Siirry sisältöön

S2 Demokraattinen yhteiskunta/Vaalikelpoisuus ja ehdokas

Wikikirjastosta

Ehdokkaaksi vaaleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaaksi yleisissä vaaleissa voi tulla puolueen tai valitsijayhdistyksen asettamana. Ehdokkaaksi tulemisen edellytys on, että henkilö on vaalikelpoinen eli kelpoinen tulemaan valituksi vaaleissa valittavaan toimielimeen.

Jos haluat puolueen ehdokkaaksi, ota suoraan yhteyttä kyseiseen puolueeseen. Kukin puolue asettaa ehdokkaansa sääntöjensä edellyttämällä tavalla ja omassa aikataulussaan. Jos haluat esiintyä puolueen ehdokaslistalla siten, että nimesi jälkeen mainitaan sana "sitoutumaton", voit sopia siitä puolueen kanssa. Virallisissa ehdokasasetteluasiakirjoissa, muun muassa ehdokaslistojen yhdistelmässä, "sitoutumaton" –sanaa ei kuitenkaan saa käyttää.

Jos haluat ehdokkaaksi, mutta et minkään puolueen ehdokkaaksi, Sinun tai Sinun ehdokkuuttasi kannattavien täytyy perustaa valitsijayhdistys. Valitsijayhdistyksen perustamiseksi tarvitaan

  • eduskuntavaaleissa vähintään 100 samassa vaalipiirissä äänioikeutettua henkilöä,
  • presidentinvaalissa vähintään 20 000 äänioikeutettua henkilöä,
  • kuntavaaleissa vähintään 10 samassa kunnassa äänioikeutettua henkilöä.

Ehdokkaita eduskuntavaaleissa on koko maassa yleensä noin 2000. Puolueella, vaaliliitolla tai valitsijayhdistysten muodostamalla yhteislistalla voi olla vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta. Jos kuitenkin vaalipiiristä valitaan enemmän kuin 14 kansanedustajaa, ehdokkaita voi olla enintään yhtä paljon kuin edustajia valitaan.

Presidentinvaalissa kukin puolue tai yhteislista saa asettaa yhden ehdokkaan, mutta puolueilla tai valitsijayhdistyksillä voi olla myös yhteinen ehdokas. Toistaiseksi ehdokkaita presidentinvaaleissa on ollut seuraavasti: 11 ehdokasta vuonna 1994, 7 ehdokasta vuonna 2000, 8 ehdokasta vuonna 2006 ja 8 ehdokasta vuonna 2012.

Kuntavaaleissa ehdokkaita on koko maassa yleensä noin 30 - 40 000. Puolueella, vaaliliitolla tai yhteislistalla on oikeus asettaa kussakin kunnassa enintään valittavien valtuutettujen puolitoistakertainen määrä ehdokkaita.

Europarlamenttivaaleissa ehdokkaita on koko maassa yleensä noin 200 - 300. Puolueella, vaaliliitolla tai yhteislistalla saa olla enintään 20 ehdokasta.

Vaalimainonta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalinäkyvyys on ehdokkaan kekseliäisyydestä ja käytettävissä olevista resursseista kiinni. Vaalimainontaa voidaan toteuttaa esimerkiksi sanoma-, ilmaisjakelu- ja aikakauslehdissä, radiossa, televisiossa sekä tietoverkoissa ja muissa viestintävälineissä, ulkomainontana, vaalilehtien, esitteiden ja muun painetun materiaalin muodossa sekä vaalitilaisuuksia järjestämällä.

Vaalimainoksissa tulee huolehtia siitä, että ilmoitustilan maksava taho käy ilmoituksesta selkeästi ilmi.

http://www.vaalit.fi/fi/index/ehdokkaalle.html