SLE-terminologiaa
SLE:hen liittyvät termit ovat hankalia lainasanoja, harvoin selkeitä suomennoksia. Tähän kerätään ajan myötä termien selityksiä, joissa on mukana linkkejä aiemmin julkaistuihin suomenkielisiin määritelmiin (jos suomenkielinen sivu löytyy, jos ei, linkki voi olla englanninkieliseen sivustoon).
A
ANA Ks. Tumavasta-aineet
Autoimmuniteetti Elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä hyökkää jostain syystä omia kudoksia vastaan, kuten ne olisivat elimistöön tunkeutuvia vieraita taudinaiheuttajia. Lisää aiheesta täällä.
B
Belimumabi Tuotenimeltään Benlysta. Ensimmäinen SLE:n hoitoon hyväksytty (2011) biologinen lääke. Lisää tietoa lääkkeestä Lääkeinfon sivulta.
C
CRP C-reaktiivinen proteiini. Osoittaa herkästi ja nopeasti infektion.
D
Dermatiitti Ihotulehdus, ihottuma.
Dermatoosi Ihotauti, ihotautien yleisnimitys, jota käytetään erityisesti muista ihotaudeista kuin tulehduksista.[1]
Diskoidi ihottuma Kolikon muotoinen punoittava ja hilseinen ihottumaläiskä. Se todetaan ihokoepalan avulla. Tässä Terveyskirjaston kuva diskoidista ihottumasta.
DLE Diskoidi Lupus Erythematosus. Ihon punahukka, lisää täällä.
F
Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä Fosfolipidivasta-aineoireyhtymään eli Hughes syndroomaan liittyy veren lisääntynyt hyytymistaipumus ja taipumus verisuonitukoksiin. Siinä esiintyy kohonneita fosfolipidivasta-ainetasoja: lupusantikoagulantti (LA) ja/tai kardiolipiinivasta-aineet (aCL). Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä voi esiintyä joko primaarisena tai se voi liittyä sekundaarisena toiseen tautiin, tavallisimmin SLE:hen. SLE-potilaista 20-30 prosentilla on lupusantikoagulantti ja 30-50 prosentilla kardiolipiinivasta-aineita. TherapiaFennicassa lisää aiheesta.
H
Herakalvo Herakalvo eli serosa. Esimerkiksi keuhkopussinontelon sisäpintaa verhoava kalvo. Herakalvon tulehdus eli serosiitti kuuluu SLE:n diagnoosikriteereihin.
K
Kardiolipiinivasta-aine Ks. Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä.
Keskushermosto-lupus Käytetään myös nimitystä neurolupus. Vaikea SLE:n muoto. Englanniksi se on CNS Lupus (central nervous system). Oireisiin kuuluvat [2] päänsärky (54 %), epileptiset kohtaukset (42 %), näköhäiriöt (32 %), väsymys (27 %), hemipareesi (toispuolihalvaus) (24 %), muistihäiriö (24 %) ja sekavuus (24 %). Lisäksi oireina mainitaan alentunut psyykkinen valppaus (esim. tokkura tai jopa tajuttomuus), aivokalvotulehdus (aseptinen meningiitti), aivoinfarkti (aivovaltimoiden tukkeutuminen, jolloin osa aivosoluista jää ilman happea), hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu käsissä ja jaloissa (käsien ja jalkojen puutuminen, tai polttava tai kihelmöivä tunne), liikehäiriöt, selkäydintulehdus (myeliitti) ja autonominen neuropatia (esim. muutoksia esimerkiksi sydämen sykkeessä, verisuonten toiminnassa, suoliston tai virtsarakon toiminnassa). Neuropsykologiset oireet vaihtelevat potilailla lievistä vaikeisiin.
Kutaaninen Ihoon liittyvä, iho-.[3]
L
LED Lyhenne sanoista lupus erythematosus disseminatus. Käytettiin aiemmin yleisesti sairaudesta, jota nyt kutsutaan nimellä SLE.
Leukopenia Valkosolujen eli leukosyyttien alhaista määrää veressä kutsutaan leukopeniaksi.
Livedo reticularis Marmori-iho. Tri [4] Wallacen mukaan tätä iho-oiretta esiintyy 20-30 prosentilla lupusihmisistä.
Lupus Latinaksi lupus on susi. Lääketieteessä sana tarkoittaa SLE:ta, englannin kielessä käytetään enemmän sanaa lupus kuin SLE.
Lupusnefriitti Vaikea SLE:n muoto, johon kuuluu oireena vaikea munuaistulehdus (tavallisesti glomerulonefriitti).
