien tärkeänä tehtävänä on lakien säätäminen. Esimerkkejä erilaisista laeista ovat liikennelaki, rikoslaki ja työaikalaki. Eduskunnassa päätöksenteko perustuu äänestämiseen. Enemmistön mielipide voittaa.

Eduskunta säätää Suomen lait[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduskunta toimii yhteistyössä hallituksen kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduskunta valitsee hallituksen, jonka tehtävänä on huolehtia, että eduskunnan päätökset toteutetaan. Hallituksen johtaja on pääministeri ja siihen kuuluu hänen lisäkseen noin viisitoista ministeriä. Ministereille on jaettu erilaisia vastuualueita. Esimerkiksi opetusministeri vastaa kouluasioista, valtiovarainministeri raha-asioihin liittyvistä asioista ja puolustusministeri maanpuolustusasioista.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selvitä, koska pidetään seuraavat eduskuntavaalit.
  2. Selvitä, kuka on suomen pääministeri
  3. Selvitä, kuka on eduskunnan puhemies.
  4. Selvitä, mikä on eduskuntatalon osoite.
  5. Selvitä neljän ministerin nimet.