Siirry sisältöön

S2 Demokraattinen yhteiskunta/Kunnilla on oikeus päättää asioistaan

Wikikirjastosta

Suomi on jaettu kuntiin, joista suurimpia sanotaan kaupungeiksi. Jokainen kunta verottaa asukkaitaan ja verorahoilla maksetaan monet palvelut kuntalaisille. Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat koulut, päiväkodit, kirjastot, tiet ja liikuntapaikat.

Kunnassa isoimmat päätökset tekee kunnanvaltuusto, johon kunnanvaltuutetut on valittu vaaleilla. Kunnallisvaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Kunnissa on lautakuntia, jotka päättävät tiettyihin teemoihin liittyvistä päätöksistä. Joissain kunnissa jokaisessa lautakunnassa on myös nuorisovaltuuston edustajat tuomassa esiin lasten ja nuorten mielipidettä käsiteltäviin asioihin.

Kunnan yhteisiä rahoja käytetään myös esimerkiksi roskien siivoamiseen ja graffitien poistamiseen luvattomista paikoista. Jos jokainen huolehtisi omat roskansa roskikseen ja olisi sotkematta paikkoja, jäisi yhteisiä rahoja enemmän käyttöön esimerkiksi nuorten liikuntapaikkojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Tehtäviä ja pohdittavaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Pohdi, miksi yhteisestä omaisuudesta pitää pitää hyvää huolta.
  2. Selvitä esimerkiksi oman kotikuntasi internetsivuilta, mikä lautakunta tai ryhmä vastaa seuraaviin asioihin liittyvästä päätöksenteosta: a) peruskoulu b) terveyskeskukset c) tieverkostot d) elintarvikevalvonta.