Lymfopenia Lymfosyyttien eli imusolujen vähyys.
M
Mononeuropatia multiplex Harvinainen SLE:hen liittyvä neurologinen oire, yhden hermon toiminnan häiriö. Hieman lisää tietoa saa aiheesta Terveyskirjaston sivulta Ääreishermojen sairaudet.
N
Nefriitti Munuaistulehdus. Ks. Lupusnefriitti.
O
Osteoporoosi Luukato eli sairaus, jossa luusto tulee niin hauraaksi, että se murtuu tai katkeaa helposti. Riskitekijöitä on mm. ikääntyminen, kalsiumin sekä D-vitamiinin puute ja kortisoni, joka on lupus-ihmisten yleisin lääke. Osteoporoosia hoidetaan kalsiumilla, D-vitamiinilla ja liikunnalla sekä poistamalla siihen altistavat tekijät. Osteoporoosista voi parantua.
Osteopenia Osteoporoosin esiaste.
P
Perikardiitti Sydänpussin tulehdus.
Proteinuria Virtsan mukana esiintyy liikaa proteiinia eli valkuaisvirtsaisuus.
Pulmonaalinen Myös pulmonaarinen[5]. Keuhkoihin liittyvä, keuhko-.
Purpura Purppura (latinaksi purpura) tarkoittaa yleensä pistemäisiä tai pieniläiskäisiä verenpurkaumia ihossa. Sitä esiintyy noin 15 %:lla lupuspotilaista. Purpura voi olla myös oire mm. trombosytopeniasta eli verihiutaleiden vähyydestä tai vaskuliitista, jos iho tuntuu koskettamalla erilaiselta verrattuna muuhun ihoon.
R
Raynaudin oire Valkosormisuus eli käsien ja jalkojen ääreisverenkiertohäiriö, jonka saa aikaan kylmä lämpötila tai stressi. Kädet tai/ja jalat vaihtavat oireillessa väriä ensin punaiseksi, sitten valkoiseksi ja lopulta siniseksi. Raynaudia esiintyy yleisesti lupus-ihmisillä (jopa 85 - 95 prosentilla potilaista). Tärkeää Raynaudissa on välttää käsien ja jalkojen altistumista kylmälle.
Renaalinen Munuaiseen (munuaisiin) liittyvä. Munuais-.
S
SCLE Subakuutti kutaaninen lupus erythematosus. Valoherkkyyttä aiheuttava ihotauti. Täällä lisää aiheesta englanniksi.
Sm-vasta-aineet Sm-vasta-aine löydettiin 1960-luvulla SLE-potilaalta nimeltä Stephanie Smith. Sm-vasta-aineita esiintyy 20-30 prosentilla SLE-potilaista ja ne ovat lähes spesifiset SLE:lle.
Subakuutti Puoliäkillinen.[6]
Systeeminen Liittyy koko kehoon, ihoon ja elimiin.
Systeeminen lupus erythematosus Käytetään lyhennettä SLE. Monimuotoinen autoimmuunitauti, joka kuuluu reumasairauksiin. SLE on Suomessa harvinainen reumasairaus, n. 1500 suomalaista sairastaa SLE:ta. SLE ei ole tarttuva tauti.
T
Trombosytopenia Verihiutaleiden eli trombosyyttien jostain syystä alentunut määrä aiheuttaa trombosytopenian. Verihiutaleet ovat osa verenhyytymisjärjestelmää, minkä vuoksi niiden alhainen määrä veressä näkyy mm. mustelmina iholla tai veren vuotona. Terveyskirjastossa lisää tietoa aiheesta.
Tumavasta-aineet ANA eli englanniksi antinuclear antibodies eli tumavasta-aineet. Jatkoa tulee...
V
Vaskuliitti Verisuonitulehdus. Vaskuliitti saattaa esiintyä oireena esim. SLE:ssa, mutta toisaalta se voi esiintyä myös itsenäisenä sairautena. Terveyskirjastossa lisää aiheesta.
- ↑ Lääketieteen termit. Duodecim. 1997, Helsinki.
- ↑ (Joseph FG, Lammie GA, Scolding NJ. CNS lupus: A study of 41 patients. Neurology 2007;69:644–54.)
- ↑ Lääketieteen termit. Duodecim. 1997, Helsinki.
- ↑ Tri Daniel J.Wallace, M.D., The Lupus Book, 2000, s. 71
- ↑ Lääketieteen termit. Duodecim. 1997, Helsinki.
- ↑ Lääketieteen termit. Duodecim. 1997, Helsinki.