S2 Demokraattinen yhteiskunta/Poliittiset puolueet ajavat erilaisia asioita

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poliittinen puolue on järjestö, jonka tavoite on saada parempi yhteiskunta omilla mielipiteillään. Puolueiden tehtäviä on monenlaisia, esimerkkinä kansan sivistäminen politiikalla. Puolueen pitää myös löytää hyvät puhemiehet, jotta puolue saisi suosiota. Puolueet pyrkii saamaan edustajansa hallitukseen toteuttamaan poliittisia tavoitteita.

Jotta puolue pääsee edustamaan, sen täytyy olla rekisteröity puolue. Rekisteröintiin tarvitsee 5000 allekirjoitusta. Puolue voi tippua tältä listalta, jos heiltä ei ole saatu kaksissa eduskuntavaaleissa yhtään kansanedustajaa. Suomen eduskuntapuolueista hallituksessa olevat puolueet ovat Keskusta, Kokoomus ja Siniset. Perussuomalaiset ja Vihreät lähtivät hallituksesta. Puolueista vanhin on SDP, Sosialidemokraattinen puolue. Se perustettiin 1899, ja on vielä käytössä. Ennen oli suomalaisille ja ruotsalaisille omat puolueet, mutta nykyään on jopa eläinten puolue ja feministinen puolue. Puolueet ovat nykyään vapaampia, ja omaa mielipidettään saa ilmaista helpommin kuin ennen. Pienpuolueisiin kuuluu Suomen Kommunistipuolue, Itsenäisyyspuolue, Feministinen puolue, Piraattipuolue, Kommunistinen Työväenpuolue ja Eläinoikeuspuolue.

Puoluejaottelu on erilainen muualla, esim. Kiinassa, jossa käytetään yksipuoluejärjestelmää. Siellä hallitsee vain yksi puolue. Siellä rajoitetaan muiden puolueiden toimintaa kokonaan. Yhdysvalloissa ja Yhdistyneissä Kuningaskunnissa on käytössä kaksipuoluejärjestelmä, jossa kaksi puoluetta kilpailevat toisiaan vastaan. Yhdysvalloissa on republikaanit ja demokraatit, Yhdistyneissä kuningaskunnissa työväki ja konservatiivit. Joissain maissa ei ole ollenkaan puolueita, kuten Saudi-Arabiassa.